BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar karbon sıfır sözüne ihanet mi etti?----

Bankalar karbon sıfır sözüne ihanet mi etti?

Bankalar karbon sıfır sözüne ihanet mi etti?
25 Mart 2022 - 16:00 www.finansgundem.com

Son yapılan bir araştırmaya göre dünyanın en büyük 30 finans kuruluşu 2020 ve 2021 yılları arası fosil yakıt endüstrisine 740 milyar dolardan fazla finansman sağladı. Milyarder fon yöneticisi Sir Chris Hohn bankaları göz boyamakla suçluyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder hedge-fund yöneticisi Sir Chris Hohn'a bankaların bir yandan sıfır karbon vaatlerinde bulunduğunu diğer yanda ise iklim değişikliği düzenlemelerine karşı lobi faaliyetleri yürüttüğü konusunda uyardı.

Financial News’in haberine göre, fon yönetimi şirketi TCI’ın Kurucusu ve Portföy Yöneticisi Hohn, “Kredi borçlularının karbon emisyonlarının zorunlu olarak açıklanması ve iklim eylem planları gibi gerekli iklim düzenlemesine karşı aktif lobi faaliyetleri yürütürken bir yandan da net karbon sıfır sözü verilen herhangi bir banka çevresel sorumluluklar üzerinden sadece göz boyamaktadır” açıklamasında bulundu.

25 Mart tarihli açıklamasında Hohn, “Hissedarlar, iklim riskine yaptığı yatırımları gizleyen bankaların yöneticilerine karşı oy kullanmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Hohn'un yorumları, İngiltere merkezli düşünce kuruluşu InfluenceMap'in, Londra’da çevresel, sosyal ve kurumsal (ESG) kimlik bilgileri üzerinde incelemenin arttığı bir dönemde fosil yakıt finansmanı hakkında yeni bir rapor yayınlamasının hemen ardından geldi. Raporda dünyanın listelenen en büyük 30 finans kuruluşu incelendi ve bu firmaların 2020 ve 2021'de fosil yakıt endüstrisine en az 740 milyar dolarlık finansman sağladıkları tespit edildi.

Raporda Çinli finans kuruluşu Ping An Group hariç diğer 29 Finans firmasının tamamı Glasgow’da düzenlenen küresel iklim zirvesi COP26 kapsamında 2050 yılına kadar net karbon sıfıra ulaşma taahhüdünde bulunmuştu. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre InfluenceMap'in raporda 30 finans kurumunun aynı zamanda geliştirilmekte olan sürdürülebilir finans politikasına karşı çıkan finans sektörü derneklerine de üye oldukları bilgisi eklendi.

Geçmişte de iklim değişikliği konularındaki şikayetlerini dile getiren Hohn, varlık yöneticilerini krizle mücadelede daha fazla çaba göstermedikleri için eleştirdi. 7,9 milyar dolarlık kişisel serveti bulunan milyarder fon yöneticisi ayrıca Londra da dahil olmak üzere dünya çapında yüksek profilli protestolar düzenleyen bir çevre hareketi olan Extinction Rebellion'a da bağışta bulundu.

InfluenceMap raporunda, dünyanın en büyük finansal hizmet firmalarının 2020 ve 2021 yıllarındaki fosil yakıt finansmanındaki 740 milyar doların 145 milyar dolarlık kısmının ABD ve Avrupa'nın en büyük beş petrol ve doğalgaz şirketine gittiği ortaya kondu. Bu şirketler, ExxonMobil, Chevron, Shell, TotalEnergies ve BP.

Banka hisseleri krizi fırsata mı çevirecek?

 

BofA, Fed'den faiz artırımı bekliyor

 

Credit Suisse’e yeni skandal şoku

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)