BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAvrupa'da "makarna" krizi----

Avrupa'da "makarna" krizi

Avrupa'da makarna krizi
26 Haziran 2023 - 14:48 www.finansgundem.com

Avrupalı ​​tüketici grupları, haksız fiyat artışı sebebiyle İtalya ve Fransa'da bazı büyük makarna üreticisi markaların ürünlerini satın almayı bırakma çağrısı yaptı

Avrupa'da makarna fiyatlarındaki artış, enflasyonun üzerinde seyrediyor. İtalyan tüketici sendikaları, maliyetlerdeki artışların " açıklanamaz" olduğunu söyleyerek olası fiyat manipülasyonlarına yönelik soruşturma çağrısında bulunurken, Avrupa Birliği (AB) makarna üreticileri fiyatları düşürmeleri için artan bir baskıyla karşı karşıya.

Financial Times'ın bir haberine göre Avrupalı ​​tüketici grupları, İtalya'da Barilla, De Cecco ve La Molisana ve Fransa'da Panzani gibi büyük makarna üreticilerinin ürünlerini boykota çağırdı.

İtalya ve Fransa'daki üreticiler fiyat artışlarının Ukrayna'daki ihtilafın yol açtığı yüksek üretim maliyetlerinin etkisini yansıttığını iddia ederken, tüketici grupları “gerçeğin şirketlerin anlatısından çok farklı” olduğu konusunda ısrar ediyor.

Makarna fiyatlarındaki artış, bölgenin bazı kısımlarında genel enflasyonun çok üzerinde ve bunu yapmak için kullanılan buğdayın maliyetindeki keskin düşüşe rağmen devam etti.

"İtalyan aileler için oldukça varoluşsal bir kriz"

Resmi istatistiklere göre, genel enflasyon geçtiğimiz birkaç ayda düşüş gösterse de, İtalya'da bir kilogram makarnanın fiyatı, nisandaki yüzde 15,7 ve marttaki yüzde 17,5'e kıyasla mayıs ayında yıllık bazda yüzde 14 arttı. Uluslararası Makarna Organizasyonu endüstri kuruluşuna göre, İtalyanlar yılda yaklaşık 23 kg tüketerek dünyanın en büyük makarna tüketicisi konumunda.

Shore Capital analisti Clive Black, "İtalyan aileler için oldukça varoluşsal bir kriz" dedi.

Tablo Avrupa'nın başka yerlerinde de benzer. İngiltere ve AB verilerine göre nisan ayında makarna fiyat enflasyonu İngiltere'de yüzde 27,6, Almanya'da yüzde 21,8 ve Fransa'da yüzde 21,4'e ulaştı.

Avrupa'da tüketilen makarna, büyük ölçüde dünyanın en büyük üreticisi olan İtalya'ya ithal edilen Kanada durum buğdayından yapılır.

2021'de Kanada'da aşırı sıcak ve kuraklık, üretimde keskin bir düşüşe yol açtı ve fiyatların yükselmesine neden oldu. Emtia araştırma grubu Mintec'e göre, o yılın aralık ayından bu yana istikrarlı bir şekilde düşüyor, ancak bu ay Ukrayna'nın Kakhovka barajının çökmesinin küresel buğday piyasalarını vurmasının ardından hafifçe yükseldi. Zirvesinden yüzde 40'tan fazla düşmesine rağmen, Kanada durum makarnasının fiyatı, fiyat artışından önceki Haziran 2021'e göre yüzde 18,8 daha yüksek.

Enflasyonu fiyatları yükseltmek için bir örtü olarak kullanmakla suçlanan makarna üreticileri, ürünlerinin tarladan tabağa yolculuğu boyunca buğdayın değişken maliyetlerden yalnızca biri olduğuna dikkat çekiyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)