BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar ve ortakları 329 dava açtı----

Bankalar ve ortakları 329 dava açtı

Bankalar ve ortakları 329 dava açtı
23 Temmuz 2015 - 12:09 www.finansgundem.com

TMSF'nin 2014 yılı faaliyet raporuna göre, Fon tarafından 666 dava açılırken, Fon'a karşı 329 karşı dava açıldı. 82 de ceza davası bulunuyor

Avrupa  İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Demirbank ile ilgili kararının ardından, "Demirbank geri verilecek mi?", "Emsal olur mu?" soruları ortaya çıktı. Türk bankacılık sisteminde şimdiye kadar 5 bankanın faaliyet izni kaldırıldı, 20 banka ise Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredildi.  TMSF'nin 2014 yılı faaliyet raporuna göre, banka hakim ortakları ve yöneticileri ile ilgili Fon'a devredilmelere ilişkin 2 bin 189 dava var. Fon tarafından 666 dava açılırken, Fon'a karşı 329 karşı dava açıldı. 82 de ceza davası bulunuyor. Uluslararası alanda ise yönetimi devralman şirketler tarafından 7 dava açıldı. Türkiye Cumhuriyeti aleyhine açılan dava sayısı ise 18.

1997 yılında Türk Ticaret Bankası, 1998 yılında Bank Ekspres, 1999 yılında Egebank, Yurtbank, Yaşarbank, Sümerbank, İnterbank ve Esbank, 2000 yılında Bank Kapital, Etibank ve Demirbank, 2001 yılında Ulusalbank, Sitebank, Toprakbank, Bayındırbank, Kentbank, EGS Bank ve İktisat Bankası, 2002 yılında Tarişbank ve Pamukbank Fona devroldu. Marmara Bank, TYT Bank, Impexbank, Kıbns Kredi Bankası ve İmar Bankası'nın da faaliyet izni kaldırıldı. TMSF Fon kapsamına alınan bankalarla ilgili daha sonra birleştirme, satma gibi kararlar verdi.

Egebank, Yurtbank, Yaşarbank, Bank kapital, Ulusal Bank ve Sümerbank çatısı altında birleştirildi. Sümerbank hisseleri Oyak Grubu’na devredildi. Oyakbank'taki hisse değişikliği sonucu Banka 2008 yılında ING Bank oldu. İnterbank, Esbank, Etibank bünyesinde birleştirildi. Daha sonra da Bayındırbank adı altında birleştirildi. Bayındırbank çatısı altında birleştirilen diğer bankalar İktisat Bankası, Kentbank, EGS Bank ve Toprakbank oldu. Bayındırbank yani Birleşik Fon Bankası şu anda Fon bünyesinde bulunuyor.

BİR BANKA DEVREDİLDİ

TMSF şimdiye kadar 5 bankayı sattı. Bank Ekspres, 2001 yılında Tekfen Holding'e devredildi. Tekfenbank hisse değişikliği sonucu 2008 yılında Eurobank Tekfen oldu daha sonra 2013 yılında Burganbank oldu. Demirbank, 2001 yılında HSBC'ye devredildi. Sitebank 2001 yılında Novabank'a satıldı. Unvanı 2003 yılında BankEuropa Bankası, 2006 yılında da Müennium olarak değişti. Tarişbank 2002 yılında Denizbank ile birleşti.
Egebank, Yurtbank, Yaşarbank, Bank Kapital ve Ulusalbank'ın birleştirildiği Sümerbank hisseleri 2001 yılında Oyak Bank'a devredildi. Oyak Bank 2008 yılında ING Bank oldu. Pamukbank da Halkbankası'na devredildi.

'BANKA VERİLMİYORSA YENİ LİSANS VERİLSİN'

AİHM'nin el konulması haksız bulduğu Kentbank'ın avukatı Turgut Tavşanoğlu, Kentbank ve Demirbank ile ilgili Danıştay'dan iade kararı çıktığını, diğer bankalarda bu kararın verilmediğini, bu nedenle emsal olamayacağını savundu. Bundan sonra ne olabileceği konusunda ise Tavşanoğlu, Demirbank için yeni bir lisans verilebileceğini ifade etti. Tavşanoğlu, Demirbank kararının Kentbank kararından çok farklı olmadığını düşündüğünü belirterek, AİHM'de Kentbank'la ilgili öncü karar çıktıktan sonra "tazminatınız ne kadar?" diye sorulduğunu bildirdi. Tavşanoğlu, "Biz de 4 milyar dolar olduğunu bildirdik. Sonra kaldı. Demirbank kararı bir adım önde gibi. Kentbank ve Demirbank'ta Danıştay kararları var. Demirbank ve Kentbank dışında Fon'a devri iptal edilen başka karar yok. Diğerlerini Danıştay kabul etmedi. Bunun için emsal olmaz, bu tür davaların açılma süreçleri var. Kentbank'ta Danıştay kararından sonra banka geri istendi, fiili ve hukuki imkansızlık nedeniyle reddedildi. Lisans istendi o da verilmedi. Kentbank, Bayındırbank bünyesinde yok edildi. Demirbank da HSBC'ye satıldı. Banka var ama tüzel kişiliği HSBC'de. Danıştay'ın Kentbank'ta banka verilmezse lisansın verilebileceğine ilişkin yol haritası doğruydu. Demirbank için şimdi lisans verilebilir" dedi. (NEŞE KARANFİL-HÜRRİYET)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)