BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankacılara sürpriz yasa----

Bankacılara sürpriz yasa

Bankacılara sürpriz yasa
26 Mayıs 2013 - 07:11 www.finansgundem.com

AİHM’e giden bankacılar ile devlet arasında kalıcı barış için sürpriz yasa

Alkol ile ilgili yasaya son dakikada, AİHM’e giden bankacılarla “helalleşme” maddesi eklendi. AİHM başvurusundan ya da AİHM kararıyla elde ettiği tazminat ve haklarından vazgeçecek bankacı hakkında soruşturma ve kovuşturmalar düşecek.
Hürriyet'te yer alan habere göre, hükümet, alkol kullanımına ciddi kısıtlamalar getiren yasaya son dakikada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) giden bankacılarla “helalleşme” maddesi de ekledi. Ak Parti’nin, yasanın görüşüldüğü gece geç saatlerde verdiği önergeyle eklenen düzenlemeye göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başvurusundan ya da AİHM kararıyla elde ettiği tazminat ve diğer haklarından vazgeçecek bankacılar hakkındaki soruşturma ve kovuşturmalar düşecek.
DOSTANE ÇÖZÜM YOLU
Yasaya geçici 31. madde olarak eklenen düzenleme şöyle: “Bankacılık mevzuatının uygulanmasıyla ilgili olarak, AİHM’e yapılmış başvuru veya AİHM’nin kararı kapsamında karşılıklı dostane çözüme ulaşılması halinde, ilgili kamu otoritesinin şikâyet ya da yazılı başvurudan vazgeçme veya müdahillikten çekilme beyanının ilgili Cumhuriyet Savcılığı veya mahkemeye ulaşması üzerine, dostane çözüm kapsamına giren fiiller nedeniyle yapılmakta olan soruşturma veya kovuşturmada şüpheli veya sanıklar hakkında kovuşturmaya yer olmadığı veya düşme kararı verilir. Yukarıdaki fıkra hükmü, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle derdest olan soruşturma veya kovuşturmalarla ilgili olarak uygulanır.”
UZLAŞMAYI ENGELLİYOR
Bu düzenlemenin gerekçesinde ise şunlar kaydedildi: “Uzlaşma veya dostane çözüm öncesinde, uzlaşılan kişiler ya da kuruluşların yetkilileri hakkında ilgili kamu otoritesinin Cumhuriyet Savcılığına yaptığı suç duyurusu nedeniyle soruşturma veya kovuşturmalar ortaya çıkabilmektedir. İlgili kamu otoritesinin dostane çözümü kabul etmesinden sonra bu soruşturma veya kovuşturmaların devam etmesi, ilgili kamu otoritesinin uzlaşmayla sağlayacağı menfaatlere engel olabilmekte ve uzlaşmanın sonuçlandırılmasını engelleyebilmektedir.”
Şu an için sadece Kentbank’ı kapsıyor
TORBA Yasaya son dakida eklenen ve AİHM’e yaptığı başvurunun sonucunda dostane çözüm üretilmesi kararı çıkmış olan davaları kapsayan 31. geçici madde, sadece Süzer Ailesi’nin AİHM’de Türkiye aleyhine açtığı Kentbank davası sürecini kapsıyor. BDDK’ya yakın kaynaklar, ilk etapta bu maddenin Demirbank’ın sahipleri Cıngıllıoğlu Ailesi’ni de kapsayacağının akıllara gelebilecğini belirterek, “Demirbank için o dönemde AİHM’e gidilmişti ancak Demirbank’ın AİHM’de ceza davası yok. O açıdan bu madde sadece Kentbank sürecini kapsıyor” dedi.  Böyle bir kanun maddesine neden ihtiyaç duyulduğunu ise, BDDK’ya yakın kaynaklar şöyle açıklıyor: “Türk hükümeti ve Süzer Ailesi dostane çözüme vardıklarını belirten yazıyı AİHM’ye iletti. Bunun üzerine AİHM de geçen günlerde Kentbank Davası’nı düşürdü. Bu yasayla, taraflar arasında Türkiye’de de tam anlamıyla sulh sağlanması amaçlanıyor.”
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Siyasettin Çokbilmiş29 Mayıs 2013 15:05

    Kentbank'ın sürecinde neler olduğu TMSF'nin Raf Temizliği sitesindeki raporda mevcut. Kentbank ve Süzer ailesi masum değil. Back-to-back krediler, yurt dışı depolar, offshore hesaplarındaki şüpheli işlemler vb. ile bu ülkeyi zarara uğrattılar. Neden şimdi bu aileye imtiyaz sağlanıyor? Neden aklanmaya çalışıyorlar? Bu konunun onlara lisansın geri verilmesine kadar gideceğini görmüyor musunuz? Devlete kambur olmuşken bir de lisans geri verilirse onu satıp kar elde etmelerine bile imkan sağlanmış olur. Sırf TMSF yanlış zamanda bir işlem yaptı diye böyle bir geri adıma, hem de Süzer için hiç gerek yok.