BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar sukuk ihracına yönelebilirler----

Bankalar sukuk ihracına yönelebilirler

Bankalar sukuk ihracına yönelebilirler
12 Şubat 2013 - 15:48 www.finansgundem.com

Katılım bankaları sermaye yeterlilik oranlarına destek olacak sukuk ihraçlarına yönelebilirler

Katılım bankaları sukuk ihraçlarına olan güçlü küresel talebin de desteğiyle, ihraçlarında sermaye yeterlilik oranlarına katkı sağlayabilecek 'ikincil sermaye benzeri borç niteliğini haiz sukuk' (subordinated, tier 2 sukuk) ihraçlarına yönelebilirler.
Bank Asya Finansal Kurumlar Müdürü İbrahim Öğüdücü, uzun vadeli ikincil sermaye benzeri borç niteliğini haiz sukuk ihraçlarının bir taraftan aktif pasif arasındaki vade uyumsuzluğunu azaltacağını bir taraftan da finansman çeşitliği yaratacağını söyledi.
Öğütücü, "İkincil sermaye benzeri borç niteliğini haiz sukuk ihraçları kesinlikle murabahaya kıyasla daha fazla yatırımcı çekecektir" dedi ancak Bank Asya'nın bu tür bir ihraç düşüncesi olup olmadığı konusunda yorum yapmadı. 
Türkiye'nin dört katılım bankası bugüne kadar uluslararası piyasalarda sadece iki ihraca çıktı. Toplamda 450 milyon dolar tutarındaki 2010 ve 2011 yıllarında gerçekleştirilen iki ihracı da Kuwait Finance House'un  iştiraki olan Kuveyt Turk gerçekleştirdi. 
Ancak bu ihraçlara kısa sürede yenilerinin de eklenmesi bekleniyor. Bank Asya, Aralık ayında Reuters ile söyleşisinde önümüzdeki birkaç ay içinde 200-300 milyon dolar karşılığı yabancı para sukuk ihracına çıkmayı planladıklarını söylemişti.
Albaraka Türk  Genel Müdürü Fahrettin Yahşi ise 450 milyon dolarlık murabaha sendikasyonun yenilenmesi de dahil 2013'te 750 milyon dolarlık yurtdışı borçlanma gerçekleştirmeyi planladıklarını açıklamıştı.Hazine Müsteşarlığı 1.5 milyar dolarlık tarihinin ilk sukuk ihracını geçen yıl gerçekleştirdi ve ihraca 5 kat talep geldi. Türkiye 1980'li yıllardan beri ilgili borçlanmalar için çalışmalarda bulunmuş ancak daha önce hiç ihraç aşamasına gelmemişti.
Hazine'nin bu ihracının bir gösterge oluşturması, özel sektörü de tetiklemesi ve Körfez yatırımcılarının ilgisi düşünüldüğünde Türkiye'nin daha önce tam olarak faydalanmadığı İslami yatırımcı kitlesinden kısa vadede milyarlarca dolarlık fon sağlaması bekleniyor.
SUB-SUKUK ÖN PLANA ÇIKABİLİR
İkincil sermaye benzeri borç niteliğini haiz ihraçlar, normal ihraçlara göre daha yüksek maliyetli bir borçlanma anlamına geliyor. Ancak son dönemde Türkiye borçlanma piyasasına artan ilginin, fiyatlamanın daha makul seviyelerde oluşmasını sağlaması bekleniyor. 
Böylece bankalar bir yandan bu ihraçlarla kârlılıklarını korumaya devam ederken bir yandan da sermaye yeterlilik rasyolarının düşmesini de engellemiş olacaklar.
Dubai'de yer alan bir hukuk firması olan Norton Rose avukatlarından Alex Roussos'a göre dünyada kademeli olarak devreye gidecek Basel III standartları ile birlikte Türk bankaları da sermayelerini artırmak için ikincil sermaye benzeri borç niteliğine haiz ihraçları değerlendirebilir.
"Bazı bankaların mevcut sermaye seviyeleri ve inovasyon arzusu (ihraççıların) bu bankaların böyle bir yapıyı değerlendirmesini teşvik ediyor" diyen Roussos, "İhracın altındaki teminatın kuvvetli olması ve ihraç eden kuruluşun güzel bir hikaye sunabilmesi halinde, ihracın maliyeti tahmin edildiği kadar yüksek olmayabilir" dedi.
FİYATLAMA 
Özellikle kısa vadede yeni ihraçlara çıkmaya hazırlanan katılım bankaları için Tier 2 ihraçlar sermaye yeterlilik rasyolarının yüzde 12 seviyesinin üzerinde tutunmasında yardımcı olabilir. 
Türkiye'de bankacılık sektöründe gerçekleşen dolar cinsi Tier 2 ihraçlara bakıldığında aynı vadedeki klasik eurobondlar ile 85 baz puan fark olduğuna dikkat çeken Londra'dan bir bankacı, "Tier 2 sukuk bence daha dar bir marjla çıkabilir. Yatırımcı kitlesi düşünüldüğünde bu mümkün" dedi. 
Global olarak sukuk ihraçlar da zaten geleneksel eurobond ihraçlarına göre daha düşük getiri sağlıyor. İslami fonların büyüklüğü yanında arz azlığı da bu tip sabit getirili menkul kıymetlere ilginin yüksek olmasına neden oluyor.Katılım bankaları geçen yıl aktiflerini bankacılık sektörünün oldukça üzerinde artırırken kâr ve sermaye yeterlilik oranlarında sektörün altında kaldılar.
İş Yatırım tarafından derlenen verilere göre Kasım sonu itibarıyla katılım bankaları 68.9 milyar TL ile tüm sektörün aktiflerinin yüzde 5.2'sini oluşturdular. Aktiflerdeki artış yüzde 24.7 ile sektör genelindeki yüzde 10.2'nin oldukça üzerinde gerçekleşti. Kâr artışında ise yüzde 37 olan sektör ortalamasının oldukça altında yüzde 10 artış yaşandı.  
Öte yandan SYR rasyoları açısından ise katılım bankaları yüzde 13.7 ile yüzde 17.4 olan sektör ortalamasının altında. Bankacılara göre ise bu durum iş modelinin doğal bir sonucu. 
Burgan Yatırım Kıdemli Analisti Duygun Kutucu, "Al Baraka ve Bank Asya nispeten daha düşük SYR'ye sahip ve ikincil sermaye benzeri borç niteliğini haiz Sukuk ihraçları bu bankaların SYR'lerine destek olarak bankaların verebilecekleri kredilerde da ellerini rahatlatacak. Bu ihraçlar kredilerdeki artışlarda önemli artışlar getirebilir" dedi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)