BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankaların gözü emekli maaşlarında----

Bankaların gözü emekli maaşlarında

Bankaların gözü emekli maaşlarında
16 Şubat 2014 - 15:43 www.finansgundem.com

SGK'nın 10 milyon 500 bin emekliye her ay maaş olarak kamu bankaları aracılığıyla ödediği toplam 10 milyar lira, özel bankaları cezbediyor

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yaklaşık 10 milyon 500 bin emekliye kamu bankaları aracılığıyla her ay maaş olarak ödediği toplam 10 milyar lira, özel bankaları cezbetmeye devam ediyor. Bazı özel bankalar, maaşlarını kendi bankalarına taşıyan emeklilere gram altın verirken, bazıları ise banka kartına hediye puan yüklüyor.

2014 ve 2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde gündeme gelen emekli maaşlarına promosyon verilmesi konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile kamu bankalarının anlaşamaması özel bankaları harekete geçirdi.

SGK tarafından yaklaşık 10 milyon 500 bin emekliye her ay maaş olarak ödenen toplam 10 milyar liralık pastadan pay almak isteyen özel bankalar (PTT Bank dahil), düzenledikleri çeşitli kampanyalarla emeklileri kendilerine çekmeye çalışıyor.

Bu kapsamda geçen yıl düzenlenen kampanyalarla maaşını taşıyan emeklilere Garanti Bankası çeyrek altın, Finansbank 200 lira, TEB 400 liralık puan verirken, PTT Bank ise emeklilere maaşlarını evlerinde teslim etmeyi taahhüt etmişti.

İş Bankası, 31 Mart'a kadar maaşını taşıyan emeklilerin kredi kartına tek seferlik 50 lira hediye puan yüklerken, Bank Asya 30 Nisan'a kadar maaşını taşıyanlara 2 gram altın armağan ediyor.

"Promosyonu kamu bankaları da vermeli"

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamu görevlilerinin banka promosyonu imkanına 2007/21 Sayılı Başbakanlık Genelgesi ile sahip olduğunu belirterek, bu genelgedeki "kamu görevlileri" ibaresi nedeniyle emeklilerin bu haktan yararlanamadığını söyledi.

Kamu çalışanlarına tanınan promosyon hakkının emeklilere de verilmesi için 7 yıldır mücadele ettiklerini anlatan Ergün, şöyle konuştu:

"Kamu bankalarının emeklilere promosyon verilmesi konusuna sıcak bakmaması nedeniyle aradan geçen yıllar içerisinde bir anlaşma sağlanamadı. Kamu bankaları nazlanınca, bildiğiniz gibi özel bankalar kampanyalar düzenleyerek bu işe talip oldular. Bakıldığında bu kampanyalar promosyon sorunun kendiliğinden çözülmesi açısından olumlu bir gelişme ama promosyon olarak verilen miktarlar çok düşük. Biz özel bankaların promosyon olarak verdikleri rakamları artırmasını talep etmekle birlikte, Sayın Başbakanımızın bu işe müdahil olmasını istiyoruz.

Neticede bu bütçeden çıkacak bir para değil. Bankaların karından ödenecek bir para. Hali hazırda özel bankaların birçoğu emeklilere bu promosyonu zaten veriyor. Kamu bankaları da vermeli."

Emekliye yıllık 120 milyar maaş

Emeklilere de Banka promosyonu verilmesi, ağustos ayında memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde tekrar gündeme gelmiş, hükümet tarafı yaklaşık 10 milyon 400 bin emekliye de bu hakkın tanınmasına sıcak bakmıştı. Sonraki süreçte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile kamu bankaları arasında görüşmeler olmuş ama anlaşma sağlanamamıştı.

Güncel rakamlara göre, SGK yaklaşık 10,5 milyon emekliye bankalar ve PTT aracılığıyla yılda yaklaşık 120 milyar lira maaş ödüyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)