BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAzerbaycan-Türkiye ilişkileri İran'ı rahatsız etti----

Azerbaycan-Türkiye ilişkileri İran'ı rahatsız etti

Azerbaycan-Türkiye ilişkileri İran'ı rahatsız etti
05 Ekim 2022 - 11:00 www.finansgundem.com

Karabağ'ın Ermeni işgalinden kurtarılmasının ardından Azerbaycan ile Türkiye arasında Nahçıvan üzerinden bir koridor açmasının önündeki engelin kaldırılması komşu İran'da rahatsızlık oluşturdu

Tam 30 yıl boyunca Ermenistan'ın işgali altında kalan Karabağ'ın 44 gün süren bir savaş sonrası Azerbaycan tarafından geri alınmasıyla komşu ülke İran'da oluşan hazımsızlık sürüyor. Karabağ'ı hâlâ Ermenistan toprağı olarak gören İran, Nahçıvan üzerinden Azerbaycan ile Türkiye arasında açılması planlanan koridorun telaşına düştü. 

Euronews'taki hebere göre İranlı üst düzey bir yetkili, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nden Türkiye'ye bir enerji-ticaret yolu oluşturmak için Nahçıvan'a "Ermenistan'ın yetki alanında olmayacak" şekilde koridor açmak istediği uyarısında bulundu.

İran Ulaştırma Genel Müdürü Cevad Hidayeti'nin İran İşçi Haber Ajansı'na verdiği demeçe yer verilen haberde, Hidayeti'nin ülkesinin kendini (bu duruma) hazırlaması gerektiğini çünkü mevcut durumun sürdürülmesi ihtimalinin giderek azaldığını söylediği ifade edildi.

Hidayeti, "Görünen o ki Azerbaycan, Nahçıvan'la olan bağlantısını herhangi bir engelle karşılaşmadan ve uzun vadeli garanti altında tutmak için Ermenistan'ın kontrolü dışında Nahçıvan'a doğru bir koridora sahip olmak istiyor. Müttefiklerinin de koordinasyonuyla Hazar Denizi'nden doğrudan Türkiye'ye uzanan bir enerji-ticaret koridoru kurmayı hedefliyor" ifadesini kullandı.

Haberde ayrıca Hidayeti'nin, "Mevcut durumun sürdürülmesi ve devam ettirilmesi olası olmadığı için çok dikkatli olmalıyız ve her türlü duruma hazır olmalıyız" şeklindeki sözlerine de yer verildi. 

Tahran yönetimi Karabağ'ı Ermeni toprağı görüyor

İran, her fırsatta Ermenistan sınırlarında herhangi bir değişikliğe karşı olduğunu belirtiyor ve bu ülkenin toprak bütünlüğünün sadık bir savunucusu olduğunu dile getiriyor. İran lideri Ali Hamaney, Türkiye ve Rusya devlet başkanlarının İran ziyareti sırasında iki lidere, 'bölgesel sınırların veya ülkelerin toprak bütünlüğünün değiştirilmesi çabaları'na karşı çıktıklarını ifade etmişti.

2020'de karar verildi

Azerbaycan ile Ermenistan barış görüşmelerini ilerletmek için uzlaştı, sınır komisyonları toplanacak
Dağlık Karabağ'da 44 gün süren savaşın ardından Rusya-Azerbaycan-Ermenistan arasında yapılan anlaşmaya göre, Azerbaycan'la Nahçıvan'ı birleştiren yeni koridor oluşturulmasına karar verilmişti.

Ermenistan'ın İran sınırına yakın topraklarında açılacak koridorla Türkiye ve Azerbaycan'ın tam bir asır sonra ilk kez kara yolu ile birbirine bağlanması hedefleniyor.

Karabağ'da yasa dışı Ermeni güçlerin provokasyonu önlendi

 

Karabağ, bir yılda modern projelerin şantiye alanına dönüştü

 

Karabağ mayından temizleniyor

 

Kalın: Karabağ'ın özgürleşmesiyle tarihte yeni bir sayfa açıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)