BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBabacan: "Tarihe geçtik"----

Babacan: "Tarihe geçtik"

Babacan: Tarihe geçtik
12 Aralık 2013 - 20:26 www.finansgundem.com

​Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: "Dünya tarihine tescil etmiş bir başarı söz konusudur"



Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hazine Müsteşarlığı'nın 2014 Yılı bütçesinin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisiyle ilgili konuları değerlendirirken mutlaka içinde bulunulan küresel ve bölgesel konjonktürün dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Babacan, Türkiye ekonomisinin, serbest ticareti, serbest sermaye hareketleri, artan ihracat hacmi ve finansman hareketleriyle dünyaya son derece entegre bir ekonomi olduğunu kaydetti.

"Küresel ekonomi geçen yıl ne görünüyordu, bugün nasıl görünüyor?" diye soran Babacan, yaklaşık 1 puanlık aşağı doğru bir revizyon olduğunu söyledi.

Gelişmekte olan ülkelerin geçmiş 10 yıla göre bundan sonraki 10 yıl boyunca daha düşük bir büyüme performansı sergileyeceğini belirten Babacan, "Her ne kadar gelişmekte olan ülkeler gelişmiş ekonomilere göre daha yüksek büyüme oranlarını sergileyecekse de yine de geçmiş 10 yıl ile gelecek 10 yılın farklı dönemler olduğunu da mutlaka dikkate almamız gerekiyor" diye konuştu.

Başta Suriye olmak üzere Irak, Mısır, Tunus, Libya gibi pek çok ülkede yaşanan istikrarsızlığın da bölgesel ekonomi üzerine olumsuz etki yapan, AB'de yıllardır arka arkaya görülen sıfıra yakın büyüme oranları, Euro bölgesini oluşturan 18 ülkenin ekonomisinin yıllardır arka arkaya daralıyor olmasının da mutlaka dikkate alınması gereken bir unsur olduğunu kaydeden Babacan, böyle bir ortamda Türkiye ekonominde neler olduğu, nasıl bir performans sergilendiği konularının dış konjonktür çerçevesinde ele alınması gerektiğine işaret etti.

“İstihdam alanında da büyüdük”

Babacan,  Türkiye ekonomisine değinerek, performansın sadece büyüme alanında değil, istihdamda da kendini gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Mevsimsel düzeltilmiş olarak 2009 Nisanı'ndan 2013 yılına kadar, son verilere kadar Türkiye'de toplam istihdam sayısı 4 milyon 739 bin kişi artmış. Aynı dönemde, AB'ye bakıyoruz, 28 ülkenin toplamında 4 milyon 4 bin istihdam düşüşü var. Bunlar OECD'nin web sitesinden alınmış, resmi rakamlardır.  Aynı zamanda, Türkiye'de gelir dağılımı düzeliyor. Yine, OECD rakamlarından söylüyorum, OECD raporlarından söylüyorum: Tüm OECD ülkeleri içerisinde Türkiye, gelir dağılımının düzeldiği 5 ülkeden 1 tanesi ama sadece o 5 ülkeden 1'i değil, o 5 ülke içerisinde de gelir dağılımının en hızlı düzeldiği ülke.  Tüm OECD içerisinde gini katsayısının en hızlı düştüğü ülke, Türkiye. "

"Merkez Bankası tarihi rekor rezerve ulaşmış"

Bankacılık alanında çok önemli yasalar çıkardıklarını, kendi dönemlerinde daha önceki dönemlerin bankacılık yükünün fiili ödemesini yaptıklarını ifade eden Babacan, şunları kaydetti:

"Siz, bankaların bilançosunu kağıt üzerinde düzeltebilirsiniz. Ne yapmışlar o dönemde? Kamu bankalarının ve batık bankaların bilançosuna özel tertip hazine kağıdı tertiplemişler, bilançosuna koymuşlar. 'Bankanın bilançosunu düzelttik.' İyi de, özel tertip hazine kağıdı ne demek? 'Bir gün gelecek, bu devlet onu ödeyecek' demek ve biz bunların ödemesini yaptık.
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kk13 Aralık 2013 13:15

    Basarı ve basarızlıklarınızı tartıya koyup konjonkturleberaber degerlendırdıgımde acık ara basarısızsınız.nedenlerı 1-10 yılda 400mılyar car ıacık vredınız 2-tum degerleımızı peskeks cektınız bknz turk telekom+tekel 3-ulkede yapısal bır sorun yarattınız buyume tamamen carı acıkla olabılıyor.Ara malı ve hammade uretımını oldurdunuz. 4-Ulke yatırım ortamını tamamen dolarıze ettınız.Her turlu yatırım usd uzerınden olmasını sagladınız bknz tum enerjı ve altyapı yatırımları(h alanı kopru vs vs)Bunla bırlıkte ekonomıyı sasglıksız rsıklı bır hale soktunuz.5- Toplam ulke borcunu arttırdınız.ozel sektor yabancı para borcu+devlet borcu 450 mılyar usd lere gledı.Kabaca bunlar ılk aklıma gelenler.

  • seat13 Aralık 2013 06:53

    Allah'tan dileğim devletin başına chp geçerde bir yudum suya muhtaç kalırsınız inşallah

  • kartaly32313 Aralık 2013 00:57

    BENCE BABACAN DOĞRUYU SÖYLÜYOR..İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ GLOBAL KERİZ VE BOP DENEN ŞEREFSİZLERİN TEORİLERİ BAZ ALINDIĞINDA..

  • loup12 Aralık 2013 21:01

    dogru canim dunya konusuyor sizin basarinizi euro olmus 2820 dolar olmus 2040 daha ekonomi de basari diyor cari acik olmus 60.000 milyon dolar hala basari diyor EKONOMIYI O KADAR OZELLESTIRME YAPTIGINIZ HALDE BATIRDINIZ dogru BATIRMAK TA BASARIDIR sizin gozunuz de buyuk ekonomilerin parasi da degerli olur ama bizimki hala pul olmus durumda

  • Klgyozede12 Aralık 2013 20:52

    Evet size yakınlığı ile bilinen kiler grubunun yaptığı kar transferi ve üç kağıtçılığı sayesinde borsada yediğimiz kazık tarihe geçecek cinsten. Helal olsun ne diyeyim