BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBanka alımlarını değerlendirebiliriz----

Banka alımlarını değerlendirebiliriz

Banka alımlarını değerlendirebiliriz
09 Mayıs 2013 - 07:18 www.finansgundem.com

HSBC Türkiye CEO'su Martin Spurling banka satın alabileceklerini söyledi

Avrupa'nın en büyük bankası olan HSBC, HSBA.LN -0.07% Türkiye'deki güçlü ekonomik büyümeden pay almanın ve son on yıl içinde yerel bankalar karşısında zayıflayan HSBC Türkiye'yi ayağa kaldırmanın yollarını arıyor. Yerel bir bankanın satın alınması, bunun için tercih edilebilecek bir yol olabilir.
Wall Street Journal Türkiye'den Emre Peker'in haberine göre, HSBC Türkiye CEO'su Martin Spurling, 2008'de başlayan küresel finans krizini takiben dünya çapında 52 operasyonundan çekilen bankanın Türkiye'de çalışmalarına devam edeceğini ve pazar payını yüzde 5'e yükseltmeyi istediklerini söyledi.
Spurling, bu hedefe ulaşmanın 10 yıl sürebileceğini belirtti. Ancak HSBC'nin kendi kaynakları ve ürünleri ile elde etiği büyümenin oldukça yavaş ve zor olduğu düşünüldüğünde bankanın amacının yerel bir bankayı satın almak olduğu söylemek mümkün.
5. sıradan 11. sıraya
HSBC, 2001 yılında Türkiye'deki finans krizi sırasında yerel bir bankayı satın almış ve Türkiye'nin en büyük beşinci bankası haline gelmişti. Söz konusu tarihten bu yana HSBC, yerel bankalar arasında 11. sıraya geriledi.
"Şu an zor bir durumdayız. Niş pazar olmak için çok büyük, büyük kategorisinde sayılmak için ise çok küçüğüz. Bu nedenle bir karar vermemiz gerekiyor ve kararımızın ne olduğu çok açık: Büyümek istiyoruz" diyen Spurling, bir satın alma işleminin gündeme gelmesi halinde bununla kesinlikle ilgileneceklerini belirtti. Satın almaların, turbo büyümeyi sağlayan bir yol olduğuna değinen HSBC Türkiye CEO'su, "Bireysel bankacılıkta satmak istediğiniz temel ürün piyasasında yüzde 5'lik paya sahip değilseniz zora gireceksiniz demektir" diye konuştu.
HSBC ile Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre 2008'deki küresel Finans krizi öncesinde 330 şubeye sahip olan HSBC'nin bilançosu, 100 şube daha açma atağı ile yüzde 72 büyüyerek 25.3 milyar liraya ulaştı. Türkiye'nin en büyük bankası olan Türkiye İş Bankası ISCTR.IS +3.27% 'nın Mart ayındaki toplam varlık artışı ise 100 milyar doları aştı.
The Wall Street Journal Gazetesi'nin Türkiye Bankalar Birliği'nin açıkladığı verilere dayanarak yaptığı hesaplamalara göre Türkiye'de bankacılık sektöründe 2002-2012 arasında kar oranı yılda ortalama yüzde 35 artarken HSBC'nin karı yüzde 13 yükseldi.
Türkiye'de 2011 yılında yüzde 15 olan yıllık kredi genişlemesinin bu yıl yüzde 20'nin üstüne çıkması bekleniyor. Spurling, 2050 itibari ile GSYH bakımından dünyanın en büyük 12. ekonomisi olması beklenen Türkiye'nin dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olacağını söyledi
Tahminlerinin, gelecek on yıllık zaman dilimi içinde GSYH'yi 786 milyar dolar ile üç katına çıkarmayı ve dünyanın en büyük on ekonomisi arasında yer almayı hedefleyen hükümete kıyasla daha muhafazakar olduğunu belirten Spurling, "Umarız yanılan biz oluruz" diye konuştu.
'10 büyük şehire odaklanmayı planlıyoruz'
Spurling, genç nüfusun bankacılık sektörüne dahil olduğu düşünüldüğünde bankaların 2010-2015 arasındaki beş yıllık dönemde 6 milyon civarında yeni müşteri kazanabileceğini söyledi. Bankacılık sektörünün gelişmesi ile HSBC, Türkiye'deki 10 büyük şehirde çalışmalarına hız vermeyi planlıyor. HSBC; kredi kartı, ticaret finansmanı ve küresel piyasa operasyonları, döviz ve yatırım bankacılığı alanlarında yüzde 5'lik pazar payını yakalamış durumda ancak mortgage, mevduat ve bireysel krediler alanında rakiplerinin gerisinde yer alıyor.
HSBC'nin büyümek amacıyla planladığı satın alma işleminin yakın zamanda gerçekleşmesi zor görünüyor. Gündeme gelen son alternatif, Citibank'ın bireysel bankacılık dalının satın alınması olmuştu ancak Spurling, bu satın almanın etki yaratamayacak kadar "küçük" olduğunu söyledi. Citibank'ın bireysel bankacılık bölümü, geçtiğimiz yıl Rusya'nın en büyük bankası Sberbank SBRCY +0.37% 'a satılan Denizbank tarafından satın alındı. HSBC, Türkiye'nin en büyük on bankasından biri olan ve büyümesine yardımcı olabilecek Denizbank'ın neden alınmadığı hakkında ise yorumda bulunmadı.
Spurling yalnızca satın almanın sermaye getirisinin yüzde 12-15, maliyet/gelir oranının yüzde 48-52, mevduat/kredi oranının ise yüzde 90 ve altında olmasını istediklerini söyledi. Ayrıca başka bir banka almanın HSBC'nin yüzde 5'lik genel pazar payı hedefine ulaşmasına da katkıda bulunması gerektiğini belirte Spurling, Citibank'ın gerekli tüm şartları sağlayamadığını belirtti.
Bu nedenle arayışlarını sürdüren HSBC bir yandan da sermayesini son 18 ayda 470 milyon dolar artırarak 1.66 milyar dolara çıkarmak gibi yöntemlerle Türkiye operasyonunu güçlendiriyormeye çalışıyor.
Odak noktamız organik büyüme
"Odak noktamız kesinlikle organik büyüme. Fırsat doğması durumunda satın alma işlemi gerçekleştirmeyi de değerlendirebiliriz ama sanırım fırsat çıkması, satın almanın gerçekleşmesinden daha büyük bir sorun. Herkes Türkiye piyasasında yer almak istiyor bu nedenle kimse satış yapmıyor" diyen Spurling, organik büyüme yolu ile de büyük oyuncular arasında yer alma şanslarının olduğunu belirtmekle beraber satın alma işlemi gerçekleştirmeden ilk beş bankadan biri olamayacaklarını söyledi.
25,3 milyar lira aktif büyüklüğüne sahip olan HSBC, 2012 sonunda 176,4 milyon lira kar açıkladı. Mart itibariyle HSBC'nin 336 şubesi ve 6 bin 308 çalışanı bulunuyor.
Bireysel tüketicilerin borçlanmasının hızla büyüdüğü mevcut ortamda payını artırmak isteyen HSBC, Cuma günü hiçbir ücret kesintisi yapılmayacak olan bir kredi kartı çıkarmaya hazırlanıyor. Bunun yanı sıra; yatırım bankacılığı, satın alma ve birleşmeler ile debt deal'ların iki yıl öncesine kıyasla iki katına çıktığı bilgisini veren HSBC, bilançosunun ise son iki buçuk yıllık zaman diliminde yüzde 30 genişlediğini belirtti
Büyük projelerde yer alıyor
Hükümetin, aralarında nükleer santral inşa edilmesi ile İstanbul'a dünyanın en büyük havaalanları arasında yer alacak üçüncü bir havalimanı yapılmasının da yer aldığı 50 milyar dolarlık altyapı anlaşmaları açıklaması nedeniyle HSBC, proje finansmanı alanında da fırsatlar olmasını bekliyor.
"Bu gibi iki büyük proje yatırımcıların Türkiye'ye olan bakış açısını değiştirir" diyen Spurling, Türkiye'de projelerin finansmanında yer alma iştahlarının arttığının altını çizdi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bir bankacı10 Mayıs 2013 13:58

    Sanırım Bu banka Türkiyede karlılığı en düşük banka.Özellikle bireyselde.Ama Volkan bey her şeye rağmen hep görevde.....?