BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBabacan'dan Merkez Bankası yanıtı----

Babacan'dan Merkez Bankası yanıtı

Babacan'dan Merkez Bankası yanıtı
02 Haziran 2014 - 11:32 www.finansgundem.com

Ali Babacan, CHP'li Tanrıkulu'nun Merkez Bankası hakkında sorduğu soruyu yanıtladı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankasının kanunda belirtilmiş temel görevlerini yerine getirirken, bu amaçlara ulaşmak doğrultusunda alacağı kararları doğrudan kendisi belirleme yetkisine (araç bağımsızlığına) sahip olduğunu bildirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini Babacan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın bilgi notuyla yanıtladı.

Merkez Bankası’nın değerlendirmesiyle soru önergesini yanıtlayan Babacan, Merkez Bankası (TCMB)’nın, 1211 sayılı Kanun'da belirtilmiş temel görevlerini yerine getirirken, bu amaçlara ulaşmak doğrultusunda alacağı kararları doğrudan kendisi belirleme yetkisine (araç bağımsızlığına) sahip olduğunu söyledi.

"Vadeli faizleri belirlerken orta vadeli enflasyon görünümünü ve enflasyon beklentilerinin seyrini dikkate alır"

TCMB adına karar almakta sorumlu organ olan Para Politikası Kurulu (Kurul)’nun para politikasını ve kullanılacak para politikası araçlarını öncelikle fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek temel amacına ulaşmak için belirlediğine işaret eden Babacan, şöyle dedi:

“Bunun yanı sıra, TCMB finansal sistemde istikrarı sağlayıcı ve para ve döviz piyasaları ile ilgili düzenleyici tedbirleri almakla görevli olduğundan, politika kararlarında finansal istikrar da gözetilmektedir. Enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde merkez bankaları kısa vadeli faizleri belirlerken orta vadeli enflasyon görünümünü ve enflasyon beklentilerinin seyrini dikkate alır.”

Merkez bankalarının faiz oranlarını değiştirerek; talep koşulları, varlık fiyatları, döviz kuru, bekleyişler gibi farklı kanallar aracılığıyla enflasyon dinamiklerini etkileyebildiğini ifade eden Babacan, “Örneğin, faizlerin artırılması, tüketim ve yatırım harcamalarını azaltmak suretiyle toplam talebi sınırlayarak enflasyonu azaltıcı yönde etki yapmaktadır. Öte yandan, küresel risk iştahının bozulduğu ve ülke risk priminin arttığı dönemlerde faiz oranlarının artırılması, kurdaki değer kaybı baskısını azaltarak, hem enflasyon üzerindeki maliyet baskılarını kontrol altına almaktadır” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)