BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBakan Varank'tan yerli ilaç müjdesi----

Bakan Varank'tan yerli ilaç müjdesi

Bakan Varank'tan yerli ilaç müjdesi
13 Mayıs 2020 - 10:28 www.finansgundem.com

Bakan Varank, korona virüsle mücadele çalışmaları kapsamında “Haziran ayında, sentez ilaç alanında önemli bir müjdemiz olacak” dedi. Varank, virüsü erken aşamada tespit edecek kit geliştirildiğini ve prototipin haziranda tamamlanacağını ifade etti.

FINANASGUNDEM.COM-ANKARA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Covid-19 Türkiye Platformunun düzenlediği Türkiye’nin Tanı Gücü Sanal Konferansı’na video konferans yöntemiyle katıldı.

Türkiye’nin güçlü bir sanayi altyapısına ve gelişmiş bir Ar-Ge ekosistemine sahip olduğunu ifade eden Varank, tüm dünyayı aynı anda etkileyen gelişmiş ya da yoksul ülke ayrımı yapmayan bir felaketin yaşandığını ifade etti. Hastalığa yakalanılmasa bile virüsün ekonomik, sosyal ve psikolojik etkilerine maruz kalındığını kaydeden Varank, “Korona virüsü ile mücadelede bilim v e teknoloji temelli bir yaklaşımı takip ediyoruz. TÜBİTAK ve enstitüleri gece gündüz demeden çalışıyor. Bugün geldiğimiz noktada 17 projemiz başarıyla devam ediyor. Bunların içinde 8 aşı projemiz var; yılsonunda klinik öncesi süreçlerin tamamlanmasını öngörüyoruz. Bununla birlikte; bazı aşı projelerinde daha erken sonuçlar da elde edebiliriz Projelerden birinde hayvan deneyleri aşamasındayız, diğer iki projede de

yakın zamanda bu deneyleri başlatacağız.” dedi.

9 FARKLI PROJE

İlaç alanında hem kimyasala hem de biyo-teknolojiye odaklanan 9 farklı projenin devam ettiğini belirten Varank, “Haziran ayında, bu projelerden birinde yerli kaynaklarla sentez ilaç alanında önemli bir müjdemiz olacak. Tüm bu çabalarda, gençlerin enerjisinden de faydalanıyoruz” dedi.

Korona virüsün teşhis ve tedavisine yönelik projelerde çalışacak 300 stajyer araştırmacıya burs verilmeye başlandığını ifade eden Varank, hastalığın tıbbi tanısındaki gelişmişlik düzeyine dikkat çekti. Varank, sözlerine şöyle devam etti:

“Tıbbi tanı kitleri, biyoteknolojik ilaçlar, yoğun bakım cihazları, teşhis ve tanıya odaklanan bilişim uygulamaları gibi pek çok inovatif ürünün ilk adımları TÜBİTAK destekleriyle atılmış. Klinik öncesi araştırmalar için son 5 yılda yaklaşık 3 bin projeye 2,3 milyar liralık kaynak aktardık. Yine aynı dönemde, tanı kitleri dâhil tıbbi cihazlar alanında 402 milyon liralık 516 projeyi destekledik. Hastalık eğrisi ne kadar yatık olursa, bilimsel çözümlerin devreye girme şansı da o kadar artıyor. Tıbbi tanı kitleri bu sürece katkı sağlayan önemli teknolojilerden bir tanesi. Tanıda ne kadar iyiyseniz, tedavide de etkinliğiniz o derece artıyor. TÜBİTAK'ın mevcut desteklerine ek olarak COVID-19 özelinde

hızlı bir çağrıya çıktık ve KOBİ'lerden ürün odaklı projelerini talep ettik. 1 haftalık süreçte

446 başvuru aldık.”

İKİ YENİ ÇAĞRI

Yoğun bakım cihazları, tanı kitleri, erken teşhis ve takip aşamaları için ileri çözümler ve akıllı sağlık

gibi alanlarda 35 projenin desteklendiğini anımsatan Varank, tanı alanında 10 projenin desteklendiğini ifade etti. Konferansta yapılacak sunumlara ilişkin bilgi verene Bakan Varank, firmaları ve ekosisdem paydaşlarını yakından ilgilendiren iki yeni çağrıyı açıklamak istediğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bunlardan ilki, Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı. Burada KOBİ ölçeğinde en az 1 tedarikçi kuruluş ve bir Müşteri Kuruluşun ki bu büyük şirket de olabilir ortak başvuru yapmasını bekliyoruz. Konu ve sektör sınırlamamız bulunmuyor.

KOBİ'ler Ar-Ge çalışmalarına göre ürünü geliştirirken, müşteri firma da Ar-Ge projesinin hedeflendiği şekilde yürütülmesine destek olacak. Ar-Ge'yi odağına alan projelerde, birlikte geliştirme mekanizması hız kazanacak.

İkinci çağrımız, Patent Tabanlı Teknoloji Transferini Desteklemeye yönelik. Çağrımız, patentli teknolojilerin sanayiye aktarılmasını hedefliyor. Her iki çağrıya da başvuruları yarın almaya başlayacağız.”

Korona virüsle mücadele çalışmalarının sürdüğüne işaret eden Varank, “Kovid-19'u erken aşamada tespit edecek ve dünyaya örnek olacak yenilikçi kit geliştiriliyor, prototipin haziranda tamamlanması bekleniyor” dedi.

HAYAT EVE SIĞAR

Sağlık Bakanlığının geliştirdiği “Hayat Eve Sığar Uygulaması” hakkında da bilgi veren Bakan Varank, “Herhangi bir alanda, örneğin markette, otobüste, ofiste ya da restoranda, güvenli alan kare-kodu oluşturabiliyorsunuz. Sonrasında kodun çıktısını alıp o alanın girişine asabiliyorsunuz. Kişiler o alana girişte ve çıkışta kare-kodu okutuyorlar. Böylece aynı zaman diliminde aynı alanda bulunanlar

Sunucularda kaydedilmiş oluyor. Eğer bir kişide COVID pozitif çıkarsa, uygulama arşivi sayesinde yüksek temas olasılığı bulunan diğer kişiler hemen tespit edilebiliyor. Bu yazılım sayesinde, gittiğiniz herhangi bir yerde vaka varsa, siz de test takip sürecine dâhil oluyorsunuz” diye konuştu.

ÖDEMELER 10 GÜN İÇİNDE

TÜBİTAK ve Devlet Malzeme Ofisi arasında bir işbirliği protokolü imzalandığını anımsatan Bakan Varank, “İşbirliğimiz şu anlama geliyor. TEYDEP Ar-Ge teşviklerinden faydalanarak bir ürün geliştirdiyseniz, bu ürün doğrudan DMO'nun Tekno Katolog Platformuna dâhil edilecek. Böylece

Ürününüzü rahatlıkla kamuya satabilecek hale geleceksiniz. Tek seferde 500 bin liraya kadar sipariş

Alabileceğiniz bu sistemde ödemeleriniz de 10 gün içerisinde yapılacak” dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)