BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalara şube kapatma yasağı finteklere avantaj----

Bankalara şube kapatma yasağı finteklere avantaj

Bankalara şube kapatma yasağı finteklere avantaj
12 Ağustos 2021 - 13:54 www.finansgundem.com

İngiltere’de finansal düzenleyicilerin, nakde erişimin engellenmemesi için bankalara getirmeyi planladığı şube kapatma yasağı, dijital kurumlara ve ödeme şirketlerine avantaj sağlayacak.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kamu kurumları doğaları itibarıyla bir ulusa, bölgeye ya da şehre, hizmet sunmanın kar getirmeyeceği durumlarda dahi hizmet götürmeli. İngiltere’nin finansal düzenleyicisi Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) İngiltere Maliye Bakanlığı’yla birlikte, İngiltere bankalarını bu tanıma uyan bir faaliyet içinde olmaya mecbur bırakabilir. Ülkenin önde gelen finansal denetleyicisi bankaların şube kapatmalarına engel olmak istiyor.

Bu durum Çin’in geleneksel bankaları koruma amacıyla fintek şirketleri üzerinde kurduğu baskıların tam tersi. İngiltere’de geleneksel bankacılık sektörü düzenlemelerin baskısı altında. Ancak sektör finansal krizin ortaya çıkmasına neden olan başarısızlıklarla birlikte bu durumu kendi üzerine çekti. Financial Times’ın haberine göre FCA’nın planı ise oldukça dikkat çekici.

Kurumun en temel argümanlarından bir tanesi insanların nakde erişime ihtiyaç duyduğu yönünde. Ancak insanlar nakit parayı giderek daha az kullanıyor ve ödemelerde de dijital para transferleri tercih ediliyor. Geçtiğimiz yıl nakit para ödemelerin %17’sinde kullanıldı. Bu rakam ise üç yıl önceki oranın yaklaşık üçte biri. Aynı zamanda nakit paraya erişim sağlamak ve bu yolla ödeme yapmak isteyenler devletin posta kurumlarını kullanabilirler.

Revolut ve Starling gibi yeni nesil dijital bankalar ise geleneksel kredi kurumları karşısında bu nedenle rekabet avantajı kazanıyor. Şubeler, geleneksel bankalar için yüksek maliyet anlamına geliyor ve uzun bir süredir, bankalar şube kapatma yoluyla maliyet kısmaya çabalıyor. Bankalar geçtiğimiz altı yılda, Which verilerine göre 4,300 şube kapattı. FCA’nın verilerine göre bir şubenin bir bankaya yıllık maliyeti 590 bin sterlin.

Bu rakam ise temel görevleri nakit sağlamak, mortgage başvuruları almak ve birikim ürünleri satmak olan bir yapı için oldukça fazla. Bununla birlikte hizmetlerin toplu olarak sunulmasının sağlanacağı daha iyi yollar olabilir. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bir model şimdiden paylaşılan altyapıyla birlikte telekom sektöründe görülüyor. Pilot süreçlerinde olan bankacılık merkezleri test aşamasında.

Pandemi nedeniyle kapatılan dükkanlarla birlikte bankaların ortak olarak paylaşacağı merkezler için daha fazla alan var. Hükümetin 4,8 milyar sterlinlik ilerleme fonu da bu konuda yardımcı olabilir. Anti-tröst, gizlilik ve veri koruma kuralları bazı konuları gündeme getirse de bunlar üstesinden gelinemez değil. FCA’nın zamanlaması oldukça iyi. Ulusal acil durum müdahaleciliğe direnci kırdı.

Bankacılığın kamu hizmeti fonksiyonunu özel sermayenin karşıladığı düzenleme, giderek çözülüyor. Bu da getirilerin rekabetçi ve güvenilir olmasını gerektiriyor. Bunun yerine bankalar, maliyet kısmalarını engelleyen düzenlemelerle boğuşurken, şube maliyeti olmayan fintek şirketleri pazarın en karlı bölgelerinde büyümeye devam edecek.

Euro Bölgesi sanayi üretimi haziranda azaldı

 

Altında zayıf görüntü sürebilir

 

Faiz kararı öncesi dolarda gerileme

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)