BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAYM'den doktora müjde----

AYM'den doktora müjde

AYM'den doktora müjde
10 Nisan 2014 - 02:49 www.finansgundem.com

Anayasa Mahkemesi muayenehane kapatmayı durdurdu

Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) muayenehanesi olan tıp fakültesi öğretim üyelerine iyi haber geldi. Oya Armutçu'nun Hürriyet'teki haberine göre AYM, kamuoyunda Tam Gün Yasası olarak bilinen yasanın tıp fakültelerindeki öğretim üyelerinin serbest meslek faaliyetlerine son vererek, muayenehanelerinin 18 Nisan’a kadar kapatılmasını öngören hükümlerin yürürlüğünü durdurdu. Böylece 9 gün kala muayenehane kapatmaya AYM’den fren kararı çıktı. Bu karar ışığında, 18 Nisan’a kadar muayenehanelerini kapatmayan bine yakın tıp fakültesi öğretim üyesinin üniversitelerle ilişikleri kesilmeyecek.

Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle, “Tam Gün” düzenlemesini içeren yasanın yayınlandığı 18 Ocak tarihi itibariyle 2955 ve 2547 sayılı kanuna tabi görev yapanlardan serbest meslek faaliyetinde bulunanlar veya özel kuruluşlarda çalışanların 3 ay içerisinde faaliyetlerini sona erdirmeleri istenmiş, sona erdirmeyenlerin üniversite ile ilişiklerinin kesileceği bildirilmişti. Bu genelge çerçevesinde muayenehanelerin kapatılması istenmişti. 

ESASTAN DA İPTAL

CHP ise 6514 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bu düzenlemeleri içeren maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle AYM’ye dava açmıştı. AYM, dün başvurunun ilk incelemesini yaptı. AYM,  yasanın, mesai saatleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunan veya özel kuruluşlarda çalışan öğretim üyelerine, üç ay içinde bu faaliyetlerini sona erdirmelerini öngören 14 ve 19. maddelerinin yürürlüğünü durdurdu. AYM, belirleyeceği bir tarihte başvuruyu esastan görüşecek. AYM esastan da düzenlemeyi iptal ederse, öğretim üyesi doktorlar in muayenehane kapatmaktan kurtulacaklar. 

AYM KARARI

Sağlık Bakanlığı’nın yürütmeyi durdurma kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasını beklediği belirlenirken, yargıdan dönen düzenlemeyi üçüncü kez uygulamaya sokan bakanlığın tavrının ne olacağına gözler çevrildi. Türk Tabibleri Birliği Genel Sekreteri Beyazıt İlhan ise Hürriyet’e, “Bu karar çok önemli. Sağlık Bakanlığı yargıyla ve bizimle inatlaşmaya girmez ve yargı kararlarına da uyararak yol izler” dedi. İlhan şu değerlendirmeleri yaptı:

ÜÇ KERE DÖNDÜ

“Türkiye’de Tam Gün Yasası dört yıldır tartışılıyor. 2010 yılında Anayasa Mahkemesi iptal etmişti. 2012 yılında 650 sayılı teşkilat yapısını değiştiren KHK’ya koydular. O da iptal edildi. Üçüncü defa sağlıkla ilgili torba yasaya girdi. Sağlık Bakanlığı Tam Gün’ü inada dönüştürdü. AYM’nin kararlarının arkasında durması bizim için sevindirici. Bu karar bizim için son derece önemli. Sağlık Bakanlığı’nın bu uygulaması pek çok üniversitede olumsuzluğa yol açmıştı. Bunun bu biçimde yürütmesinin durdurulması olumlu.

DEPREMDE HASTA BAKMAK SUÇ OLACAK

İlhan “Bu torba yasa içinde pek çok madde var. Hekimlerin her türlü çalışmasını Sağlık Bakanlığı’nın ruhsatına bağlayan 46. maddeyi dünya izliyor. Biz bu maddeyi hekimliğin etik değerlerine aykırı buluyoruz. Keşke yürütmesi durdurulsaydı. Türkiye’de ne zaman olağan dışı durum olacak belli değil. Örneğin deprem olsa, toplumsal olaylar çıksa, biz gidip yardım etsek bu 46. maddeye göre ruhsat düzenlemesine göre suç olacak, sağlık çalışanları hapis cezası alabilecekler” diye konuştu. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)