BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankacılık sektörü için kritik uyarı!----

Avrupa bankacılık sektörü için kritik uyarı!

Avrupa bankacılık sektörü için kritik uyarı!
31 Ekim 2023 - 05:39 www.finansgundem.com

Avrupa bankacılık sektöründe parçalanma ve ayrışma risklerinin bulunduğunu aktaran Avrupa Merkez Bankası Denetim Başkanı Andrea Enria, bu risklerin finansal kırılganlığı artırdığını ve daha yüksek maliyetlere neden olacağını söyledi.


Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) görevden ayrılacak olan Denetim Başkanı Andrea Enria, Avrupa bankacılık sektöründe parçalanma, ayrışma risklerini artırdığına dikkat çekti.

Enria, Avrupa bankacılık sisteminin giderek parçalanmasının finansal kırılganlığı arttıran ve herkesi daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya bırakan bir "fay hattı" olduğu uyarısında bulundu.

Bu fay hattının bir "risk unsuru" yarattığını da ifade eden Enria, "Bankacılık birliğinin bir parçasını vuran bir şok yaşarsanız, bankacılık sektörü bir ülkedeki kayıpları başka bir ülkedeki karlar yoluyla absorbe ederek bir şok emici olarak çalışamaz" diye konuştu.

Tek para birimi bloğu genelinde sınır ötesi rekabetin olmaması Avrupa'daki bankaların faiz yükselişini kredilere yansıtıp, mevduatlara kısmen daha az yansıtmaları neden olarak, mudilerin olumsuz etkilenmesine ve talih kuşu vergileri getirmesine neden oldu.

Enria, "Eğer daha fazla rekabet varsa, eğer daha entegre bir pazarınız varsa, bu hem mevduat sahipleri hem de borçlular olmak üzere banka müşterileri için çok daha faydalı olacaktır" dedi. Euro Bölgesi kredi kuruluşları, mart ayında ABD'deki bazı bankaların batması ve İsviçreli Credit Suisse'deki likidite krizinin bankayı rakibi UBS'in kucağına itmesiyle sektörde yaşanan çalkantılardan nispeten etkilenmemişti.

Enria, sektördeki çalkantının "beni gerçekten korkuttuğunu" çünkü bir krizde "yatırımcıların bir bankanın hisse fiyatına karşı bahis oynayarak veya bir borç temerrüdüne karşı sigorta satın alarak" bir sonraki zayıf halkaya gittiğini söyledi. Bu durum, kırılgan olarak görülen bankalardan mevduat çeken "kurumsal ve şirket haznedarlarının davranışları üzerinde anında olumsuz bir etki" yarattı.

Rusya Merkez Bankası şahin duruşunu sürdürüyor

Rusya merkez bankası, enflasyonu frenlemek ve zayıf rubleyi desteklemek amacıyla faiz oranını yüzde 15'e çıkardı. Beklenenin üzerinde iki puanlık Faiz artışı üst üste dördüncü kez borçlanma maliyetlerini artırdı. Ülkenin merkez bankası olan Rusya Merkez Bankası, enflasyonu yüzde 4 hedefine geri döndürmeyi amaçladığı için temmuz ayından bu yana faiz oranlarını 7.5 puan artırdı.

Buna, rublenin dolara karşı 100 seviyesinin üzerine çıkması ve Kremlin'in daha sıkı para politikası çağrısı yapması nedeniyle ağustos ayında yapılan planlanmamış acil zam da dahildir. Yapılan açıklamada, "Mevcut enflasyonist baskılar, Rusya Merkez Bankası'nın beklentilerinin önemli ölçüde üzerinde bir seviyeye yükseldi" dedi. (Dünya)

TCMB'den TL'ye dönüş hamlesi

 

ABD Hazinesi, borçlanma tahminini düşürdü

 

Garanti BBVA'nın aktif büyüklüğü 1,9 trilyon liraya ulaştı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)