BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBal fiyatları dudak uçuklatacak----

Bal fiyatları dudak uçuklatacak

Bal fiyatları dudak uçuklatacak
20 Temmuz 2022 - 13:27 www.finansgundem.com

Son iki yılda özellikle Muğla’da meydana gelen orman yangınları çam balını bitirme noktasına getirdi. Üreticiler balın kilosunun 400 lirayı geçeceği konusunda uyardı.

İklim krizi nedeniyle bal üretiminde yaşanan düşüş, orman yangınlarıyla daha da tehlikeli boyuta ulaştı.

Sözcü'nün haberine göre; Muğla'da 14 bine yakın arı konaklama noktasının yüzde 70'i yanarak kullanılamayacak duruma geldi. Kalan yüzde 30'unda ise Basra böceği yok denecek kadar azaldı.

"Marmaris'te tamamen bitti"

Muğla Çevre ve Arı Koruma Derneği Başkanı Şamil Tuncay Beştoy, Marmaris Osmaniyeli arıcı Mehmet Yücel bal üretiminde son 10 yılı değerlendirdi.

Beştoy, “Dünya çam balı üretiminin yüzde 92'si Anadolu'da, bunun yüzde 85'i Muğla'daydı. Muğla'nın yüzde 35'i ise Marmaris'teydi ama tamamen bitti” dedi.

“Göçer arıcıların dönecek yerleri kalmadı” diyen Beştoy, “Yani getirip kovanlarını koysalar bile o arıların bal yapacağı ormanlar yandı, o arılar da ölecek” diye konuştu.

Yücel ise böyle giderse balın kilosunun 400 lirayı geçeceğini savundu.

"14 bine yakın arı konaklama noktası vardı"

Beştoy, Muğla genelinde yetkili makamlarca belirlenen 14 bine yakın arı konaklama noktası olduğunu belirterek, “Her sene köy muhtarları, bölgenin önde gelen arıcıları, ilçe tarım müdürlüğü elemanlarınca bölgedeki arı konaklama sayıları güncelleniyor. Şimdi bu noktaların yüzde 70'i yandı ve arı konamaz” dedi.

“Aslında yüzde 100'üne konamaz” diyen Beştoy, “Çünkü yanlayan yerler de sıcaktan etkilendiği için Basra verimi kalmadı. Zaten iklim krizi nedeniyle son 3-4 yıldır Basra azalıyordu. Marmaris'te Osmaniye, Bayır, Camiyanı, Orhaniye ve Datça ilçesindeki arıcılar artık bitti. Şu anda var olan tanıma göre yeni bir güncelleme gerekiyor. Maalesef bu yapılmadı. Önceki yangınlardan bu yana bunu söylüyoruz ama nedense bir türlü yapılmıyor” diye konuştu.

Bakanlıktan arıcılara müjde

 

Ege'nin iki kıyısındaki yangınlar arıcıları vurdu

 

Bademciler arıcılara para ödeyecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)