BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAvdagiç: Döviz mevduat hesapları yurt dışına kaçabilir----

Avdagiç: Döviz mevduat hesapları yurt dışına kaçabilir

Avdagiç: Döviz mevduat hesapları yurt dışına kaçabilir
24 Ekim 2019 - 13:36 www.finansgundem.com

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Bloomberg HT'de Ali Çağatay'a konuk oldu. Avdagiç yeni taslakta yer alan döviz mevduatlarına getirilen kısıtlamaların doğru uygulanması gerektiğini kaydetti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yeni vergi düzenlemesinin verginin tabana yayılması konusunda önemli bir adım olduğunu ve dolaylı vergilerden doğrudan vergilere doğru bir sistem oluşturulmasının sağlıklı olduğunu söyledi.

Vergi konusunda Türkiye'de gelişmiş ülkelere göre farklı bir yapı olduğunu söyleyen Avdagiç "Türkiye'de dolaylı vergilerin toplam vergiler içindeki payı doğrudan vergilere göre daha yüksek. Bunu, gelişmiş ülkelerdeki konsepte doğru yönelinmesi ve verginin tabana yayılması konusunda önemli bir adım olarak görüyoruz" diye konuştu.

"MAKUL BİR YAKLAŞIM"

Avdagiç "Kişilerin kazancından alınan vergiden basamak sayısı yükseltiliyor ama kurumlar vergisi düşürülüyor. Orada da bir denge var, üretim yapan, ticaret yapanlara daha düşük vergi ama üst gelir grubuna biraz daha yüksek vergi gündeme geliyor..Bunun baremlerinin tespiti doğru yapılmalı. Ama genel anlamda makul bir yaklaşım gibi görüyoruz." ifadesini kullandı.

REVİZYON TALEBİ

Gündeme gelen bazı konularla ilgili revizyon talepleri olacağını belirten Avdagiç "örneğin otomotivdeki kiralamayla ilgili baremler biraz yükseltilmeli. Kurdaki değişime bağlı olarak vasat bir otomobil fiyatının nereye geldiği belliyken oradaki rakamların çok hayatın gerçeklerini yansıtmadığını düşünüyoruz. Kiralama rakamında 4 bin yerine belki 5 binlere çıkarılması gibi bazı baremlerde revizyon yapılması gündeme gelebilir." diye konuştu.

"MEVDUATLAR YURTDIŞINA KAÇABİLİR"

Yeni taslakta yer alan Döviz mevduatlarına getirilen kısıtlamaların da doğru uygulanması gerektiğini kaydeden Avdagiç "Buradaki ilave vergilerle Türklerin sahip olduğu döviz mevduat hesaplarının yurt dışına gidişine yol açacak yaklaşım olmamalı. Orada da makul oranların gelmesinin uygun olacağını düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

"ARZUMUZ İLK 20'YE GİRMEK"

Türkiye'nin İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde yükselmesine dair ise Avdagiç "bu konuda iyi bir yol aldık, katkıları olan tüm yetkililere teşekkür ediyorum. Hiçbir ülke 2 yılda 27 basamak yükselemedi. Arzumuz Türkiye'nin ilk 20ye girmesi" değerlendirmesini yaptı.

Yeni vergi taslağına göre kambiyo satışları üzerinden alınan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nin (BSMV) oranı binde 1'den binde 2'ye çıkartılacak. Döviz cinsinden mevduata stopajın %20’ye kadar artırılması konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki veriliyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)