BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaOtomotivAvrupalı “babayiğitlerin” zor dönemi Türk üreticilerin şansı----

Avrupalı “babayiğitlerin” zor dönemi Türk üreticilerin şansı

Avrupalı “babayiğitlerin” zor dönemi Türk üreticilerin şansı
02 Haziran 2019 - 13:57 www.finansgundem.com

Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, önümüzdeki dönemde AB’nin yeni düzenlemeleri sonucu otomotiv üreticilerini zorlu bir dönemin beklediğini söyledi

Dünyanın lider alacak sigortası şirketi Euler Hermes, Avrupa Birliği’nin (AB) otomotiv sektöründe karbondioksit (CO2) yayılımını azaltmaya yönelik düzenleme çerçevesinin sonuçlarına dair öngörülerini açıkladı. Avrupalı araç üreticileri için önümüzdeki iki sene içerisinde yüzde 20, 2030 yılında ise yüzde 37,5 oranında CO2 yayılımının azaltılmasını hedefleyen düzenleme endüstriyel, finansal ve ticari açıdan yarattığı zorluklarla otomotiv üreticileri üzerinde baskı yaratıyor.

Avrupalı “babayiğitlerin” zor dönemi Türk üreticilerin şansı

Avrupa otomotiv endüstrisinin karşısındaki en büyük tehdit, Avrupa Birliği’nin karbondioksit (CO2) yayılımını 2 yıl içerisinde yüzde 20 oranında kısıtlamayı zorunlu kılan düzenlemeleri oldu.

Endüstriyel, finansal ve ticari açıdan zorluklara yol açacak düzenlemeler sonucunda 2020 yılında otomobil satışlarında yüzde 9, 2025'te ise yüzde 18 düşüş öngörülüyor.

60 bin civarında işgücü kaybı yaratabilecek düzenlemeler araç satışlarında 2.9 milyar Euroluk kayba yol açacak.

Avrupalı üreticileri bekleyen bu zor dönemden, katma değerli otomotiv teknolojileri üreten Türk şirketleri fayda sağlayabilir.

Maliyetlerde artış, satışlarda düşüş yaratacak

Alternatif motorlu araçlar ve özellikle elektrikli araçların kullanımını teşvik eden AB’nin son düzenlemesinin, Avrupa’da imalat üretiminin yüzde 13’ünü oluşturan ve 13.3 milyon kişiye iş imkanı sunan otomotiv sektörü üzerinde yıkıcı bir etki yaratması bekleniyor.

Endüstriyel açıdan üretici şirketlerin üretimlerini elektrik başta olmak üzere alternatif motorlu araçlar yönünde değiştirmeye zorlayan düzenleme, finansal ve ticari açıdan büyük kayıpların yaşanmasına neden olacak. Buna göre, üretim maliyetlerinde 2020 yıl sonunda yüzde 7,  2025'te  ise yüzde 15 artış öngörülürken, araç satışlarında yüzde 9, 2025’te ise yüzde 18’lik bir düşüş bekleniyor.  Tüm bunların yanında elektrikli araç üreticilerinin rekabeti artırması, ciro ve kar üzerinde aşağı yönlü baskıya neden oluyor.

Otomotiv üreticileri nasıl kurtulur? 

Otomobil üreticilerinin finansal önlemler, maliyet yönetimi, krediler ve farklı ortaklıklar ile düzenlemelerin sonuçlarını ancak yüzde 30 oranında karşılayabilecekleri öngörülüyor.  Sonuç olarak 2020 yılında ortalama araç fiyatlarının yüzde 2,6, trafiğe kayıtlı yeni araçların yüzde 3,1 oranında azalması böylelikle araç satışlarında 9 milyar Euro’luk kaybın söz konusu olması bekleniyor. Hali hazırda otomotiv sektörün net karının neredeyse yarısına ulaşan cezaların, düzenlemelere uyum sürecinde artarak devam edeceği de göz önüne alınırsa, otomotiv üreticilerinin CO2 salınım hedeflerini yakalaması zor görünüyor.

Katma değerli üretim krizi şansa çevirebilir

Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, önümüzdeki dönemde AB’nin yeni düzenlemeleri sonucu otomotiv üreticilerini zorlu bir dönemin beklediğini söylerken,  üretici Türk şirketlerinin bu krizden faydalanabileceğini söyledi. Özüner sözlerine şu şekilde devam etti:

“Son düzenlemelerle birlikte alternatif motorlu araçlar üzerine çalışan yeni markalar göreceğiz. Öte yandan dev otomotiv markaları yarıştan pay almak adına tüm süreçlerini yeniden gözden geçirecek ve en az zararla kendilerini geleceğe hazırlamaya çalışacak. Tüm bunlar, esasen otomotiv teknolojileri üreten şirketlerimiz  için büyük bir fırsat anlamına geliyor. Üretim yapan ve ihracata katkı sağlayan tüm sektörlerdeki şirketlerimizin güvenle ticaret yapmalarına destek veren Euler Hermes  otomotiv teknolojileri geliştiren şirketlerimizin doğru riski almaları adına kendileri ile işbirliğini sürdürecektir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)