BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBatık kredide tehlike----

Batık kredide tehlike

Batık kredide tehlike
08 Nisan 2013 - 07:40 www.finansgundem.com

Batık kredilerde tehlike çanları çalmaya başladı

Tüketici kredilerinde yılbaşından bu yana yüzde 6.05’lik artış yaşanırken tasfiye olunacak kredilerdeki büyüme yüzde 12’ye ulaştı. En hızlı batık artışı kredi kartlarında.
Bankacılık sektörünün bu yıl kredilerde ne kadarlık bir büyüme gerçekleştirmesi gerektiği yönünde tartışmaların sürdüğü bir ortamda batık kredilerde tehlike çanları çalmaya başladı. Vatan'ın haberine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, geçen hafta kredi kartlarındaki büyümeyi ‘aşırı’ olarak değerlendirmiş ve diğer kredilerdeki büyümenin “normal” olduğuna dikkat çekmişti. Ancak rakamlara bakıldığında özellikle bu yılın ilk 3 aylık döneminde tasfiye olunacak kredilerde ciddi bir artışın olduğu görülüyor. Merkez Bankası verilerine göre, mevduat bankalarının kullandırdığı tüketici kredileri ilk 3 ayda yüzde 6.05 (11.2 milyar TL) artarak 197.1 milyar TL’ye çıktı. Aynı dönemde tasfiye olunacak tüketici kredileri yüzde 11.88’lik (474 milyon TL) bir büyüme gerçekleştirdi.
Kartta bu yıl batık artışı % 12.28
Kredi kartlarındaki rakamlara bakıldığında da benzer bir tablonun olduğu dikkat çekiyor. Hem bireysel hem de ticari kredi kartlarında toplam büyüme yılbaşından bu yana yüzde 4.97 oldu. Yani mevduat bankalarının kredi kartları aracılığıyla tüketicilere kullandırılan kredi hacmi 3 ayda 3 milyar 693 milyon TL artarak 77 milyar 949 milyon TL’ye ulaşmış durumda. Fakat tasfiye olunacak kredi kartlarındaki artış yüzde 12.28 ile hacim büyümesinin iki katından daha fazla. Kredi kartlarında yüzde 30.38’lik 1 yıllık büyüme ise BDDK Başkanı Öztekin’i haklı çıkarır boyutta.
 Yıllık artış % 31
Son 12 aylık dönemde tüketici kredilerindeki artış yüzde 19.24, tasfiye olunacak tüketici kredilerindeki büyüme ise tam yüzde 31.03 oldu. 1 yılda tüketici kredileri ve kredi kartlarındaki batık tutarındaki 1 milyar 720 milyon TL’lik artışın yüzde 55’i (947 milyon TL) bu yılın ilk çeyreğinde gerçekleşti.
Taksit daha gözde oldu
Tüketiciler kredi kartında taksitli alışverişi daha çok tercih etmeye başladı. Geçen yıl kredi kartında yüzde 46.79 olan taksitli alışverişin oranı Mart sonunda yüzde 55’e çıkmış durumda.
‘Kredi kartlarında aşırı büyüme var’
BDDK Başkanı Mukim Öztekin geçen hafta yaptığı açıklamada, kredi büyümesinde şu anda bir kısıtın söz konusu olmadığını belirterek, “Kredi kartları biraz aşırı büyüyor. Onun ötesinde çok aşırı bir büyüme yok” demişti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)