BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBakan Dönmez'den 'bor' açıklaması: Kendi rekorunu kırdı----

Bakan Dönmez'den 'bor' açıklaması: Kendi rekorunu kırdı

Bakan Dönmez'den 'bor' açıklaması: Kendi rekorunu kırdı
28 Aralık 2022 - 14:19 www.finansgundem.com

Eti Maden bu yıl yüzde 95 kapasiteyle çalışarak 2 milyon 650 bin ton rafine bor satışıyla kendi rekorunu kırdı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eti Maden’in yüzde 95 kapasiteyle çalışarak 2 milyon 650 bin ton rafine bor satışı yaptığını ve Türkiye’ye 1 milyar 300 milyon dolar kazanç sağladığını bildirdi.

2. Bor Çalıştayı’nda konuşan Dönmez, dünya bor pazarında yüzde 62’yi aşan pazar payı ile Türkiye’nin lider pozisyonunu daha da güçlendirdiğini anlattı.

Eti Maden’in, rafine bor satışıyla rekor kırdığını anımsatan Dönmez, şu ifadeleri kullandı:

“2023’ün ilk ayında 1000 ton kapasiteli bor karbür tesisimizi devreye alıyoruz. 3 yıl önce temelini atmıştık. Milli savunma alanında ve yurt dışı piyasalarda oldukça önemli olan, aşınmaya dayanıklı makine parçalarının üretiminde ve nükleer santrallerde kullanılan bor karbürün artık yeni adresi Türkiye olacak”

Lityum ihtiyacının yüzde 50’si yurt içinden karşılanacak

Dönmez, elektrikli araçlarla birlikte kullanım alanı yaygınlaşan e-mobilite için dünyada ilk defa uygulanan bir yöntemle sıvı bor atıklarından lityum ürettiklerini aktardı.

İlk üretim fazına pilot tesisle yıllık 10 ton ile başladıklarını vurgulayan Dönmez, “2023 Ocak ayında yıllık 600 ton üretim yapacak Kırka’daki lityum karbonat tesisimizin ihalesini gerçekleştireceğiz. En kısa zamanda da tesisimizin temelini atacağız. İlerleyen zamanlarda Bandırma’da yıllık 100 ton üretecek ikinci lityum karbonat tesisimizin temelini atacağız. Böylece her iki tesisimizde yıllık 700 tonluk lityum üreterek Türkiye’nin lityum ihtiyacının yüzde 50’sini yurt içinde Eti Maden’in tesislerinde üreteceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Dönmez ayrıca uzun bir süredir konuşulan gaz merkezi konusunda da ilk adımların 2023’te atılacağını, bu konudaki yol haritasının kamuoyuyla paylaşılacağını dile getirdi. 

Bakan Dönmez: Doğalgaz ve elektriğe zam yapılmayacak

 

Bakan Dönmez, Karadeniz gazı için tarih verdi: Devreye giriyor

 

Bakan Dönmez duyurdu: Karada yapılmış en büyük petrol keşfi...

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)