BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇanakkale Köprüsü'nün geçiş fiyatı belli oldu----

Çanakkale Köprüsü'nün geçiş fiyatı belli oldu

Çanakkale Köprüsü'nün geçiş fiyatı belli oldu
19 Şubat 2022 - 11:20 www.finansgundem.com

Çanakkale Köprüsü'nün açılışı için geri sayım başladı. Bakan Karaismailoğlu, açılıştan önce canlı yayında 1915 Çanakkale Köprüsü'ne dair merak edilen soruları yanıtladı. Bakan Karaismailoğlu, köprünün geçiş ücretiyle ilgili de açıklamalarda bulundu.


1915 Çanakkale Köprüsü 26 Şubat cumartesi günü hizmete açılıyor. Köprünün açılışı öncesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu canlı yayında merak edilenleri açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun açıklamalarından notlar;

Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli işlerinden biri. En büyük gurur veren projelerden biri. Bunun Çanakkale'de olması ayrı önemli. Ülkemize 100 yıllar boyu hizmet edecek projede yer almak çok büyük bir gurur. Önümüzdeki hafta dünyanın hizmetine sunmak gurur verici.

Projelerimiz devam edecek devam ediyor... Biz de ne kadar koyarsak, koymak zorundayız. İnşallah önümüzdeki hafta açılışa hep beraber şahitlik edeceğiz. Kore Cumhurbaşkanımız gelecekti, Başbakanları gelecek. Birçok ülkeye davet gönderdik.

'Dünyanın en yüksek çelik ayaklı köprüsü'

Projenin bu bölgede bulunması ayrıca kıymetli. Yeni bir abide yükseldi. Çanakkale'ye yakışır ölçü ve simge rakamlarla tamamladık. 318 metrenin üzerine 16 metre üzerine Seyit Onbaşı'yı simgeleyecek şekilde çelik ayakları yükselteceğiz. Dünyada ilk kez en yüksek çelik ayaklı köprüsü. 318 metresi su seviyesinde yüksekliği, zemin altında ise 84 metrelik çalışma var.

Avrupa tarafında 45, Anadolu tarafında 35 metre toplamda suyun altında 84 metre yükseklik var. Toplamda 400 metrenin üzerine çıkıyor aslında. Kedi yolu var. Orada da yürümüştük. 162 bin km çelik tel uzunluğu, dünyayı 4 kez dolaşabiliyorsunuz. Kedi yolu çalışma için yapılmıştı, kaldırılacak.

177 bin ton çelik kullanıldı. Çeliğin dışında 223 metreküp beton kullanıldı. 25 bin nüfuslu bir şehir için kullanılan beton kullanıldı. 2 milyar 545 milyon euroluk bir proje. Yapım süresinin kısa olması da bir rekordur.

Pandemiyi fırsata çevirdik, 4 yıl gibi kısa sürede bitirdik. Çanakkale Boğazı'nda sadece feribotla geçiş var. Ne zaman kalkarsa o zaman geçeceksiniz. Trafik kuyrukları, sisli havalarda feribot yok, havanın açmasını bekliyorsunuz. O da yarım saat bazen 1 saat sürüyor. Ama köprümüz bittiğinde tam 6 dakika... Zaman yakıt kıymeti... Can mal kayıpları bunlar kıymetli şeyler.
2.545 milyar Euro yatırım miktarı.. 3.697 milyar euro üretime etkisi var. 1.244 milyar lira zamandan kazanma, 1.044 milyar lira yakıt tasarrufu, çevre tasarrufu ise 26 milyon lira ve toplam 2.314 milyar lira kazanç sağlayacak. Her yıl emisyon tasarrufu yapıyoruz. Zamandan, yakıttan kazanıyoruz. Kaza maliyetlerinin ortadan kalkmasından kazanıyoruz.

Kamu özel işbirliği ile yaptık. Devletin kasasından bir kuruş çıkmadı. İki boğaz arasında geçiş yok. Yapılması gerekiyordu. Devlet olarak 2.545 milyar euro hazırlayacak bütçemiz yok kısa sürede. Altyapı açığımı tamamlamam gerekiyordu. Bunun sebebiyle yap-işlet-devret, kamu özel işbirliği projeleri. Bunun finans modelidir. Yapım süresi ve işletme süresi vardır. Kamu açısından uygun projeyi seçiyoruz. İşletme süresi içindeki işletme maliyetleri de yüklenici tarafından yapılıyor. Avrasya Tüneli de aynı şekilde yapıldı... 1.250 milyon dolarlık projedir. Geçen sene geçiş sayıları eksik olanları 450 milyon lira verdik. Devlet verseydi hem 1.250 milyon dolar çıkacak hem de her yıl 500 milyon lira işletme maliyeti olacaktı.

2034'te burası tamamen devletin olacak. Tüm bakımlarını yapıp teslim edecek. O noktaya kadar işletmeye aittir. Firma burayı işletecek kullanıcılardan alacak önemli kısmını gelir olarak, kalanı devlet karşılayacak. Sonrasında 2034'te devlete verecek.

100 yıl ömrü kesin belki de 200 yıl ömrü var köprünün. Yeni bir teknoloji... İleri mühendislik teknolojileri kullanıldı. Bizim yaptığımız tüm projeler afet anında ayakta kalacaktır. Kuzey Marmara Otoyolu acil ulaşım yolu... Bunların hepsi olası afet durumunda acil ulaşım yolu ve kaçış yolu olacaktır.

Geçiş ücretleri konusunda şöyle söyleyeyim finans modeli var. Yatırım miktarı var. Her yıl olan işletme maliyeti ve Finans maliyeti var. Bunu vatandaşımıza yansıtırken en uygun şekilde yansıtacağız. Cumartesi günü açıklayacağız. Feribot ücretleri var 100 TL otomobil için, kişi başı da 6 TL ödeme yapıyorsunuz. Yarım saat için... Burada 6 dakikada geçeceksiniz. Cumartesi günü en az yük getirecek bedeli açıklayacağız. Sayın Cumhurbaşkanı resmi açılışla bunu da açıklayacaktır.

'Makul bir bedel olacak'

Osmangazi Köprüsü 184 TL ücret alıyoruz. Burada da makul bir bedel olacak. Daha uygun olsun daha çok araç geçsin amacımız.

Yıllar önce Bolu Dağı Tüneli bunun yanında çok basit projedir. Tam 17 yıl uğraştı ülkemiz. Bolu Dağının zararından bahsedelim. 17 yıl vatandaşımız kullanamadı o yolu ve daha fazla zaman harcayarak devam etti. 400 milyon dolara mal olmuştur zarar olarak. Bu da bizim seçtiğimiz finans yönteminin başarısıdır. Devletten çıkmamış parayı üzerine katarak kazanıyorsunuz.

20 sene önce yurtdışındaki teknoloji ve müteahhitlere muhtaçtır. Artık takır takır çalışıyorlar. Dünyada ilklerdeyiz. Çinliler Japonlar var. Türk mühendislik firmaları olarak çok önemli işlerimiz var. Bizden sonra gençlerimiz devralacak. Mimarlık bölümlerinde bayan çoktur, diğerlerinde yoktur ama oralarda da bayanlar artıyor.

Bölgede ciddi canlılık olacak. Sadece bölge değil, Ege'yi etkileyecek. Köprünün özellikle tarıma büyük etkisi olacak. Marmara bölgesi Türkiye'deki ekonominin yüzde 60 küsuru. Avrupa ihracat kapılarına daha yakın olduğundan daha hızlı ilerliyor. Bizim Ardahan'da da çok ciddi yatırımlarımız var. Turizm istihdam tarımı etkiliyor, canlandırıyor.

Lojistik merkezlerimiz var. Yavuz Sultan üzerindeki tren hattıyla ilgili işlemlerini yapıyoruz. İhalesini yapacağız. Halkalı-Kapıkule devam ediyor. Ülkemizde demiryolu açısından müthiş gelişmeler var. Sayın Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde başladı.

Burada lojistik yatırımlarımız da var. Buradaki yatırımlar bitmek üzere. Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul-İzmir Otoyolu şimdi Malkara-Çanakkale Köprüsü ile tamamlıyoruz. Puzzle'ın önemli kısımlarını tamamlıyoruz. 100 km'lik otoyol çalışmalarımız önümüzdeki hafta hizmete açıyoruz.

Köprüden sonra Malkara'ya 100 km yol var sonra Tekirdağ, sonra İstanbul... Yolu çok kısaltıyor. 2.545 milyar euroluk projede köprü ve otoyol projesi..

OGS ve HGS alakalı olarak. Yüzde 7 oranında OGS sistemindeydi. Nisan itibariyle hepsi HGS olacak. Problemsiz şekilde gerçekleşecek. Yabancı plakalı araçların geçişleriyle alakalı sıkıntımız vardı. Çözdük. Onu Ticaret Bakanlığımız ve Gümrük Müdürlüğümüzle konuştuk. Geçtiği yolun parasını ödeyecek.

Aldığı hizmetin bedelini ödeyecek. Şu an bazı kapılarda kuruldu. Diğerlerinde kurulmaya devam ediyor. HGS'deki barkotta okuyup plaka ile eşleştiriyor. HGS kullanıcıların bir kısmı kredi kartını tanımlamamıştı. Bakiyesi olmadığında sorun yaşıyorlardı. Tanımlayınca sorun yaşamayacaklar. Oradaki problemleri tamamen ortadan kaldıracağız.

Hem cep telefonundan hem de mail yoluyla bildirim yapacağız. Önümüzdeki yaz ayında Kaz Dağları rampalarında bypass edecek 2 tünelimiz var. Onlar da turizme ciddi katkı sağlayacak. Tarım alanlarına dokunmamak gerekiyor. Trakya Çanakkale çok kıymetli.

Bakan Karaismailoğlu: Perşembe gününe kadar ücretsiz

 

Karaismailoğlu'dan trafik açıklaması

 

Karaismailoğlu: Kanal İstanbul'da alternatif finans modelleri

 

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berkay Çetin 23 Şubat 2022 19:16

    ÇANAKKALE GEÇİLMEZ! BAŞLIĞI İVEDİLİKLE DEĞİŞTİRİN

  • Kenan 20 Şubat 2022 12:36

    Önemli olan ihracattan üretimden para kazanıp bu köprüleri yabancıya borçlanmadan yapabilmek ve bedava geçirmek bunu daha başaran olmadı neyse bu da bir başarı

  • Nuri19 Şubat 2022 22:28

    Satıyorum bu köprüyü.bi tane daha var elimde sıkıldım.isteyen yazsın.

  • Mucise Reis ;)19 Şubat 2022 18:22

    Yani köprü bedeli 20 tl olsun en fazla. Herkes kullansın sürümden aylık taksit masrafı çıkar. Yol değil ya köprü. Bozulup kırılacak hali yok. Herkes kazansın, millet mutlu olsun. 

  • Mucise Reis ;)19 Şubat 2022 18:18

    köprüden otomobil ile geçenler, Otomobil alırken MTV yüzde 40 + yüzde 18 otomobil için kdv. Otomobil ruhsat işlemi için esktra damga ve değerli kağıt bedelleri vergisi. Fenni muayene için vergiler + Yüzde 18 kdv. Otomobil için her 6 ayda bir motorlu taşıtlar vergisi. Araç zorunlu digorta için devlete esktra belge noter vb vergiler. Araç bütün parçaları için değişim onarım vb. % 18 kdv . Otomobil mazot benzın içinde ötv +kdv+ekstra vergiler ödeniyor. Birde bunca vergi alınırken üzerine köprüden geçiş bedeli, dolar olarak artış, 50 milyon çalışan+emekli 1 günlük yevmiyesi 145 çalışan - 80 tl emekli.Kişiler için ücret gelirini buna layık görenler, ağır vergileri alanlar. köprü yaptım diye seviniyor :D  üzerinden birde kaç günlük yevmiye, para alacaklar...Bence bedava olmalı. yada 5 tl 10 tl gibi bir rakam olmalı. Hem taksitleri herkes öder, hemde fakiri zengini herkes geçer. neden ucuz olup da herkes geçemiyor ?köprü mü eskiyecek ?

  • Galip üzümcü 19 Şubat 2022 17:50

    Köprüler bir memleketin en güzel yerleridir ancak geçiş ücretinin aynı olması gerekir ikiyüz lira normaldir diye düşünüyorum. Yapımında emeği geçenlere teşekkürler.......

  • www19 Şubat 2022 16:42

    Kaç yıl boyunca geçmeyeceğim bu köprüye verdiğiniz hazine garantili geçişler için ödeyeceğim vergiyi söyleyin. Asıl maliyetini söyleyin, onu ödeyin. Neden yıllar boyunca şirkete gelir sağlıyorsunuz. Hem de dövizle. Yani kur her arttığında ödeyeceğim para artacak. Ne ala memleket. Sabit tutsanıza ücreti

  • bir dost19 Şubat 2022 15:36

    her yid projesi için devletin cebinden beş kuruş çıkmıyor diyorsunuz ama eksik kalan geçişlerin bedelini ödüyorsunuz bunları toplasan 4-5 yılda projeyi bedavaya yaparsın. her projeyi özele fahiş fiyatla yaptırıp bedelini vatandaşın sırtına yükşüyorsunuz … enflasyona neden olmanız da cabası …. buna da hizmet diyorsunuz … şaşkınlıkla izliyorum …

  • AhnetK20 Şubat 2022 10:34

    Ya adam bir ornekle anlatmıs, yine beyniniz almamıs. Sadece bakım ucretını devket karsılasa 500 mio harcayacaktık, garantı gecus ucretı ıcın 400 mio verdik diyor. Neyını anlayamıyorsunuz zır cahiller. Bazılarında ben gecmıyorumkı demıs; gerzek belki gecmıcen ama yiyecegın sebze meyve gececek, esın dostun gececek. Her hizmeti herkesın kullanmaso mumkun degıl yada direk etkısını gıremeyebılırsınız. Bu cehaletınızı artık gızleyın ve susun. Vizyon fukarası cahiller

  • Vatandaş 20 Şubat 2022 10:33

    Köprüyü yolu metro yu istemezük çeken aptallar siz aptalsınız aynı zamanda cahilsiniz Millet değil  Millet kelimesi geçiyor mu hayır? Bak cahilliğini tekerrür etmişsin!  Mal geldiniz mal gideceksiniz!  Millet sizi 10 defa kovaladı hala akıllanmıyorsunuz.  Hade ikile bakiiim.

  • Hade20 Şubat 2022 09:18

    Vatandaş denen kişi,ülkede daha önce yapılmış köprü örnekleri otoyol örnekleri var şimdi sen hangi aklınla millete cahil yakıştırması yapıyorsun? Köprüye yola karşı çıkmak başka nasıl yapıldığına bakmak başkadır,burada önemli olan hangisinin millete daha faydalı olacağıdır sen kalkarda cebimizden beş kuruş çıkmadı dersen o zaman sana neden garanti veriyorsun derler,git boğazdaki iki köprüden geç birde son yapılandan geç aradaki farkı anlarsın,sadece senin vergindenmi ödeniyor bu garanti parası? Tek basıma ben karsılarım kimse ödemesin dersen kimsede yorum yapamaz ama yok herkes ödeyecekse boş yapma ikile.

  • Vatandaş19 Şubat 2022 18:21

    Geçmezsin olur biter!  Devlet te yapsa başkası da yapsa bir maliyeti olur!  Sana sıfır maliyet demiyorlar!  Yüksek maliyetle yapıldığını iddia etmen için bilgi sahibi olman gerekir!  Oysa cahillik paçalarından akıyor.  

  • Hehe19 Şubat 2022 15:34

    Buram buram liyakat kokuyorlar tarkaninda dedigi gibi gitcek

  • AhmwtK20 Şubat 2022 10:35

    Offf ilkokul sarkısıyla ne laf sokmus. İlkokul zekalı seni ;) bari gidecek yazında azıcık cehaletınız gşzlensin. ;))

  • Saçma19 Şubat 2022 15:24

    Şöyle diyeyim makulu Bursaya iki otoyol ve köprü ile giderseniz İstanbuldan aracınızın yakıtından çok daha fazlasını ulaşım için ödemiş olursunuz,bir köprüden geçmek bu kadar zor olmamalı elbette bedava olmayabilir neticede bir özel sektör yatırımı ama şunu diyebilirsiniz mesela kardeşim buraya köprü istiyoruz gel bak senin için ticari açıdan uygunsa yatırımını yap ve işlet garanti ne ayak??? Ben market açacağım müşteri garantisi var mı ? Yok veya manav açacağım varmı yok? Sermayemi bağlarım açarım tutarsa kazanç benimdir tutmazsa neden millete ödeteyim???

  • Fth20 Şubat 2022 12:47

    Aynen öyle ben ticaretimde kazanç sağlayamasam da her ay vergi, SGK vb. istiyorsun ama köprü yaptı denen yandaşlara müşteri garantisi verelim olmaz ise Euro dolar üzerinden öderim , böyle ticarete can kurban sıfır zarar sıfır stres

  • Conan19 Şubat 2022 14:14

    Köprü ayaklarının üst bölümü rüzgarda içe doğru yamulmaz umarım  T V den bakınca halat uzunluğu ve ağırlığına göre ince görünüyor

  • AhmetK20 Şubat 2022 10:37

    ;)) hemen onlem alacaklardır bu tespitinden sonra. Videodan ve fotolardan gordugunu adamlae farketmemıs. Cok tesekkur edıyorlar bu tespitin için

  • akif19 Şubat 2022 13:32

    BEDAVA OLMALI. ALDIĞIMIZ YAKITIN YÜZDE 70 İ VERGİ. ZATEN PEŞİN PEŞİN VERGİ ALIYORSUNUZ.

  • Vatandaş19 Şubat 2022 15:05

    Bedava geçmek isteyen geçer tabi kayıkla ya da yüzerek! :D  :D