BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBank Asya'dan Türk bankacılığında bir ilk!----

Bank Asya'dan Türk bankacılığında bir ilk!

Bank Asya'dan Türk bankacılığında bir ilk!
26 Mart 2013 - 08:50 www.finansgundem.com

Uluslararası piyasalardan sukuk formatında sermaye benzeri kredi temin eden Bank Asya Türk bankacılığında bir ilke imza attı

Bank Asya, uluslararası piyasalardan sukuk ihracı yoluyla 10 yıl vadeli 250 milyon dolar sağladığı sermaye benzeri kredi ile sermaye yeterlilik rasyosunu yüzde 13'ten yüzde 16'ya çıkarırken, banka yeni rasyo ile 5 milyar lira yeni kaynak imkanı sağlayacak. Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, bir ilke imza attıklarını belirterek, uluslararası piyasalardan sukuk formatında sermaye benzeri kredi temin eden ilk Türk bankası olduklarını söyledi. Verilen bilgiye göre, yıllık getiri oranı yüzde 7.5 olarak belirlenen 6 ayda bir kar payı ödemeli 250 milyon dolar tutarındaki 10 yıl vadeli krediyi, Bank Asya'nın 5. yıl sonunda kapatma opsiyonu bulunuyor.
Sermayeye 450 milyon TL eklenecek
Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, düzenlenen basın toplantısında, sağlanan kaynakla bankanın sermayesinin 450 milyon lira arttığını belirterek, "İşlem öncesi yüzde 13'ler seviyesinde olan sermaye yeterlilik rasyomuz da yüzde 16'ya çıkacak. Bu 900 milyon liralık sermayemize 450 milyon lira eklenmiş olacağı anlamına da geliyor.Yüzde 16'lık sermaye yeterlilik rasyosuna ulaştığımızda da 5 milyar liralık ilave kaynak vermiş olacağız" diye konuştu. Beyaz, yaklaşık 4 aylık hazırlık sürecinden sonra Asya,  Ortadoğu ve Avrupa'da gerçekleştirilen yatırımcı görüşmelerinin ardından geçen hafta talep toplama işlemlerinin yapıldığını belirtti. Beyaz, "İhraca geniş bir yatırımcı kitlesinden yoğun ilgi oldu, dünyanın farklı coğrafyalarından katılım gerçekleşti" dedi.
Hedefler revize edilecek
Beyaz, yeni kaynakla ve yeni sermaye yapısıyla bankanın daha önce belirlediği şubeleşme ve büyüme hedeflerini revize edeceğini, yüzde 22 olarak belirledikleri nakdi kredilerdeki büyüme oranını da yeni hedefler doğrultusunda revize edileceğini söyledi. Beyaz ayrıca, bankanın geçen yıl 1 milyar dolar yurtdışı borçlanmasını buyıl 1.5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
Beyaz, Bank Asya olarak bankacılık sektörü içinde aktif bakımından 22 milyar TL'lik bir büyüklükle 13. büyük banka olduklarını, kredilerde ise 25 milyar TL'lik büyüklükle 11. sırada olduklarını belirterek, "Kredideki büyüklüğümüzle aktiflerde önümüzdeki bazı bankaların önüne geçiyoruz. Kredi olarak ekonomiye verdiğimiz güç yadsınamaz. Yapı itibariyle biz kredilerden kazandığımızdan kar payı dağıtıyoruz. Bu nedenle kredi vermek bizim en önemli gücümüz" diye konuştu. Verilen bilgiye göre, kredide, Bank of America Merrill Lynch, Emirates NBD Capital, HSBC ve National Bank of Abu Dhabi eş düzenleyici olarak yer aldı. Yatırımcıların bölgesel dağılımında yüzde 52 ile Avrupa ilk sırada yer alırken, Ortadoğu yüzde 35, Asya ülkelerinin payı ise yüzde 13 oldu. Toplam 21.4 milyar lira aktif büyüklüğü bulunan Bank Asya, 2012 sonunda 16 milyar lira krediler ve alacaklar kalemine sahip. 900 milyon lira ödenmiş sermayeye sahip bankanın geçen yıl net karı 190.4 milyon lira olarak açıklanmıştı.
Afrika'daki iştirakimizde hisse payımızı artırabiliriz
Ahmet Beyaz bir soru üzerine, İslam Kalkınma Bankası'nın iştiraki ICD (The Islamic Corporation forthe Development of the Private Sector) ile Afrika'daki ortaklıklarının sürdüğünü ve ortağın yüzde 60 paya sahip olduğunu; ancak uygun bir şart olması durumunda Bank Asya'nın yüzde 40 olan payını artırmak ve çoğunluk paya sahip olmak istediğini de ifade etti. Bank Asya'nın Afrika'da faizsiz bankacılığı geliştirmeyi hedefleyen bir finans kuruluşu olan Tamweel Africa Holding'de yüzde 40 payı bulunuyor. Beyaz ayrıca bankada herhangi bir iştirak satışının da gündemde olmadığını sözlerine ekledi.
Potansiyel çok, yeni katılım bankaları rekabeti bozmaz
Toplantıda soruları da cevaplayan Ahmet Beyaz, sektöre gelecek yeni katılım bankaları ile ilgili değerlendirmeleri sorulması üzerine, "Sektöre yeni bankaların gelmesi bizim açımızdan rekabeti bozucu olmaz. Bu alanda çok potansiyel var. Yeni oyuncuların gelmesinden tedirgin değiliz, rekabeti artıracak diye düşünüyoruz" diye konuştu. Beyaz, mevcut katılım bankalarının 2005 yılından bu yana gerçekleştirdikleri yoğun çalışmayla bugün bankacılık sektöründe paylarının yüzde 5.1'e ulaştığını da hatırlatarak, "Gelinen noktada katılım bankaları olarak her yıl yüzde 30'ya yakın bir büyüme yakalıyoruz. Şubeleşme  hızlarımız çok iyi. 25 yıllık geçmişi olan katılım bankalarının 2005 yılından sonra geldiği nokta bir başarı hikayesidir" şeklinde konuştu.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ceren26 Mart 2013 09:38

    Bank Asya başarılı bankalarımızdan ilklere imza atması çalışanlarıve müşterileri içinde önem taşıyor.