BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAşı haberleri normalleşme umutlarını artırdı----

Aşı haberleri normalleşme umutlarını artırdı

Aşı haberleri normalleşme umutlarını artırdı
11 Kasım 2020 - 14:15 www.finansgundem.com

Yeni tip korona virüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşı denemesinin umut verici sonuçları, yüzyılın en kötü pandemisini önlemek üzere Avrupa ve Orta Doğu'da daha sıkı kısıtlamalar getirilmesine rağmen tüm dünyada umutların yeniden canlanmasına yol açtı.

10 Kasım Salı günü gelen aşı haberi, dünyanın dört bir yanındaki kasvetli tablodan sonra bir miktar rahatlama sağladı. Yaşanan son üzücü olay korona virüse yakalanan Filistinli baş müzakereci Saib Ureykat’ın 65 yaşında vefat etmesi oldu.

Alman BioNTech şirketi Amerikan ortağı Pfizer şirketi tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada, devam etmekte olan korona virüs aşı adayının üçüncü faz klinik deneylerinin ön sonuçlarına göre 3 hafta arayla iki dozda alınan aşıların korona virüse karşı korunmada yüzde 90 etkili olduğu belirtildi. İki şirket sonuçların ayrıntılarıyla ilgili bilgi vermedi.

AFP haber ajansına göre seyahat kısıtlamaları, sosyal mesafe ve kapanmalardan en fazla etkilenen bazı sektörlerde hisse senetleri toparlandı. Aşıya dair sürpriz açıklamanın ardından dünyanın normale dönmesi umudu yeniden canlandı.

Aşı, geçen yılın sonlarında Çin'de Kovid-19’un ortaya çıkmasından ve bunun küresel ekonomi üzerindeki yıkıcı sonuçlarından bu yana dünyanın birçok yerinde ölümcül virüs mutasyonları ve ciddi kısıtlamalar döngüsünü kıracak bir umut ışığı olarak görüldü.

Çevrimiçi yatırım platformları ve borsacı hizmetleri sunan AJ Bell şirketinin yatırım direktörü Russ Mould, "Yatırımcılar daha fazla umutlanmakta haklılar" dedi. Mould, aşıyla ilgili son gelişmeyi "Potansiyel olarak oyunun kurallarını değiştirecek haberler" olarak tanımladı.

Pfizer şirketi, aşının bu ay piyasaya sürülmesi için ABD yetkililerinin onayını almadan önce son önlemleri almayı bekliyor. Şirket 2020'de 50 milyon doz, gelecek yıl 1 milyar 300 milyon doz sağlamayı planlıyor.

Amerikan şirketi Moderna, aynı teknolojiyi kullanarak sonuçlarının önümüzdeki haftalarda açıklanması beklenen başka bir deneysel aşı geliştiriyor. Tüm dünya aynı zamanda, son aşamalarda olan ve Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca şirketi tarafından geliştirilen başka bir aşının sonuçlarını da bekliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus Pazartesi günü yaptığı açıklamada son gelişmenin "cesaret verici" olduğunu ifade etti.

Brezilya'daki sağlık yetkilileri, deneydeki gönüllülerden birinin niteliği belirtilmeyen "ciddi bir hadiseye" maruz kalmasının ardından deneysel Çin aşısı Coronavac'ın klinik denemelerini askıya aldıklarını açıkladı.

AFP tarafından resmi kaynaklara dayalı olarak yapılan bir sayıma göre, geçen Aralık ayında Çin'de salgının patlak vermesinden bu yana tüm dünyada 1 milyon 200 binden fazla ölüm ve yaklaşık 51 milyon vaka kaydedildi.

Dünya çapında dün (Salı) 6 bin 867 yeni ölüm kaydedildi. En fazla kayıp Fransa, İspanya ve ABD’de yaşandı.

ABD, son günlerde peş peşe günde 100 bini aşan rekor sayıda yeni vaka kaydetti. Pazartesi günü ülkedeki vakalar, salgının ülkede patlak vermesinden bu yana ilk kez 10 milyon eşiğini geçti. Ayrıca ülkede, son 10 gün içinde bir milyon yeni vaka artışı oldu.

Resmi rakamlara göre ABD’de Kovid-19 salgını nedeniyle yaklaşık 240 bin kişi öldü. Ancak sağlık yetkilileri gerçek sayının 300 binden fazla olduğunu öne sürüyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın krizi ele almasını eleştiren yeni ABD Başkanı seçilen Joe Biden, seçimlerdeki zaferini açıkladıktan sonra zaman kaybetmeden Pazartesi günü bir Kovid-19 ekibi kurduğunu ilan etti. Biden yaptığı açıklamada, "Hala çok şiddetli bir kışla karşı karşıyayız" dedi.

Trump ise, korona virüsle mücadele konusunda hükümet uzmanlarıyla çoğu kez çatıştı. Genellikle kısıtlamaları reddeden bir tutumda olan Trump, halka açık yerlerde bile maske takmayı reddetti. Trump, Pfizer’in duyurusunun ardından delil sunmada, aşının keşfinin ona zarar vermek için seçim sonrasına ertelendiğini iddia etti.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA), ilaç şirketi Eli Lilly tarafından geliştirilen sentetik bir antikor tedavisi için acil durum onayı vermesiyle başka bir sevinç yaşandı.

Ayrıca “pamlanifemab” ilacının hastaneye yatma ve yoğun bakım risklerini azalttığı ve korona virüs için özel olarak geliştirildikten sonra onaylanan ilk büyük ilaç olduğu kaydedildi.

12 milyon 700 binden fazla vakanın kaydedildiği Avrupa'da Portekiz, Pazartesi günü ülkenin büyük bir bölümünde sokağa çıkma yasağıyla birlikte acil sağlık durumu ilan etti.

Çoğu Avrupa ülkesinde, çeşitli düzeylerde kapatmalar veya sokağa çıkma yasakları getirildi. İtalya'da korona virüsle mücadele kapsamında kısıtlamalar 5 bölgede daha dün (Salı) sıkılaştırıldı. Yani toplamda 7 bölge riskli bölgeler listesine dahil oldu. İtalya'da 20 bölge artık "turuncu" bölgeler olarak kabul edildi. Ülkede 4 bölge daha çoğu mağaza, bar ve restoran kapanması ve sakinlerin hareketlerinin kısıtlanmasıyla "kırmızı bölge" kısıtlamalarına tabi tutuldu.

Macaristan'da Başbakan Viktor Orban, ülkede bugünden itibaren başlayacak kısmi izolasyon uygulanacağını duyurdu. Buna göre toplantılar yasaklanacak, restoranlar kapatılacak, kültürel etkinlikler iptal edilecek ve saat 20.00-05.00 arası sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Yunanistan'da ise hükümet, Fransa'da alınan benzer bir önlemin ardından ülkede kapanmaya zorlanan küçük işletmelere karşı haksız rekabeti önlemek için süpermarketlerin "temel olmayan malları" satmasını yasakladı.

Lübnan'da, Başbakan Hasan Diyab dün (Salı), iş sektörünü etkileyen şiddetli ekonomik krize rağmen iki haftalık bir süre için yeni bir kapanma duyurusunda bulundu.

Pfizer’in umutlandıran aşısının endişelendiren bir handikapı var

Kovid-19'a karşı yüzde 90 etkili aşının fiyatı belli oldu

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bb11 Kasım 2020 15:16

    %90 etkili ne demek ya...bunu çareiş gibi tüm insanlığa sunmak ne demek...ben şuanda bu mikrobun etkilerini çekiyorum 26.günde kalkmışsınız insanları yanıltmak, aldatmak ister gibi böyle bilinçsiz habercilik yapılıyor...sadece burada değil tüm dünyada böyle maalesef. Adam gibi aşı tam bulunsun bu kesin çözüm denilsin, başka lafa gerek yok ve 3-5 yılı bulabilecek bu çalışmanın da yalap şap bir şekilde, hemen olsun diye ortaya bir sürü aşı sürülmesini de doğru bulmuyoruz...insanlarla dalga geçer gibi böyle haberlerin çare buludu gibi gösterilmesi başka sorunları da getirebilir...bilinçsiz habercilik hiçbirşeye çözüm üretemez...