BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAvrupalı bankalar ikramiyeleri kesti----

Avrupalı bankalar ikramiyeleri kesti

Avrupalı bankalar ikramiyeleri kesti
20 Mart 2024 - 17:43 www.finansgundem.com

Geçen yıl yatırım bankacılığı alanındaki gelirlerin azalması Avrupalı bankaların ikramiye havuzunda kesintiye gitmesine sebep oldu.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa'nın yatırım bankaları, şirket anlaşmaları ve halka arz pazarında uzun süredir devam eden düşüşün ardından ikinci bir yıl boyunca ikramiyeleri düşürdü. Piyasa nihayet durgunluğun sona erdiğine dair belirtiler gösteriyor.

Deutsche Bank ve BNP Paribas’nın yıllık ikramiyelerini daha düşük miktarda dağıtması M&A ve ilk halka arzlardaki yavaşlamanın sektöre vurduğu darbeyi sert bir biçimde aktarıyor. Piyasanın yavaşlamasındaki en önemli sebepse küresel merkez bankalarının yüksek faiz oranlarıydı.

Financial Times’ın haberine göre Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank geçen hafta yaptığı açıklamada geçen yılki ikramiye havuzunu %5,5 azalttığını açıkladı. FT kaynaklarına göre Euro Bölgesi’nin en büyük bankası BNP Paribas da ikramiye havuzunu %5 civarında düşürecek.

İsviçreli yatırım bankası UBS kritik bir yılın ardından mart ayı sonunda ikramiye havuzunu açıklamaya hazırlanıyor. Kaynaklar bazı Credit Suisse bankacılarının UBS’te kalmaya ikna edilmesi için büyük ikramiye paketleri teklif edildiğini belirtiyor.

İkramiyelerdeki yavaşlama faiz artışlarının birçok banka üzerinde yarattığı ikili etkiyi vurguluyor. Bankaların net Faiz gelirleri son iki yılda önemli bir artış sağlasa da yatırım bankacılığı işletmeleri yavaşlayan piyasa nedeniyle zor durumda kaldı.

Birden çok bankada ödeme tartışmalarına katılan ismi verilmeyen bir danışman, “Herkes dayak yiyor. Durum sadece yöneticilerin nerede daha fazla darbe vurmak istediğiyle ilgili” ifadelerine yer verdi.

Dealogic verilerine göre Avrupa’da 2021’de 30 milyar dolardan fazla olan yatırım bankacılığı ücretleri geçen yıl 17,2 milyar dolara kadar geriledi. Bu rakam 2016’dan bu yana en düşük toplam yatırım bankacılığı ücret seviyesini işaret ediyor. Avrupa’daki bankacılar AB’nin değişken ücretler üzerindeki sınırlamaları nedeniyle gelirlerinin daha az bir kısmı miktarda ikramiye alabiliyor.

Bununla birlikte yatırım bankalarındaki zayıflık, banka hisselerinin STOXX Europe 600 Bankalar Endeksi’nde altı yılın en yüksek seviyesine ulaşmasına engel olmadı. Hisse senetlerinin yükselişindeki en büyük etken bankaların hissedarlara 120 milyar euroluk geri ödeme sözü oldu.

Wall Street bankalarında ise ortalama ikramiyeler salı günü açıklanan New York eyalet raporuna göre geçen yılla karşılaştırıldığında %2 düşüş gösterdi. Ortalama ikramiyeler 176.500 dolara geriledi.

Ancak yatırım bankaları, bu yılın başından itibaren M&A ve halka arz pazarında görülen canlanmadan ivme kazanacağını umuyor.

Avrupa'nın halka arz pazarı, şirketlerin 3 milyar dolardan fazla para toplamasıyla Kovid-19 pandemisinden bu yana bir yıla en güçlü başlangıcını yaptı. Aynı zamanda, M&A hacimleri de arttı.

2022 ve 2023'te M&A sözleşmelerindeki kuraklık, pandemiye yanıt olarak merkez bankalarından gelen bir parasal teşvik dalgasının şirketleri ve özel sermaye şirketlerini anlaşmalar yapmaya teşvik ettiği bir önceki yılla keskin bir tezat oluşturmuştu.

Deutsche Bank, genel ikramiye havuzundaki düşüşün yanı sıra, üst düzey yöneticileri için nakit ikramiyeleri de yüzde 50'ye kadar düşürdü. Üst düzey yöneticilerde ikramiye kesintilerindeki en önemli sebep bankanın teknoloji geliştirmelerini geciktirmesinin bazı perakende müşteriler için kaosa sebep olmasıydı.

Avrupa’daki genel gidişatın aksine HSBC’de ise kârın %80 artırmasının ardından Banka genelindeki ikramiye havuzunu %12 büyütüldü.

İki büyük Japon bankasından 17 yıl sonra mevduat hamlesi

 

SEC'e yaptırım kararı

 

Alman düzenleyici kurumdan Deutsche Bank’a 'yanlış bilgi' cezası

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)