BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAvrupa'da Lehman korkusu----

Avrupa'da Lehman korkusu

Avrupa'da Lehman korkusu
19 Mart 2013 - 08:05 www.finansgundem.com

Güney Kıbrıs'a getirilen "mevduata vergi" piyasaları altüst etti

Güney Kıbrıs'ı iflastan kurtarmak için '"mevduata vergi" getirilmesi Avrupa'da tehlike çanlarının çalmasına neden oldu. Piyasaları Euro Bölgesi'nin krizden çıkamayan ülkeleri İtalya, İspanya, Yunanistan ve Portekiz'de de vatandaşların bankalardan mevduatlarını çekebileceği korkusu sardı. Kararın domino etkisi yaparak diğer ülkelere sıçraması ihtimali ABD'deki Lehman Brothers'ın batışına benzetilerek, "Akdeniz'in Lehman'ı olabilir mi?" sorusu gündeme oturdu. Avrupa ve Rusya'da piyasalar çöktü. Güney Kıbrıs dün paketin görüşüleceği oylamayı perşembe gününe erteledi. Rumlar küçük mevduat sahiplerinin üzerindeki vergi yükünü sıfıra çekmek için paketi revize etmeye çalışıyor. Euro Bölgesi'nden de vergide esneklik uygulanabileceği sinyali geldi.
CİN ŞİŞEDEN ÇIKTI
Goldman Sachs CEO'su Jim O'Neill, Güney Kıbrıs'ın cini tekrar şişeye sokamayacağını söyledi. Morgan Stanley Uluslararası Ekonomi Bölümü Şefi Joachim Fels, "Sistemik bir etkisi olacağı yönünde Avrupa bankacılığında bir endişe var" dedi. Newedge Strategy'den analist Annalisa Pizza kararı 'aşırı bir önlem' olarak yorumlarken, "Avrupa Para Birliği alanında paniğe yol açacak" diye konuştu. Goldman Sachs'ın danışmanı Vladimir Dlouhy "Çok tehlikeli bir emsal" yorumu yaptı. Londra Finans Merkezi Başkanı Lord Mayor Alderman Roger Gifford da "Domino etkisine izin verilmesin" dedi.
PUTİN TEHLİKELİ BULDU
Güney Kıbrıs'ta en çok mevduatı olan Rusya'nın Devlet Başkanı Vladimir Putin vergiyi "profesyonellik dışı ve tehlikeli" olarak nitelendirdi. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ise "Müsadereden farksız" yorumunu yaptı. Karardan en çok etkilenen ise Rus borsası oldu. Rus borsası yüzde 2.73 düştü. Banka hisseleri de değer kaybetti. VTB Group yüzde 4.5, Denizbank'ın ana ortağı Sberbank ise yüzde 4.3 seviyesinde düştü. Moody's'in raporunda, kesintiden en çok VTB Bank'ın etkileneceği, bankanın ülke pozisyonunun 13.8 milyar doları bulduğu ifade edildi.
EURO DÜŞTÜ, ALTIN VE DOLAR YÜKSELDİ
Güney Kıbrıs kararı piyasalarda deprem etkisi yarattı. Avrupa'da endeksler yüzde 1-2 düştü. Euro/dolar paritesi 1.2950'ye geriledi. İçeride dolar 1.82 liraya yaklaştı. Avrupa'daki yatırımcılar güvenli liman olarak gördükleri altına sığınınca ons fiyatı bin 602 doları buldu. Avrupa bankaları hisseleri de dün Kıbrıs nedeniyle ciddi düşüşler yaşadı. UniCredit ve Societe General'in hisselerinde kayıplar yüzde 5'i buldu. İMKB ise Güney Kıbrıs'tan etkilenmedi. Borsa günü 263 puan artışla 83 bin 379 puandan kapattı.
KREDİYİ GÖZDEN GEÇİRECEK
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, kurtarma planını Güney Kıbrıs'ın kabul etmesi durumunda Moskova'nın daha önce verdiği 2.5 milyar euro borcun yeniden yapılandırılması talebini gözden geçireceğini söyledi.
RUSLAR'IN 20 MİLYAR EUROSU VAR
Moody 's uzmanlarına göre Rus oligarkların Kıbrıs bankalarında 20 milyar eurosu bulunuyor. Vergi uygulaması gelirse Rusya'nın kaybı 2 milyar euro olacak. Farklı değerlendirmelere göre de Rus sermayesinin kaybı 4-5 milyar euroyu bulabilir.
PROTESTOLAR BAŞLADI
Karara ilişkin Güney Kıbrıs'ta protestolar başladı. Bir grup Rum, parlamento binası önünde "Merkel sen bizim hayatımızı çalıyorsun?", "AB sıradaki kim?" yazılı pankartlarla eylem yaptı. Rum sendikalar ve sivil toplum örgütleri bugün de protesto eylemleri gerçekleştirecek.
RUM BANKALARI KAPALI KALACAK
Halkın bankalara hücum etmesinden endişe eden Rum hükümeti, önlem olarak bankaların perşembe gününe kadar kapalı kalmasını kararlaştırdı.
BİZE ALÇAKÇA DAVRANDILAR
Rum Ortodoks Kilisesi Lideri Başpiskopos Hrisostomos, karara çok sert tepki göstererek "Avrupa bize alçakça davrandı" dedi. Vatandaşların zararının karşılanması için 5 ila 10 yıl vadeli devlet tahvili verilmesini önerdi.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)