BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBakan Özhaseki: Hızlı bir şekilde İstanbul'u depreme hazırlamamız gerekiyor----

Bakan Özhaseki: Hızlı bir şekilde İstanbul'u depreme hazırlamamız gerekiyor

Bakan Özhaseki: Hızlı bir şekilde İstanbul'u depreme hazırlamamız gerekiyor
19 Temmuz 2023 - 15:42 www.finansgundem.com

Bakan Özhaseki, İstanbul'da riskli gözüken 1,5 milyon yapıyı dönüştürmek zorunda olduklarını belirterek, "Ciddi yasalar ortaya koyarak, hızlı bir şekilde bizim İstanbul'u depreme hazırlamamız gerekiyor" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Ankara'da medya temsilcileriyle bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesindeki şehirlerin yeniden ayağa kaldırılması ve İstanbul'un depreme hazırlanması konularının en önemli gündem maddeleri olduğunu söyledi. Özhaseki, İstanbul'un deprem açısından dünyadaki en riskli 10 büyükşehirden birisi olduğunu belirtti.

Özhaseki, İstanbul'da 39 ilçede kentsel dönüşüm yapıldığını, 2012'de kentsel dönüşüm yasası çıktıktan sonra 800 bine yakın binanın yenilendiğini, bir taraftan devam eden çalışmaların olduğunu ifade etti.

Özhaseki, "İstanbul'da 5,8 milyon civarında bağımsız birim var. Bunun 1,5 milyonu riskli gözüküyor. Ama 600 bin konut ilk etapta çok daha riskli ve yıkılabilecek bir yapı olarak gözüküyor. Bir an önce 600 bin bağımsız birimi, akabinde de riskli gözüken 1,5 milyon yapıyı dönüştürmek gibi bir zorunluluğumuz var. Bunu üzerimizde büyük bir vazife olarak görüyoruz" dedi.

'DEPREM ÜZERİNDEN SİYASET YAPILACAK BİR DURUM DEĞİL'

Özhaseki, Anadolu yakasında 150 bin konutluk, İstanbul yakasında 200 bin konutluk yeni rezerv alanlar tespit ettiklerini belirterek, "Bunları da çok hızlı bir şekilde devreye sokmak zorundayız. 'Yarısı bizden' kampanyasına da ciddi bir müracaat oldu; 1 milyon 20 bin bağımsız bölüm için müracaat var. Yüzde 100 bir araya gelip, anlaşanlardan başlamak üzere en riskli binaları bir an önce yıkıp, bir sıralama içinde burada işe başlayacağız. Bizim kaybedecek bir saniyemiz bile yok. Deprem de siyaset üstü bir durum. Üzerinden siyaset yapılacak bir durum değil" diye konuştu.

HAFTAYA ÇALIŞMALARA BAŞLANIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer ilçe belediye başkanlarıyla da bir araya gelip, konuştuklarını söyleyen Özhaseki, "Prensipte anlaştık. Haftaya çalışmalara başlıyoruz. İstanbul için özel bir birim kurarak, baştan sona düşündüklerimizi en hızlı bir biçimde yapmamız gerekiyor. Daha önceki kentsel dönüşüm yapılan yerlerde karşımıza çıkan ne kadar sorun varsa onların hepsini biliyoruz. Bunları aşacak şekilde tedbirler alıyoruz. Ciddi yasalar ortaya koyarak, hızlı bir şekilde bizim İstanbul'u depreme hazırlamamız gerekiyor" dedi. 

'YAPIMI BAŞLADIKTAN SONRA 1 SENE İÇİNDE TESLİM EDECEĞİZ'

Özhaseki, deprem bölgesinde geçici barınma yerlerinde 1 milyon 903 bin kişinin yaşadığını söyleyerek, bu insanları bir an önce konutlarına kavuşturmak istediklerini dile getirdi. Özhaseki, 179 bin binanın ihalesinin yapıldığını, yüzde 90'ının inşaatının başladığını belirterek, "Bunların büyük bir bölümünü bu senenin sonuna doğru teslim edeceğiz. Bu rakamın 319 bine çıkarılmasını istemiş Sayın Cumhurbaşkanı'mız. O konuda da arkadaşlarımız hızlı bir şekilde çalışıyor. 319 bin konutu yapımı başladıktan sonra 1 sene içinde teslim edeceğiz" diye konuştu.

'YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJESİ'

Özhaseki, deprem bölgesi için başlattıkları 'yerinde dönüşüm' projesine de değindi. 100 metrekarelik bir evin yapım maliyetinin 1 milyon lira olduğunu belirten Özhaseki, "Bunun yarısını hibe olarak veriyoruz, yarısını da kredilendiriyoruz. Bütün kredilerin ödemesi 2 yıl inşaat süresince ödemesiz, sonra 10 yıl ödemeli, sıfır faizle. Sanki 1 milyon liranın tamamı hibe gibi gözüküyor. Yıkılan evi 100 metrekareden fazlaysa kredi miktarını 800 bin TL'ye çıkarıyoruz. Burada 4 kırmızı çizgimiz var. Fay hatları ve fay kırıklarının olduğu yerlerde asla yapılaşmaya izin vermiyoruz. Sel yataklarının olduğu yerlerde yapı yapılamayacak. Sıvılaşmanın olduğu zeminlerde de yapı yasağı var. İnşaatın her aşamasında sıfır toleransla müthiş bir denetim içinde bu işi götürmek istiyoruz. İnşaatlar, herhangi bir nedenle yarım kalırsa; o zaman TOKİ devreye girecek ve inşaatı tamamlayacak" dedi.

'SAATTE 1000 MÜRACAAT'

Özhaseki, yerinde dönüşüm projesi için bölgede 22 noktada yapı dönüşüm ofisi açtıklarını, müracaatları da 17 Temmuz'da almaya başladıklarını söyledi. Özhaseki, 38-40 saat içinde 36 bin 825 kişinin projeye müracaat ettiğini söyleyerek, "Saatte 1000 kişi müracaat ediyor. Demek ki doğru yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde müracaatların ne kadar olacağını göreceğiz. Amacımız; bir an önce şehirlerin normale dönmesi, dışarıda kalan vatandaşlarımızın güvenilir konutlara kavuşması" diye konuştu.

TSB Genel Sekreteri Obalı: Deprem bölgesindeki hasar ödemeleri 55.5 milyar TL’yi buluyor

 

Deprem bölgesinde 'Yerinde dönüşüm' için başvurular alınmaya başlıyor

 

Deprem bölgesinde "Yapım ve Dönüşüm Ofisleri" yarın açılıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)