BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankacılık krizinin kazananı büyük bankalar----

Bankacılık krizinin kazananı büyük bankalar

Bankacılık krizinin kazananı büyük bankalar
27 Mart 2023 - 16:37 www.finansgundem.com

Küresel bankacılık sistemi önemli bir değişim sürecinden geçiyor. Küçük bankaların baskı altına girdiği son dönemdeki bankacılık krizi aynı zamanda finans sistemi için büyük bir yol ayrımı anlamına geliyor olabilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin bölgesel bankalarını vuran bankacılık krizini, Wall Street'in en güçlü kurumlarını büyük ölçüde hasarsız atlattı. Üstelik kriz önünde sorunda ABD’nin en büyük bankalarına fayda dahi sağlayabilir.

Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank’in aniden iflas etmesinin ardından Wall Street’in en büyük bankalarının “iflas edemeyecek kadar büyük” olduğu algısı, mevduatlarını güvenli alana taşımak isteyen bankacılık müşterilerine cazip geldi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu algı 2008 Küresel Finans Krizi’nde söz konusu bankaların yine “iflas edemeyecek kadar büyük” oldukları gerekçesiyle hükümet destekleriyle iflastan kurtarılması sonucu oluşmuştu.

YahooFinance’in haberine göre küresel State Street’in Küresel Yatırım Danışmanlığı birimi US SPDR İşletmesi Baş Yatırım Stratejisti Michael Arone, “Bunun doğal bir geçiş türü olduğunu düşünüyorum ve daha büyük bankalar bu geçiş sürecinden doğal olarak faydalanacak aktörler olabilir. Varlıkların taşınması konusunda bir güvenlik algısı var. Bu algının gerçek olup olmadığını sanırım bundan sonraki süreçte öğreneceğiz. Ancak benim düşünceme göre büyük bankalara olan güven algısı artıyor ve bununla birlikte bu büyük bankalardaki mevduatlar da yükseliyor” ifadelerine yer verdi.

First Republic ve PacWest Bancorp gibi bankalar mevduatlarındaki düşüşlerle mücadele ederken JPMorgan, Citigroup, Well Fargo ve Bank of America gibi büyük bankalarsa mevduatlarında önemli bir artış gördü.

Bank hisseleri ABD’nin dört bir yanında düşüş eğilimindeydi. Ancak büyük bankaların hisseleri bölgesel bankalara göre ciddi derecede dayanıklı kaldı. Bölgesel banka hisseleri ise satış dalgalarının yükünü çekmeye devam etti.

Geçtiğimiz bir ay boyunca JPMorgan hisseleri %6,6, Citigroup hisseleri %10,9 ve Wells Fargo hisseleri %17,5 oranında düşüş kaydetti. Düşüşler yatırımcıların likidite konusundaki endişelerinden kaynaklanıyordu.

Ancak aynı dönemde First Republic Bank hisseleri %85,7 oranında düştü. Zions Bancorp, PacWest ve Western Alliance hisseleri ise sırasıyla %35,7, %59,9 ve %51,3 oranında değer kaybetti. Bu düşüşlerin sebebi ise iflas dalgasının bulaşıcı olabileceği endişeleriydi.

'Bankacılık sektöründe gerçek bir yol ayrımındayız'

Büyük bankaların küçük bankaları korumaya çalışması 2008-2009 Küresel Finans Krizi’ni hatırlatır nitelikte. ABD’nin en büyük 11 bankası geçtiğimiz haftalarda First Republic Bank’in likidite ihtiyacını karşılamak için 30 milyar dolarlık mevduat yardımında bulunmuştu. 2007 yılında ise JPMorgan Chase Bear Stearns’ü satın almış ve bugün yatırım bankacılığı alanında güç merkezi haline gelen Washington Mutual’a yardım etmişti.

Uzmanlar, son krizlerin bankacılık ortamını bir kez daha değiştireceğini söylüyor.

Tassat CEO’su Kevin Greene konuyla ilgili açıklamasında, “Mevcut kriz, küçük ve bölgesel bankalar hakkında birçok şüphe yarattı ve bu bankaların yok olması bir trajedi olurdu” dedi.

Greene, ABD'nin diğer farklılıkların yanı sıra daha az kuruma sahip olan Avrupa sistemine benzer bir bankacılık modeline doğru ilerleyebileceği konusunda uyardı ve bu modelin "verimlilik, ekonomik büyüme ve yenilik açısından iyi olmadığının kanıtlandığını" söyledi.

Greene ayrıca, ABD genelinde küçük işletmelerin ve kredi müşterilerinin yakınında faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli bankaların sayısının "ABD ekonomisinin gücü" olduğunu ve korunması gerektiğini vurguladı.

Greene, "Bulunduğumuz noktada bankacılık sektöründe gerçek bir yol ayrımındayız" dedi ve şu soruyu gündeme getirdi: "Gelecek için modelimiz bir avuç bankanın hakimiyetini artırması mı?"

Her halükârda, büyük bankaların artan etkisi, SVB batmadan önce da halihazırda devam ediyordu. Araştırma şirketi Argus’un Finansal Hizmetler Direktörü Stephen Biggar ABD’deki FDIC (ABD’nin TMSF’si) sigortalı ticari bankalarının sayısının son 30 yıldan kısa bir sürede yarıdan fazla azaldığına dikkat çekti. Firmanın araştırmasına göre 1990’ların başında 10 bin olan bölgesel banka sayısı bugün 4.700’e düştü.

Biggar açıklamasında, “Banka konsolidasyonu uzun zamandır bilinen bir temaydı. Bana kalırsa bu trend devam edecek. Küçükler daha fazla küçülürken büyükler daha fazla büyüyecek. Garip bir şekilde onlar daha çok büyüdükçe daha fazla güvenli olmalarını umacaksınız” görüşlerine yer verdi.

Yellen ve Powell’ın bankacılık kriziyle zorlu sınavı

 

‘Fed-sonrası’ piyasaların 4 kuralı

 

Martın son haftasında gündem volatilite

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)