BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa'nın termal kömür ithalatı %36 artacak----

Avrupa'nın termal kömür ithalatı %36 artacak

Avrupa'nın termal kömür ithalatı %36 artacak
14 Aralık 2022 - 14:43 www.finansgundem.com

DBX tahminlerine göre, Batı Avrupa kömür ithalatı bu yıl üçte bir oranında artabilir.

Kuru yük veri sağlayıcısı DBX tahminlerine göre, alıcılar bu yaz Avrupa Birliği (AB) genelinde uygulanacak yasak öncesinde Rus kömürünü stoklamaya ve elektrik üreticileri kış öncesinde gaz tasarrufu yapmaya çalışırken, Batı Avrupa kömür ithalatı bu yıl üçte bir oranında artabilir. Tüm menşelerden Hollanda, Belçika, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya dahil olmak üzere yedi ülkeye yapılan ithalat yaklaşık 57 milyon ton olacak. Bu rakam 2021 toplamından yaklaşık 15 milyon ton daha yüksek bir seviyeyi temsil ediyor.

Montel-Foreks'in haberine göre, Avrupa merkezli bir analist, “Bu artış, yasak yürürlüğe girmeden önce yüksek kaliteli Rus ürününün yeniden stoklanmasına yönelik talepteki güçlü artış nedeniyle yaşanıyor” ifadelerini kullanıyor.

Rusya, geçen yıla göre AB’ye kömür arzında %36 düşüşle bu yıl toplam yaklaşık 16 milyon ton kömür sevk edecek. Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline cevaben Rusya'nın kömür ithalatına AB çapında bir yasak getirildiği ağustos ayından bu yana Rusya'dan gelen tedarikler ayda ortalama sadece 0,13 milyon ton seviyesine düştü.

Bu nedenle, yılın ilk yarısında tüm menşelerden yapılan toplam teslimatlar yaklaşık %90 artışla 32 milyon tonun üzerine çıkarken, ikinci yarıdaki teslimatlar temmuz-aralık 2021'e kıyasla muhtemelen %1,5 düşerek yaklaşık 25 milyon tona inecek.

Analist, Avrupa'nın kış öncesi gaz tüketimini kısma, stokları doldurma çabaları ve 2022 ve 2023 için yüksek kâr marjı ile çalışan kömür santrallerine dikkat çekiyor.

Güncel tahminlere göre, 2023'te %36 kapasite ile çalışan Almanya merkezli kömür yakıtlı bir elektrik santrali için elektrik üretmede kömür yakmanın kâr marjı 161,50/MWh civarında bulunuyor. Yine aynı bölgede %50 kapasite ile gaz yakarak elektrik üreten bir tesis ise 22,00 EUR/MWh kâr marjına sahip bulunuyor.

Analist, İngiletere dahil olmak üzere AB'nin toplam termal kömür ithalatının, 2021'deki 64,5 milyon tona kıyasla bu yıl 68,9 milyon tona ulaşacağını söylüyor.

İngiltere'de 30 yıl sonra bir ilk: Kömür madeni projesine lisans verildi

 

Pasifik kömürü, AB fiyatlarını iki katına çıkardı

 

Fransa: Ekonomilerimizi kömürden arındırmalıyız

 

Polonya'da kömür fiyatına üst sınır getirildi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)