BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankaları üçüncü çeyrekte ABD’li rakiplerini solladı----

Avrupa bankaları üçüncü çeyrekte ABD’li rakiplerini solladı

Avrupa bankaları üçüncü çeyrekte ABD’li rakiplerini solladı
18 Kasım 2020 - 13:50 www.finansgundem.com

Korona virüs sürecinde zorlu bir dönemden geçen Avrupa bankaları on yılın en güçlü performansına yaklaştı. Avrupa bankaların güçlü performanslarına rağmen personel çıkarmaya devam etmesi ise tepki çekiyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İçerisinde bulunduğumuz yılın Avrupa bankaları için toptan bir kayıp olduğu söylenemez. Wall Street bankaları yılın ilk yarısında rakiplerini satışlar ve ticaret birimi alanında domine etse de Avrupa bankaları temmuz ve eylül ayları arasında piyasa değerlerini yukarıya taşımayı başardılar.

Financial News’in haberine göre, araştırma şirketi Coalition’ın verileri, Avrupa’nın en büyük bankalarının üçüncü çeyrekte ABD’li rakiplerine göre pazar payının %3’ünü geri almayı başardığını gösteriyor. Fakat üçüncü çeyrekteki dalgalı seyir sadece yılın ilk aylarındaki hasarın telafi edilmesine yaradı. Wall Street bankaları yılın ilk yarısında Avrupalı rakiplerinin pazar payını tabiri caizse yutmuştu.

Piyasanın daha büyük oyuncularının pandeminin erken döneminde volatilitesi yüksek borsalardan faydalanmasıyla bankalar arasındaki dengeler sarsıldı. 2020’nin ilk dokuz ayı göz önüne alındığında ABD bankalarının pazar payı halen 2019 yılının aynı dönemine göre %9 artmış gözüküyor.

Coalition verilerine göre gelirleri geçen yılki rakamların %25 fazlasına ulaşacak bir şekilde 188,2 milyar dolara getiren bankalar finans sektörünün 2010 yılından bu yana yakaladığı en güçlü performansını gösteriyor.

Bankların ticaret gelirlerindeki muazzam artış Kovid-19 krizi nedeniyle onlarca milyar dolarlık potansiyel kredi kaybı harcamaları için provizyonlarında yedekte tutabilecek kaynak bulma imkanı sağladı.

Dünyanın en büyük bankalarının sürekli gelir birimleri 2020 yılı boyunca borsalarda gerçekleşen sert yükselişlerden faydalanarak büyümenin başlıca taşıyıcısı olmayı başardılar. Bu cirodan elde edilen gelirler üçüncü çeyrekte normalleşse de dünyanın en büyük bankaları yine de 2020 yılında 97,8 milyar dolar kazanç elde etmeyi bekliyorlar ki bu oran geçtiğimiz yılın aynı döneminde elde edilen miktarın %42 fazlasını işaret ediyor. Söz konusu miktar 2012 yılından bu yana elde edilen en güçlü performans olabilir.

Coalition verilerine göre, Avrupa bankalarının gelirleri üçüncü çeyrekte tüm işletme alanlarında 2019’un aynı dönemine göre ortalama %21 oranında yükseliş gösterdi. Wall Street yatırım bankalarında ise bu oran %19 olarak gösteriliyor. Bu durum Avrupa bankalarının 2019’a göre %25 yükseldiği bir ortamda ABD’li rakiplerinin isse tam %68 oranında yükseldiği ikinci çeyrek özkaynak rakamlarına taban tabana zıt görünüyor.

İşten çıkarmalar tepki çekiyor

Yılın ilk çeyreği yatırım bankaları 2014 yılına kadarki herhangi bir döneme göre en fazla personeli işten çıkardığı zamandı. Bu istatistik bankaların beş yılın en yüksek gelirlerine ulaştığı çeyrek rakamlarına rağmen geldi. Söz konusu küçülme eğilimi bankaların yükselen performansına rağmen üçüncü çeyrekte de devam etti.

Coalition verilerine göre en büyük 12 yatırım bankası hisse senetleri birimlerinde 2019’a göre 400 kadar daha az çalışan istihdam ediliyor. Bankaların sürekli gelir ve yatırım bankacılığı birimleri ise geçtiğimiz yıla göre personel sayısını yaklaşık 100 kişi düşürdü. Kadro kesintileri büyük oranda personel sayısını %5 oranında düşüren Avrupa bankalarında gerçekleşti. ABD bankaları ise aksine sürekli gelir kadrolarını geçtiğimiz yıla göre %1 oranında artırdı.

Coaliton’ın Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı Başkanı Michael Turner, “Seçili bankalar stratejik ürünlerinde iptale ve kesintiye giderken, Avrupa bankaları üçüncü çeyrekteki pazar paylarını artırdığı dönemde kadrolarını düşürmeye devam ediyorlar” dedi.

Bankalar, salgın sırasında planlanan işten çıkarmaları erteleme vaatlerine rağmen hâlâ işten çıkarmaları sürdürüyorlar. Hem HSBC hem de Deutsche Bank, binlerce kişinin işlerini kaybetmelerine neden olacak organizasyonel yeniden yapılanma planlarını tekrardan başlattı. Goldman Sachs ve Citigroup da geçtiğimiz haftalarda işgücünde bir miktar kesinti gerçekleştirdi.

2021’de öne çıkacak 10 ekonomi trendi

 

Generali 2021’de 100 milyonluk harcama kesintisi hedefliyor

 

Z kuşağı hangi sektörleri besleyecek?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)