BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAvrupa’da evden çalışmaya vergi tehdidi----

Avrupa’da evden çalışmaya vergi tehdidi

Avrupa’da evden çalışmaya vergi tehdidi
03 Eylül 2020 - 11:28 www.finansgundem.com

Evden çalışma pandemi sonrasında kalıcı olursa, Avrupa’da çalıştığı ülkeden farklı ülkede ikamet edenleri ve çalıştıkları şirketleri vergi tehdidi bekliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs sebepli karantina uygulamaları yürürlükteyken, evden çalışma birçok kişi için yaşam biçimi haline geldi ve çalışanların büyük bir bölümü bu uygulamanın devam etmesini istiyor. Ancak çalıştığı ülkeden farklı bir ülkede ikamet eden 1 milyondan fazla insan ve işverenleri muhtemelen oldukça pahalı olacak bir tehditle karşı karşıya.

Getirilebilecek olan bu vergi, bir çalışanın yıllık kazancını binlerce euro azaltacak ve şirketlerin personel maliyetlerini oldukça yükseltecek. Zira her ülkenin vergi yükümlülükleri değişkenlik gösteriyor.

Örnek olarak Fransa’da yaşayan ve sınırın hemen ötesinde, Cenevre’de çalışan bir kişiyi alalım. Kanuna göre bu kişinin, Fransa’da da çalışmadığı sürece vergilerini İsviçre’ye ödemesi gerekiyor. Eğer Fransa’da da çalışıyorsa bu kişi ve işvereni farklı vergi ve sosyal güvenlik rejimlerinden bir ceza alma olasılığı taşıyor.

Muhasebe şirketi Ernst & Young, uzaktan çalışma ve başka ülkede çalışma kombinasyonunu “mükemmel bir fırtına” olarak adlandırdı.

Ernst & Young’ın vergi uzmanlarından Elsa Gardel, “vergi daireleri, şirketlerin evden çalışma politikalarına devam edip etmeyeceğine bakacak ve daha sonra bu kişileri takibe alacak” dedi. İngiltere’nin karantina sürecini ülke dışında geçiren Londra bankacıları, İngiltere Hazinesi’yle kendileri ve işverenleri arasında durumların karmaşık hale gelebileceği uyarısıyla ülkeye geri çağırılmıştı.

Bloomberg’in haberine göre şimdilik, Frankfurt, Zürih ve Milano’da çalışanlar risk altında değil çünkü Almanya ve İtalya’nın, pandemi sürecinde evden çalışma uygulamalarına getirilebilecek herhangi bir verginin iptali için İsviçre’yle anlaşmaları var. Bu anlaşma her ay otomatik olarak yenileniyor.

Evden çalışmaya darbe

Fransız bir çalışan ve İsviçreli işvereni vergi cezası tehdidi altında.

Fransa Maliye Bakanlığı İsviçre’yle yaptığı anlaşma sonrası açıklamasında, korona virüs nedeniyle evden çalışılan günler, “aktivitelerini genellikle sürdürdükleri ülkede yürütülen çalışmalar” olarak kabul edilecek ve orada vergilendirilecek dedi. Hükümetten gelecek yıla dair bir açıklama gelmedi.

Normal koşullar altında, Avrupalı çalışanlar mesailerinin dörtte birinden daha azını bir başka ülkede geçirebilirler, bu da en basit açıklamayla haftada bir gün anlamına geliyor. Böylelikle o ülkedeki sosyal güvenlik sistemine dahil olma yükümlülüğü taşımıyorlar. Eğer kurallar yeniden yürürlüğe girerse, evden çalışmanın kolaylığı sona erecek.

Bu durum ilaç şirketi Novartis AG gibi şirketler için bir sorun, zira Novartis’in Basel’deki merkezinin hem Almanya hem de Fransa’ya sınırı bulunuyor.

Novartis İnsan Kaynakları Müdürü Steven Baert, “Çalıştığınız ülkeden başka bir ülkede yaşama tercihinin pozitif ve negatif sonuçları var. Çalıştığınız yerdeki esnekliğin sınırlanması negatif sonuçlarından bir tanesi.” dedi.

Fransa’da ödeme

Birçok şirket yöneticisi bu durumun maliyetiyle ilgili endişe duyuyor. Diğer yandan devlet kasaları boşalırken ve ekonomiler yeniden iyileşme mücadelesi verirken, ülkeler arasındaki pandemi vergisi anlaşmasını sonlandırmak otoriteler için karşı koyması güç bir gelir fırsatı. İş yerleri sınır komşusu ülkede olan insanların en yüksek miktarda bulunduğu, Cenevre’nin kapı komşusu Fransız şehirleri, bu potansiyelin farkında.

Personelinin üçte ikisi İsviçre’de çalışan St. Genis Pouilly’nin Başkanı Hubert Bertrand, “Eğer Fransa’da çalışıyorlarsa, Fransa’da ödeyecekler” dedi.

Muhasebe uzmanları şirketlere esnek çalışma programları hazırlamalarını ve böylelikle kanunların üstesinden gelebileceklerini söylüyor.

Eğer Fransa’da çalışan bir kişinin ofisi yakındaki bir İsviçre şehrine taşınırsa, bu çalışan vergilerini ve sosyal güvenlik ödemelerini Fransa’ya ödemek zorunda, İsviçre’ye değil.

Eğer Fransa’da yaşayan bir çalışan yönetici pozisyonuna terfi ederse, durumlar daha da karmaşık hale geliyor. Bu durum İsviçreli işvereninin de Fransa’da vergi ödemesi gerektiği anlamına gelebilir.

Deloitte’in Lozan merkezli partneri David Wigersma, “Pandemi öncesi dönemde bile, birçok şirket ülke dışında yaşayan çalışanlarının beklenmedik maliyetlerle karşılaşmaması için esnek çalışma programları hazırlıyordu” dedi.

Ofise dönüş çağrılarının ardındaki gerçek

 

Şirketler ofise dönüşte orta yol bulmalı

 

Uzaktan çalışma Y ve Z kuşakları için önemli

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)