BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBakan Dönmez: Temel sorun elektrik üretim maliyetleri----

Bakan Dönmez: Temel sorun elektrik üretim maliyetleri

Bakan Dönmez: Temel sorun elektrik üretim maliyetleri
11 Şubat 2022 - 16:45 www.finansgundem.com

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik dağıtım sektörü toplantısı sonrası açıklama yaptı. Bakan Dönmez, "Temel sorun elektrik üretim maliyetleri. 100 TL'lik elektrik maliyetinin 50 TL'sini devlet ödüyor" diye konuştu.


Elektrik dağıtım şirketleriyle bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik dağıtım sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantının ardından kısa bir açıklama yapan Bakan Dönmez, kamuoyunda oluşan beklentinin aksine konutlarda ve sanayide enerji maliyetlerinde indirim olacağına ilişkin bir sinyal vermedi ve enerji piyasasında devletin yaptığı sübvansiyonları anlattı.

Bakan Dönmez konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Küresel iklim değişikliğiyle birlikte doğal afet dünyanın gündeminde yer alıyor. Biz de bakanlık olarak afet yönetiminde çalışmalarımızı revize ettik. Bakanlık bünyesinde kriz merkezlerimizi kurduk. Afet senaryosunu ayrı ayrı oluşturduk. Bugün elektrik dağıtım şirketleriyle bir araya gelerek masaya yatırdık. Güçlü ve zayıf olduğumuz noktaları ve fırsatları bu toplantıda değerlendirdik. Bizim açımızdan oldukça verimli bir toplantı oldu.

Türkiye’nin son 20 yılda gösterdiği büyümenin temel dinamikleri enerji sektörüdür. Enerji sektörü serbest piyasa kuralları göz önüne alınarak üretim, dağıtım şeklinde yeniden düzenlenmesi sektörün büyümesinde ivme kazandırmıştır.

"40 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPILDI"

Dağıtım şirketleri tarafından 2016-2020 döneminde 40 milyar liralık yatırım yapıldı. 2021-2025 uygulama döneminde bu rakam 66.7 milyar liraya yükselecektir. Yeni yatırımlarla şebeke ağımızı her yıl genişletiyoruz.

Elektrik üretim ve dağıtım alanlarında son 20 yılda 100 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Son 20 yılda elektrikte toplam kurulu gücümüzü 3.5 kat artırarak 100 bin megavat seviyesine ulaştırdık. Muhalefetini Türkiye’nin tökezlemesi üzerine kuran bir siyasetin, adeta freni boşalmış bir kamyon gibi her gün yalanlarla dolu bir yokuştan aşağı indiğini görüyoruz. Bu tarz bir siyasetin önüne ne gelirse sürüklediğini, halkı kışkırtmaya yönelik adımların sonuncusuna da geçtiğimiz günlerde şahit olduk.

Demokratik sınır ve nezaketler içerisinde her türlü görüşe açığız. Provokasyondan medet umanların da karşısında olacağız. Biz konuyu kamuoyu ile paylaştık. Halktan ve tüm paydaşlarımızdan gelen önerilere de çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Bu yıl elektrikte birinci kademeli indirimli tarifemizde yüzde 50’lik indirim desteğimiz devam ediyor. Doğal gazda bu destek oranı yüzde 75 seviyesindedir. 100 liralık elektrik maliyetinin 50 lirasını devletimiz karşılıyor. Doğal gazda ise 100 liralık elektriğin maliyetinin neredeyse 75 lirası devletimiz tarafından karşılanmaktadır.

Son 3 yıldır elektrik tüketim desteği veriyoruz. Toplamda verilen destek tutarı 6.4 milyar liraya ulaştı. Geçmişte ısınma yardımı olarak kömür yardımı yapıyorduk. Bu yıldan itibaren ısınma yardımı kapsamına doğal gazı da dahil ettik. Hane sayısı 4 milyona çıkartıldı. Bölgenin ısınma ihtiyacına göre 450 lira ile 1150 lira arasında yıllık doğal gaz desteği sağlanacak.

Bakan Dönmez: Hane başı 5 bin TL destekte bulunduk

 

Bakan Dönmez: Elektrik tarifesinde indirim talepleri değerlendiriliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)