BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankacılık sektörü tüm riskleri yönetebilecek kapasitede----

Bankacılık sektörü tüm riskleri yönetebilecek kapasitede

Bankacılık sektörü tüm riskleri yönetebilecek kapasitede
12 Kasım 2021 - 14:47 www.finansgundem.com

BDDK Başkan Yardımcısı Kurt, bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısı, nitelikli insan kaynağı ve yetkin risk yönetimi sistemine sahip olduğunu söyledi.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, "Mevcut durumda hisse senedi, tahvil, bono, yatırım fonu,otomatik BES, gönüllü BES ve benzeri araçlar yoluyla yaklaşık 19 milyon vatandaşımız, doğrudan veya dolaylı olarak yatırımcı olmuştur." dedi.

Taşkesenlioğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilgili ve bağlı kuruluşlarının 2022 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, finansal piyasalar ve özellikle sermaye piyasalarının yeniliklere açık, değişiklere çabuk ayak uydurabilen yapısının, sektörün en önemli özelliklerinden biri olduğunu kaydetti.

Bu yılın eylül ayı sonu itibarıyla Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında 547 şirketin bulunduğunu ifade eden Taşkesenlioğlu, "Mevcut durumda hisse senedi, tahvil, bono, yatırım fonu, otomatik BES, gönüllü BES ve benzeri araçlar yoluyla yaklaşık 19 milyon vatandaşımız, doğrudan veya dolaylı olarak sermaye piyasalarımızın yatırımcısı olmuştur." bilgisini verdi.

Taşkesenlioğlu, 2021'de halka arzlar açısından küresel ölçekte olduğu kadar Türkiye'de de büyük hareketliğin yaşadığına işaret ederek Ekim 2021 sonu itibarıyla halka arz sayısının 43'e çıktığını, fon büyüklüğünün ise 17,4 milyar lira olduğunu bildirdi.

"Bankacılık sektörünün riskleri yönetebilecek kapasitesi var"

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Kurt da BDDK'nın kredi piyasanın etkin şekilde çalışması, tasarruf sahiplerinin haklarının korunması ve finansal sistemin istikrarının sağlanması amacıyla gayret gösterdiğini söyledi.

Son yıllarda yeni tip korona virüs (Kovid-19) başta olmak üzere sektörü etkileyecek çok sayıda olumsuz gelişmenin yaşandığını ifade eden Kurt, "Enerji kısıtları, emtia fiyatlarındaki artışlar ve tedarik zinciri problemleri gibi küresel piyasalar kaynaklı gelişmeler, önemli riskler oluşturmaya devam etmektedir." dedi.

Kurt, bankacılık sektörünün tüm riskleri yönetebilecek kapasitesi bulunduğunu belirterek sektörün güçlü sermaye yapısı, nitelikli insan kaynağı ve yetkin risk yönetimi sistemine sahip olduğunu bildirdi. Kurumun öncelikle ele aldığı üç ana konu olduğunu ifade eden Kurt, sözlerine şöyle devam etti:

Birincisi, Basel Bankacılık Denetim Komitesinin 2023 yılı başında uygulamaya koymayı planladığı 'Basel-3 Final' düzenlemesi kapsamında gerekli mevzuat değişikliklerinin gerçekleştirilmesidir. İkinci konu, dijital bankacılık ve servis modeli bankacılığına ilişkin yasal altyapının tesis edilmesidir. Üçüncü alan ise Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum kapsamında, yeşil bankacılık uygulamaların geliştirilmesidir."

"18 yaş altı yeni katılımcıların sayısı 101 bin 725"

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Türker Gürsoy ise ülke ekonomisine güvence sunma ve tasarruf sağlama işlevlerini yerine getiren sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün, istikrarlı şekilde büyümeye devam ettiğini anlattı.

2020'de 82 milyar lira prim üreten sektörün, 2021 sonunda 100 milyar lira prim üretmesinin beklendiğini vurgulayan Gürsoy, sigortacılık sektörü tarafından ülke ekonomisine sağlanan korumanın toplamının 156 trilyon Türk lirasına ulaştığını bildirdi.

Kısa bir süre önce yürürlüğe giren 18 yaş altı BES uygulamasına değinen Gürsoy, "Sisteme katılan 18 yaş altı yeni katılımcıların sayısı 101 bin 725'e, fon büyüklüğü ise 107 milyon Türk lirasına ulaşmış bulunmaktadır. Böylece gençlerimize ve çocuklarımıza tasarruf alışkanlığını ve finansal okuryazarlığı küçük yaşlardan itibaren kazandırmakla birlikte, anne ve babalara çocukları için güvenli bir gelecek sağlayacak avantajlı bir alternatif sunmuş olduk." ifadesini kullandı.

Yerli yatırımcı yeniden dövize döndü

 

Ellerinde Bitcoin tutan yatırımcılardan satış

 

152 milyar doları yöneten yatırımcıdan boğa piyasası hamlesi

 

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • boş konuşuyor13 Kasım 2021 16:49

    Borsa değil soygun yeri yarın bu yatırımcıları çok ararlar. Hiç biriniz görevinizi yapmıyorsunuz.

  • Kıymet sütçü12 Kasım 2021 23:19

    BDDK başkan yardımcısı kurt güçlü bir sermaye ye sahip olduklarını söylemiş 54 bin ailenin parasına el koyup sermaye yaparlarsa tabiki güçlenirler

  • emekli12 Kasım 2021 20:10

    UTANMADAN KONUŞUYOR KÜÇÜK YATIRIMCIYI SOYDULAR.

  • BORSACI12 Kasım 2021 19:48

    borsaya giren yüzde 90 kaçtı hemde küllüyen zararla soydurdunuz mücahit örene çalışacagınıza ülkeye hizmet etseydiniz bu borsada yatırımcı sayısı kat be kat artardı.

  • Seko12 Kasım 2021 18:16

    Bist bitmiştir yıllarca kan emdiler yakında kapanır

  • O kadar12 Kasım 2021 17:35

    Elle tutulur hiç bir tatafınız yok sürekli ky nin batması için çalışıyorsunuz hiç bir halta yaradığınız yok sizin…..!

  • Volkan12 Kasım 2021 16:33

    Borsada ETF yani borsa yatırım fonları eksik. Teknoloji gelişri, otomatik bir endeksi takip eden borsa fonları az. BIST30 endeks fonları hcim ve halka açık piyasa değerine göre seçilmiş, Oysa daha itinalı seçilecek fonlar olabilir. Mesela MSCI TUR fonu ABD'de işlem görüyor, BIST'de benzer fonlar olabilir. Küçük şirketler karması, inşaat sanayi, GYO sepet, Karlı şirketler, Ucuz Şirketler vs. Bir tane hise almak veya kendin takip etmek ya riskli ya da yortucu, bir çok haber gelişme bedelli vs oluyor takip etmeyen zarar edebiliyor. Çok sayıda serbest fon var, ama adı üstünde serbest fon, burada etik ilkeler vs tam takip ediliyor mu belli değil.

  • Türk Yurdu 12 Kasım 2021 16:19

    BİTIRDİNİZ BİZİ EN KISA ZAMANDA DOLARA AKLIN OLAN YATIRIM YERINE DOLARDA DURSUN CUNKU BUNLAR OYLE YAPIN DIYORLAR ASLINDA

  • Ali12 Kasım 2021 16:17

    İhlas lar milletin kanını emdi..diyer bir hisse tek art turizm 14 yıldır milleti bezdirdi...Denetleyen yok...al maaşı yan gel yat osman

  • 😂12 Kasım 2021 16:10

    Yüzde 90 ı patates oldu

  • YORUM12 Kasım 2021 16:03

    Yatırımcı mı? emeklilik fonlarını saymazsak bu 19 milyondan kaç kişi gerçek manada yatırımcı acaba?

  • Hasan12 Kasım 2021 15:57

    İhlaslardaki soygunlara göz yumuldu, sayenizde.