BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBaşbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Sevakin Adası'nda----

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Sevakin Adası'nda

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Sevakin Adası'nda
21 Şubat 2018 - 15:14 www.finansgundem.com

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Sudan’ın Sevakin Adası ile ilgili olarak "Afrika’ya açılan bu kapının kapanmasına gönlümüz razı değildir.'' dedi

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Sudan ziyareti kapsamında Sevakin  Adası'nı ziyaret etti.

Adanın tarihi ve stratejik önemine değinen Çavuşoğlu, “Bu ada,  bilindiği üzere 'stratejik' ve 'Afrika’nın Mekke’ye açılan kapısı' özelliği  taşıyor. Bizler Sevakin’i sadece dört tarafı suyla çevrili bir coğrafi kara  parçası olarak, salt bir ada olarak algılamıyoruz.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sevakin Adası'nın restorasyonu  ile ilgili “Bu adayı bize tahsis etseniz de tamamıyla bir restore etsek, bu adayı  tekrar tarihi şanına layık bir hale getirsek.” sözlerini anımsatan Çavuşoğlu, bu  talebin Sudan yetkililerince olumlu karşılandığını ve konuyla ilgili yeni bir  sürecin başladığını ifade etti.

Çavuşoğlu, adanın geçmişte güçlü imparatorluklar için stratejik önem  taşıdığını ve doğu batı ticaret rotasının önemli duraklarından biri olan ada  limanının bugün atıl kalmaması gerektiğini dile getirerek, Türkiye'nin adanın  ihyası için elinden geleni yapacağını söyledi.

TİKA’dan mimar, restoratör ve diğer teknik ekiplerden oluşan bir  heyetin adada ön incelemede bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, restorasyon sonrası  adanın Sudan ekonomisine olası katkısı ile ilgili şunları kaydetti:

“Yürütülecek çok boyutlu bir restorasyon çalışmasıyla Sevakin Adası,  aslına uygun bir şekilde restore edilecek ve Afrika’nın çeşitli yerlerinden gelip  Cidde Limanı üzerinden hacca gidecekler için bir merkez olacak. Adadaki mercan  kayalıklarını turizme kazandırmak üzere altyapı oluşturulacak, butik oteller  kurulup turizm eğitimleri düzenlenecek. Böylece Sudan ekonomisi daha da  canlandırılacak. Bölge tüm dünya için cazip hale getirilecek.”

Çavuşoğlu, adada Osmanlı döneminde liman olarak kullanılan Sanganeb  Deniz Feneri ile ilgili olarak “Bu fenerin, Osmanlı limanı olarak kullanılan ve  hac yolu üzerinde olan Sevakin’de, gemilerin çarpmasını önlemek ve hac yolunu  aydınlatmak amacıyla inşa edildiği bilinmektedir. Kızıldeniz’i selamlayan bu  kudretli yapının, Sayın Cumhurbaşkanımız himayelerinde TİKA eliyle güçlendirilip  çevre düzenlemesinin yapılması planlanmaktadır.” diye konuştu.


 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)