BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBakan Bilgin açıkladı: Asgari ücret anketinde işverenden şok yanıt----

Bakan Bilgin açıkladı: Asgari ücret anketinde işverenden şok yanıt

Bakan Bilgin açıkladı: Asgari ücret anketinde işverenden şok yanıt
01 Aralık 2021 - 14:38 www.finansgundem.com

Yeni asgari ücrette pazarlık süreci başladı. Bakan Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı öncesinde sahada gerçekleştirdikleri anketin sonuçlarını da açıkladı.


Yüksek artış beklentisi doğuran açıklamaların ardından 2022 yılında uygulanacak asgari ücreti belirleyecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Toplantının açılışına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 4 oturumda çalışmayı bitirmek istediklerini belirtti.

İlk toplantıda ikinci toplantının 7 Aralık günü TÜRK-İŞ’in ev sahipliğinde, üçüncü toplantının ise TİSK’in ev sahipliğinde yapılacak. Son toplantı için tarih açıklanmadı. Ancak 9 Aralık Perşembe gününe çok yakın bir tarihte tarafların son kez bir araya gelip ücreti tespit etmesi bekleniyor.

İlk toplantının açılışında konuşan Bakan Bilgin, yüksek artış beklentisine işaret ederek, “Türkiye sosyal bir devlettir. Sosyal devletin en önemli unsurlarından biri toplu sözleşmelerdir. Asgari ücret de sosyal adaletin araçlarından biridir. İnanıyorum buradan çıkacak ücret ülke büyümesine motivasyon olacaktır. Çıkacak karar Türkiye büyümesini daha da ileriye taşıyacak, sosyal dayanışma, adalet duygusunu pekiştirecektir” dedi. Bakan Bilgin, çalışmaları hızla tamamlama ve tatmin edici sonuca ulaşmak istediklerini vurgulayarak, “Sayın Cumhurbaşkanı da konuşmasında söyledi. Kısa sürede toplumsal barışa katkı yapan, iş verimini, işe uyumu artıran, yabancılaşma karşıtı bütünleşmeyi sağlayacak bir rakamda buluşacağımızı düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Ekonomi dönüşürken sorunlar çıkabilir

Türkiye’nin büyümesini üç çeyrektir sürdürmesinin önemli olduğunu, büyüme sürecinde de ekonomide dalgalanmalar, sorunlar olabildiğini belirten Bilgin, “(Faiz, döviz kuru) Bu dalgalanmalar, ileride istikrara kavuşacak şeylerdir. Esas göstergeler bunlar değil, büyüme, istihdam, büyümenin kalitesi, sürdürülebilirliği, ihracat, ihracatı karşılama oranıdır. Okumuş yazmış herkesin bakacağı göstergeler bunlardır” diye konuştu.

Türkiye’nin büyümesi ve ihracatının artışında Türk girişimcisinin dünya ile rekabet içindeki üretim becerisi olduğunu, bunun da arkasında yetenekli işgücünün alın teri bulunduğunu kaydeden Bilgin, uluslararası rekabet ortamında yakalanan büyümenin büyük başarı olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin, gelişmiş ülkeler karşısında 100 yılı aşan geri kalmışlığından kurtulmak için bir ekonomik politika ve dönüşüm içinde olduğunu belirten Bilgin, “Bu olurken sorunlar ortaya çıkacaktır. Önemli olan ortaya çıkan sorunları sosyal politikalarla çözme, daha büyük sorunlara yol açmasını önleme yanında daha iyi seviyeye getirmedir. Asgari ücret bu politikalar içinde önemli bir araçtır” dedi.

TÜRK-İŞ: Salgında gelir kayıpları oldu

Komisyonda en fazla işçi üyeye sahip olma sıfatıyla işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ’in Genel Sekreteri Ramazan Irgat da, enflasyon ve döviz kurundaki artışların etkisiyle alım gücünün büyük oranda düştüğünü, salgındaki kısa çalışma, ücretsiz izin, evden-uzaktan çalışma gibi uygulamaların gelirlerde azalmaya yol açtığını belirterek, “Asgari ücret en az ücrettir, genel bir verilebilecek ücret gibi algılanıyor. Bu yanlışı ortadan kaldırmalıyız. Asgari ücret alan kişi sayısı azalmalıdır Ülkemizin, işverenin yapması gereken budur. Bunun yolu da Anayasal hak olan örgütlenmeyi, toplu pazarlığı sağlamaktır” dedi.

Ramazan Ağar, Türkiye’nin rekabet gücünün ucuz emeğe dayandırıldığını, bunun da sürdürülemez olduğunu belirterek, “Diğer maliyetler düşürülmeden sadece emek ucuzlatılmaya çalışılıyor. Bunun sonucunda yaşayarak görüyoruz ki asgari ücretle bir aile geçinemez” diye konuştu.

Verginin kaldırılmasında işçi ve işveren mutabakatı var

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Ramazan Irgat’ın işveren tarafı ile işçi tarafının mutabakat sağladığını söylemesinin ardından söz alan TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da iki dönemdir bu talebin hükümete ortak iletildiğini hatırlattı. Akansel Koç, çalışanın enflasyona ezdirilmemesi gerektiği görüşünde olduklarını belirterek, “TİSK olarak, Enflasyonu ezdirmeyecek bir artışa şimdiden evet diyoruz yeni nesil sendikacılık anlayışımızla ülkemiz ve çalışanlarımızın yanındayız, ortak fayda sağlayacak her şeye sayın bakanın önderliğinde hazırız” dedi.

Akansel Koç, asgari ücretlerdeki yüksek oranlı artışların baskı yarattığını da belirterek, “Asgari ücret bütün ücretleri etkilemektedir. Asgari ücret ile medyan ücret arası farkın hızla kapanması dengeleri bozmaktadır. Ülkemizde Kayıt dışı istihdam yüzde 30 lara ulaştı. 9 milyon kayıt dışı çalışan yıllık 150 milyar vergi ve prim kaybı demektir. Kayıtdışı çalışmanın maddi olarak ölçülemeyecek, insani boyut, iş sağlığı ve güvenliği boyutu bulunmaktadır. TİSK olarak kayıtlı çalışmanın en önemi destekçisiyiz” dedi.

Koç, TİSK olarak ilave istihdama katkı vermesi, büyüme sağlaması yönünden hükümetin mali desteğinin kritik önemde gördüklerini belirterek, taleplerini şöyle açıkladı:

“Ne yazık ki dünyada artan emtia, eneerji ve taşıma maliyeti, çip krizi sorunları yaşanıyor. Ekonominin henüz toparlanmadı, zamana ihtiyaç var. Olağanüstü durum, kayıtdışılık, istihdamın koruması için asgari ücret teşviki devam etmesi hayati önem taşıyor. Bu nedenle, ilk asgari ücret teşvikinin uygulanmaya başladığı 2016’daki gibi belirlenecek ücretin yüzde 6’sı oranında destek verilmelidir. Türkiye’nin OECD ortalamasının üstünde vergi ve prim yükleri kademeli azaltılmasını istirham ederiz” dedi.

Merakla beklenen araştırma sonuçları yayımlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde, bakanlığın işveren ve işçilerle yürüttüğü asgari ücret anket çalışmasının özet sonuçlarını açıkladı. Bakan Bilgin’in verdiği bilgilere göre aralarında tekstil, taşımacılık, inşaat, tarım, sağlık, turizm, madencilik gibi sektörlerin de aralarında olduğu 19 farklı sektörden işletmeci ile görüşme yapıldı.

Ankete katılan işverenlerin yüzde 34’ü asgari ücretin ne kadar olması gerektiğine yönelik soruya 3 bin 501 lira ile 3 bin 750 lira arasında cevabını verdi. işverenlerin yüzde 19.3’ü 3 bin 251-3 bin 500 lira, yüzde 13.7’si ise 3 bin 751-4 bin lira arasında olması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Ankete katılan işverenlerin yüzde 74.3’ü, asgari ücretin artırılmasının işten çıkarmalara yol açacağını söylerken, yüzde 25.7’si ise hayır yanıtını verdi.

İşçilerin talebi 3750-4000 arasında toplandı

Ankete katılan çalışanların yüzde 37.3’ü asgari ücretin 3 bin 750-4 bin lira arasında olmasını isterken, yüzde 13’ü ise 4 bin-4 bin 500 lira arasında olması gerektiğini bildirdi. Asgari ücretin 4 bin 500 lira üzerinde olmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 21.8 oldu.

Ankete katılanların yüzde 61’i ailede tek çalışan kişinin kendisi olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 59.7’si asgari ücretin artırılmasının işten çıkarmalara yol açmayacağını bildirdi. Ayrıca katılımcıların yüzde 13’ü ek iş yaptığını söyledi.

Erdoğan'dan asgari ücret açıklaması

 

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • adil02 Aralık 2021 13:41

    farketmeyecek zam yapsanız da enflasyon ezip geçecek yine milleti açlığa mahkum edeceksiniz yastık altı döviz altın satın diye 3 tl de bağırıp duruyordunuz 1.2 tl lik dolar 14 tl oldu 11 kat değer kaybetti maşallah arjantin venezuela ile yarişıyorsunuz

  • Uzay02 Aralık 2021 01:27

    Asgari ücret 1 ocakta 381 dolardı.O şimdi 5200lira oldu değer olarak birde bunun üzerine yüzde 20 yıllık enflasyonu köy 6600lira ediyor.Yani en az 6bin lira olması lazım.Fakat bu parayı ne devlet nede işverenler vermek istemez.Ağalar herşey yüzde yüz zamlandı.Bırakın mağdur edebiyatını kazanıyorsunuz.Tek mağdur çalışan oldu bu dönemde.

  • Ahmet Akdemir01 Aralık 2021 21:18

    Bu anketteki rakamları işçiler söylemiş ise, bende köseyim!

  • Tekno papaz01 Aralık 2021 21:11

    Ankete katılan çalışanların yüzde 37.3’ü asgari ücretin 3 bin 750-4 bin lira arasında olmasını isterken.  yalannnnnnn

  • Mucise Reis ;)01 Aralık 2021 18:03

    Bir sohbetden.... Kuzey avrupa ulkelerinde sohbet muhabbet yemek fazlı.. neyse..Bizde ne olur sohbette? işin ne, maaş ne? sektor ne vb. vb.. neyse... kız derki...Ya en son hangi kitabı okudun ?.... En son hangi tiyatroya gittin, sinemaya gidermisin ? iklim değişimi hakkında neler düşünüyorsun !!! , :D ne meslek, ne gelirin, ne mal varlığın umurlarında değil... Yani çok farklı kultur, bakış açısı... Bizde asgari ücretliyim kız istiyorum derler kız tarafı bin kere düşünür,  ne ederiz nasıld estek yapar bu işten çıkarız vb. vb. :D Allah vuva kuracaklara sabır versın. Gençler asla ve asla bu zihnıyete oy vermez...

  • Mucise Reis ;)01 Aralık 2021 18:00

    ABD de normal bir garson, 1 aylık geliri ile Türkiye ye geldiğinde millet vekili maaşı kadar paraya döndüğünü biliyormudunuz ?  ... Türkiyeye yurtdışından gelen x kişi Et çok pahalı, alkol çok pahalı, dediğini biliyormusunuz ? almanyada 1 euroya 2 bira alırsın. yada 4 euroraya 1 kg et. ama türkiyeye gelince kendı paraları tl de olsa çok pahalı diyorlar. Herşey dahil otellere ondan gelıyorlar :D ... Turkıyede mcdanald yada domınos gibi urunler yedıklerınde, hem pahalı, hemde malzemenın çok az oldugunu sopyluyorlar ... sohbetlerden muhabbetlerden işte yazayım. kafanız dağılsın :D

  • Erol g.01 Aralık 2021 17:27

    2 OCAK 2021 TARİHİNDE GRAM ALTIN FİYATI 452 TL OLDUGUNDAN 2825 TL 90 KURUŞ OLAN ASGARİ ÜCRETLE 6 GRAMDAN FAZLA ALTIN ALINABİLIRMİŞ ŞİMDİ 4 GRAM ALINAMIYOR İSE ASGARİ ÜCRETE %50 ZAM YAPILSA DAHİ OCAKTAKİ SEVIYESİNE ULAŞMAZ

  • nuri01 Aralık 2021 16:06

    mutfakta yangın yok yalan diyen zihniyetten birşey beklemiyorum.yazıklar olsun

  • Aktrol01 Aralık 2021 17:03

    Yangın yok. Tup mu alabiliyor millet ?_ hele kar yağsın, görecez milletimizi. Ekonomı savaş başlamadı daha...

  • MEHMET01 Aralık 2021 16:05

    dış güçler sıkıntı çıkarmasın ? 100 tl zam yeter

  • KERİM01 Aralık 2021 15:57

    BİR ÜLKE DÜŞÜNÜN %10 BÜYÜYOR ÇALIŞANLARI %50 KÜÇÜLÜYOR..BU ÜLKE UÇUYOR MU NE

  • Erol g.01 Aralık 2021 15:36

    ŞU AN/ARALIK AYINDA AYLIK ASGARİ ÜCRET 4 GRAM ALTIN ETMİYOR GÜNLÜK BİR KİLO KUZU BİFTEK ETMİYOR AVRUPAKİ ASGARİ ÜCRETLER İÇİNDE EN DÜŞÜK ÜCRET BIZDE

  • ARİF01 Aralık 2021 15:30

    İLK İŞE GİREN İÇİN BELKİ 3,500 LİRA NORMAL OLABİLİR ANCAK. YILLARDIR ÇALIŞAN İŞİ BİLEN ELEMANA VERİLMESİ GEREKEN RAKAM EN KÖTÜ 5 BİN LİRA OLMALI. BUNLAR ASGARİ ÜCRET DİYE ÜLKENİN YÜZDE 70 İNE  ASGARİ ÜCRELE ÇALIŞTIRIYORLAR.

  • Yıldız01 Aralık 2021 15:29

    Dolar cebimizden kisa surrde %60 yakin alim gucumuzu gotururken Asgari ucret icin toplantilar anketler basin aciklamalari .......Yorumsuz

  • saka01 Aralık 2021 15:07

    iri olacaz diri olacaz...hepsi hikaye

  • Mucise Reis ;)01 Aralık 2021 15:04

    bu ankette şike var... şuan var olan fiyatlar düşünülerek yapıldı. ankette ocak 2022 de vergi artışları zamlar xx kadar yapıalcak dendı mı? ....Ankette şike var. yani her ay enflasyon oranında emekçi çalışan zam almalı. Ve ele geçecek net ücret ne olacak ? gelir vergisi dilimi artışlarında ücrette kesintı oluyor... ama usd ve enflasyon ve zamların her ay artışları sürüyor... bu durumda bu ay yapılan anketler,  11. ay kasıma ayına gore yapılmıştır. zam ocak oalcağından oluşacak değişimler ücrete yansıtılacak mı ? anket denilerek suç emekçiye atılacak . yanlış sistem... her ay enflasyon zammı hesaplanıp eklenmelı... yada ufe ye göre ayar yapılmalı. gerekırse bu prımı devlet ödemelı.