BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBBVA: Fed tutanakları neler söylüyor?----

BBVA: Fed tutanakları neler söylüyor?

BBVA: Fed tutanakları neler söylüyor?
19 Şubat 2015 - 14:22 www.finansgundem.com

BBVA analisti Shushanik Papanyan tarafından hazırlanan raporda, Fed mesajları incelendi…

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM
 
İspanyol Bankası BBVA tarafından hazırlanan raporda dün akşam yayınlanan Fed tutanaklarında Fed’in sabırlı olma sınırının enflasyon görünümündeki belirsizlik nedeniyle genişlediği kaydedildi. BBVA faiz artışının 2015 ortasında gerçekleşeceğini öngörüyor.
 
BBVA analisti Shushanik Papanyan tarafından hazırlanan raporda, 27-28 Ocak tarihlerinde gerçekleşen Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantısı’nın tutanaklarında birçok katılımcının politika faiz oranını çok daha uzun bir süre düşük seviyede tutmaya eğilimli olduklarının gözlendiği belirtiliyor. Fed’in de Faiz artışı için ekonomik verilere olan bağımlılığını vurgulayan bir söylem geliştirmenin sıkıntısını çektiği de vurgulanıyor. Enflasyonda halen süren aşağı yönlü baskının ne kadar geçişken olduğu konusunda da değişik görüşler bulunduğu kaydediliyor.
 
FOMC Ocak toplantısı tutanaklarında,  politika planlama görüşmelerinin para politikasını sıkılaştırmanın daha erken ya da geç bir tarihte olmasına dair katılımcıların daha fazla tartıştığını ortaya koyduğu belirtiliyor. Bu tartışmada birçok katılımcı federal fonlama faiz oranlarını çok daha uzun bir süre mevcut düşük düzeyinde tutmaya eğilimli olduklarını belirtti. Sadece bazı katılımcılar faiz oranlarının mevcut düşük seviyesinde yeterli bir zaman süresince tutulduğunu ve yakın dönemde politika sıkılaştırmasına başlamanın uygun olabileceğini ifade ettiler.
 
 “SABIRLI” İFADESİNİ KALDIRMAK RİSKLİ
  
Bununla birlikte esas sorunun faiz oranlarının artış tarihine karar vermekten ziyade zamanı geldiğinde politika normalleştirmesine yakın dönemde başlanacağının işaretini verme zorluğunda  olduğu vurgulanıyor. Tutanaklar FOMC’in “ileri rehberlik” konusunu değiştirmekteki kararlılığını da açığa çıkarıyor. Ancak BBVA analisti  Komite’nin Fed iletişiminde en etkili ileri adım ne olabilir konusunda ortak zemin bulmanın güçlüğü yüzünden geri adın atabileceğini düşünüyor.
 
Birçok katılımcı “sabırlı” ifadesini ileri rehberlik içeriğinden kaldırmanın piyasa beklentilerini faiz artışının tarihi konusunda daha daraltma riski bulunduğunu belirtiyor ve bu durumun finansal koşullarda istenmeyen bir sıkılaşma yaratabileceğini ifade ediyor. Aynı zamanda katılımcılar arasında “baştan ekonomik göstergelerin kapsamlı bir listesini yapmanın ve bu göstergelerin alması gereken değerleri belirtmenin zor olduğu” konusunda geniş bir görüş birliği bulunuyor. Birçok katılımcı politikanın normalleştirilmesinin zamanlaması konusunda iletişim kurmak için ileri rehberlikte bulunmanın sınırları bulunduğunu kabul ediyor.
 
ENFLASYON ENDİŞE YARATIYOR
 
Rapora göre enflasyon konusundaki belirsizlik FOMC tartışmalarında en önemli yeri almaya devam ediyor. Komite üyelerinin görüşleri enflasyon üzerindeki mevcut aşağı yönlü risklerin ne kadar geçişken olduğu, ayrıca düşük enflasyon beklentilerinin nedenleri konusunda değişiklik gösteriyor. Bir çok katılımcı çekirdek enflasyon verilerinin zayıflığından endişe duyarken bazı katılımcılar da enflasyonun %2 hedefine ulaşmasına olan güvenlerini belirtip Komite’nin çekirdek kişisel tüketim harcamaları enflasyonunu ve ayrıca alternatif enflasyon oranlarını da (trimmed mean veya median inflation) gözlemesini teşvik ediyor.
 
Raporda ayrıca katılımcı görüşlerinin enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıların bir göstergesi olarak nominal ücret büyümesinin önemi konusunda ayrıştığı da belirtiliyor. Buna benzer şekilde işgücünün yetersiz kullanımı konusundaki önlemlere ilişkin olarak da görüş ayrılıkları gözleniyor. Bazı katılımcılar enflasyondaki devam eden düşüklük nedeniyle daha uzun dönemli normal işsizlik oranı beklentilerini azaltırken birkaç katılımcı da işgücünün yetersiz kullanımının yakında sona ereceğini öngördü. Bu çerçevede Komite’nin işgücü görünümündeki gelişmelere ilişkin değerlendirmesi “geniş tabanlı” olarak tanımlanıyor.
 
YURT DIŞI BÜYÜME KAYGILARI

Raporda nominal daha uzun dönemli faiz oranlarındaki önemli gerilemeye ilişkin olarak FOMC’nin yurt dışından gelecek fonların dönem primi üzerinde aşağı yönlü baskı yaratacağını tartıştığı belirtiliyor. Düzleşen Hazine verim eğrisinin güvercin-şahin olarak tanımlanan tutum ayrılıkları yarattığı kaydediliyor. Bazı katılımcıların finansal koşulları federal fonlama faiz oranlarında daha yüksek bir düzey için “destekleyici ” bulduğu belirtilirken diğerleri de yurtdışındaki büyüme oranlarına ve bunun ABD parasal politikası için belirsiz olan etkilerine ilişkin endişelerini dile getiriyor.

Birçok katılımcı dış ekonomik koşullarda bozulmanın iç büyüme için aşağı yönlü tehdit oluşturduğunu belirtirken Çin’deki yavaşlamaya da özel bir önem verilmesi gerektiğini kaydediyor. Yabancı merkez bankaları tarafından alınan destekleyici politika önlemlerinin ve enerji fiyatlarındaki düşmenin ABD büyümesine yönelik küresel riskleri giderecek gelişmeler olduğu da kaydediliyor.
 
FAİZ ARTIŞI 2015 ORTASINDA
 
BBVA, Fed’in faiz artışının 2015 ortasında gerçekleşmesini bekliyor. Komite’nin faiz oranı için verilere bağlı olan yoluna ilişkin olarak iletişim kurmak için etkili bir strateji izleyeceği varsayımı altında, tutanakların faiz oranı artışının gerçekleşeceği kesin tarihin ekonomik sonuçlar açısından daha az önem taşıyacağını ortaya koyduğu belirtiliyor. Bu tarz açık bir iletişim stratejisi uygulamanın parasal politika kararlarının verilere olan bağımlılığının altını çizeceği ifade ediliyor. FOMC’nin fiyatlar üzerindeki aşağı yönlü baskılar ve düşük enflasyon ortamının öngörülenden daha uzun süre geçerli olabileceği konusunda endişeli olduğu da kaydediliyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)