BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar batıktan hazine çıkardı----

Bankalar batıktan hazine çıkardı

Bankalar batıktan hazine çıkardı
01 Aralık 2014 - 07:00 www.finansgundem.com

Varlık yönetim şirketleri batık kredilerin, ihtiyaç ve kredi kartında % 50, taşıt ve konutta % 70’ini icra yoluyla tahsil ediyor

Bankaların tahsili gecikmiş alacak (TGA) dediği kredilerin tümü meğer gerçekten batmıyormuş. Habertürk'ün haberine göre, Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu’nda yaptığı çalışma Türkiye’de ‘batık’ diye bildiğimiz kredilerin en az yarısının sonradan icra yoluyla tahsil edildiğini ortaya koydu. Merkez’e göre battı diye gösterilen ve daha sonra bir bölümü varlık yönetim şirketlerine devredilen batık kredilerde kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinden kaynaklanan batığın yüzde 45 ile 56’sı sonradan tahsil edildi. Örneğin, 2010’da batan kredilerde tahsilat oranı kredi kartlarında yüzde 54 seviyesine yükselirken, ihtiyaç kredilerinde yüzde 51 oldu. Konut ve taşıtta ise tahsilat oranları yüzde 70’e kadar çıktı. Tahsilat sürelerinin ise ortalama ihtiyaç ve kredi kartında 2 yıl, konut ve taşıtta ise 1 yılda maksimum tahsilat seviyesine yaklaştığı görüldü. Tahsilat sürelerindeki farklılaşma ise teminatlı varlıkların haciz ve çözümleme süreçlerindeki farklılıktan kaynaklandı.

3 MİLYARLIK KAZANÇ

Rapordaki istatistiklere göre toplam 2 milyon 256 bin kişinin tahsili gecikmiş kredisi var. Bankalar bu batık kredilerin yaklaşık yarısı olan 1 milyon 120 binini varlık yönetim şirketlerine devretmiş durumda. Bankalardaki toplam batık tutarı ise şu anda 9.7 milyar lira düzeyinde. Bu rakama varlık yönetim şirketlerine devredilen krediler dahil değil. Batıklar devredildiği kişi sayısına oranlanırsa yaklaşık 10 milyarlık batık kredinin de avukatlık büroları aracılığıyla icra yoluyla borcu tahsil eden varlık yönetim şirketlerine devredildiği varsayılabilir. Avukatlık şirketleri batık borcu bankalardan yüzde 12 ile 20 arasında bir tutarla satın alıyor. Yani 100 liralık batık alacağı banka en iyi ihtimalle 20 liraya satıyor. Şirketler ise 50 lira topluyor. Böylece 10 milyarlık borç aktarımından avukatlık şirketleri en az 3 milyar lira kazandılar veya önümüzdeki dönemde kazanacaklar. Ayrıca batıktan 3 milyarlık tutarı da varlık yönetim şirketine alacağını satmayan bankalar alacak.

İŞSİZLİK YÜZDE 10’A ÇIKTI, BATIK KREDİ YÜZDE 6’YI AŞTI

Merkez Bankası istatistiklerine göre yılın ikinci çeyreğinde gözlenen işsizlik oranındaki artış kredi kartı ve ihtiyaç kredisi gibi teminatsız bireysel kredi batık oranlarına olumsuz yansıdı. İşsizlik oranı yüzde 10’a çıkarken kredi kartlarında batık oranı yüzde 6’yı geçti, ihtiyaç kerdilerinde ise yüzde 3’ün altından yüzde 4’ün üstüne yükseldi. Bireysel kredi kartı batık oranları 2013 yılı ortalarından, ihtiyaç kredisi batık oranları ise 2013 yıl sonundan itibaren artışa geçti. Bireysel kredi kartı batık oranlarında 2013 yılı ikinci yarısından itibaren görülen artış eğiliminde, batık tutarlarındaki artışın yanı sıra kredi kartı bakiyesindeki büyümenin önce ivme kaybetmesinin ve sonrasında da gerilemesinin etkili olduğu değerlendiriliyor.

TAŞIT VE KONUT RAKAMLARI İYİ

Konut ve taşıt gibi teminatlı tüketici kredilerinde ise olumlu görünüm korundu. Taşıt kredileri tahsili geçikmiş alacak oranları, taşıt kredisi bakiyesindeki düşüşe rağmen yatay seyrederken, konut kredileri batık oranlarında kademeli düşüş sürdü.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)