BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAVM'lerde kira kavgası ----

AVM'lerde kira kavgası

AVM'lerde kira kavgası
09 Mart 2013 - 10:15 www.finansgundem.com

Dolar ve euro ile kiralama yaparak perakendecilerin tepkisini çeken AVM'ler yeni bir kavga başlattı

Mağazaları dolar ve euroyla kiraya vererek perakendecilerin tepkisini çeken Alışveriş Merkezleri (AVM) şimdi de birikimli zam talebiyle piyasayı kilitledi. 2008'den bu yana mağaza kiralarını artırmadıklarını belirten AVM'ler, 5 yıllık kontrat dönemleri bittiği için hemen yüksek oranlı zamma başvurdu. Sabah’ın haberine göre, AVM'lerin yüzde 20-30 oranında zam yapacağını duyan perakendeciler isyanda. Kiğılı'nın patronu Abdullah Kiğılı, işlerin azaldığını buna rağmen kiraların arttığını söyledi. "Bu arada kârsızlık had safhada" diyen Kiğılı, "Elekten elenen elenecek, 2 yıl içinde kalan sağlar bizimdir" diye konuştu.
ORTA ÖLÇEĞİN ŞANSI YOK
AVM danışmanı Gökhan Er, yüzde 20-30'lara varan kira artışlarının ziyaretçi sayısı fazla olan AVM'lerde olduğunu söyledi. Er, "Örneğin yaz aylarında kontratı bitecek olan bir AVM var. Yüzde 20 zam yapacağı konuşuluyor. Ancak bu artışa rağmen birçok marka orada kalmaya devam eder" dedi. AVM'ler hem asgari hem de ciro üzerinden kira sistemi ile çalışıyor. Perakende danışmanları AVM'lerin orta ölçekli markalara daha yüksek bir asgari kira şartı koyduğunu belirtiyor. Yüksek ciro yapamayan bu markaların buralardaki yaşam süresi kısalıyor.
METREKARESİ 80 EUROYA ÇIKIYOR
İstanbul'da iyi iş yapan bir AVM'nin ortalama metrekare kirası 70-80 euro arasında değişiyor. Ankara'da ise bu rakam 50 euroya kadar iniyor. Buna karşın İstanbul'da çok fazla iş yapmayan AVM'lerde 20-25 euroya kiralama yapmak mümkün. Genel giderlerin maliyeti ise metrekare başına 4 ila 8 euro civarında. Bu dönemde kiralanan AVM'lerde ödemeler 1 yıllık peşin olarak alınıyor.
15'E YAKIN AVM ZAM YAPACAK
Aydınlı Group Genel Müdürü Levent Özkan, mevcut AVM'lerin dışında yeni yapılan AVM'lerin daha yüksek kiralarla piyasaya çıktığını söyledi. Orka Group Genel Koordinatörü Osman Arar da yüksek kira artışı yapan 15'e yakın AVM olduğunu açıkladı. Özellikle iyi iş yapan AVM'lerin kiralarını artırdığını belirten Arar, "Sektörde rekabet çok yüksek. Kârlılık azalıyor" diye konuştu.
2012'DE YÜZDE 10 ZAM YAPTIK
İstinye Park Genel Müdürü Tolga Engin, AVM'nin kontratlarını Eylül 2012'de yenilediklerini söyledi. Bu dönemde kiralara yüzde 10'luk bir zam yaptıklarını belirten Engin, her yıl kontratlara göre değişen oranlarda kira artışı da gerçekleştiğini anlattı. İstinye Park'ta hasılat kirası ile birlikte asgari kiranın da geçerli olduğunu ifade eden Engin, "Hasılat kirasının yüksek çıkması durumunda aradaki fark faturalanır" dedi. Yani yüksek ciro yapan markalar asgari kira değil, hasılat kirası ödüyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)