BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAsgari ücrette dolar bazında rekor ----

Asgari ücrette dolar bazında rekor

Asgari ücrette dolar bazında rekor
20 Haziran 2023 - 15:39 www.finansgundem.com

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yeni asgari ücreti açıkladı. Asgari ücret yüzde 34 artışla 11 bin 402 TL oldu. Zam sonrası yeni asgari ücret döviz bazlı tarihi rekorunu kırdı.

Milyonların merakla beklediği asgari ücret ara zammı belli oldu. Net asgari ücret temmuz başından itibaren yüzde 34'lük zam ile 11.402 lira olarak uygulanacak.

Seçim öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Vedat Bilgin "Cumhuriyet tarihinde dolar bazında en yüksek seviyeye çıkaran bir düzenlemeyi ocak ayında yaptık. Temmuzda da aynısını yapacağız. Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak" ifadelerini kullanmıştı.

Bu açıklama sebebiyle görüşmeler başlamadan önce asgari ücrete yönelik tartışmalarda 500 dolar seviyesi sık sık gündeme geldi.

TİSK Başkanı Burak Akkol ise görüşmeler öncesinde '500 dolar' beklentisiyle ilgili "Biz Türkiye Cumhuriyeti'ndeyiz, asgari ücret başka para birimleriyle belirlenmiyor TL konuşacağız her zamanki gibi" ifadelerini kullanmıştı.

Habertürk'ten Selim Karahan'ın haberine göre, bugün açıklanan zam ile asgari ücret 360 dolardan 482 dolara yükseldi.

DOLAR BAZINDA ERİME YAŞANDI

Aralık ayında 8.506 liralık asgari ücret ilk belirlendiğinde bu miktar, 453 dolara tekabül ediyordu. Dolar/TL'deki yüzde 26'lık yükseliş ise geçen 6.5 ayda asgari ücretin dolar bazında erimesine yol açtı.

Sene başında belirlenen asgari ücretle doğrudan bugünü karşılaştırırsak dolar bazında yüzde 6.4 zam yapıldı.

Daha önce kurdaki aylık düşüşlere bağlı olarak nisan 2016'da asgari ücret 458 dolar, ocak ayında ise 455 doları görmüştü.

Eğer temmuza kadar dolar 24.84 lirayı aşmazsa asgari ücret dolar bazında nominal olarak tarihi zirvesini görmüş olacak. Bugün itibarıyla dolar/TL 23.61'den işlem görüyor.

DOLAR/TL'DE YÜKSELİŞ BEKLENİYOR

Tabii dolar/TL'nin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda asgari ücrette dolar bazında yeniden erime yaşanacak. TCMB'nin son yayımladığı piyasa katılımcıları anketinde katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 26.18 oldu. Eğer bu beklenti gerçekleşirse asgari ücret sene sonunda 435 dolara gerilemiş olacak.

İş dünyası yeni asgari ücreti değerlendirdi

 

İşte yeni asgari ücretin işverene maliyeti

 

Asgari ücrete ara zam sonrası TÜRK-İŞ ve TİSK'ten ilk açıklama

 

Yeni asgari ücretle hangi ödemeler değişecek? İşte kalem kalem ücretler

 

Erdoğan'dan asgari ücret açıklaması

 

Asgari ücret 11 bin 402 TL'ye yükseldi

 

 

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.20 Haziran 2023 21:54

    ASGARİ ÜCRET DOLAR KURUYLA KARŞILAŞTIRILMAMALI ALTIN GÜMÜŞ GİBİ DEĞERLİ MADENLERLE KARŞILAŞTIRILMALI YA DA AVRUPA BİRLİĞİNE ADAY ÜLKEYİZ AB ÜLKELERİNDE UYGULANAN ASGARİ ÜCRETLERLE KARŞILAŞTIRILMALIDIR

  • Mülayim20 Haziran 2023 16:42

    Şimşek beklemede verilenleri alıp götürecek alım gücü sıfıra sıfır elde var sıfır

  • A.gün20 Haziran 2023 16:31

    Asgari ücreti almadan piyasada bir okadar rekor zamlar peşi sıra gelmekte rekor üstüne rekor kırılacak marketlerde kurumlarda vergilerde beyaz eşyada gıdada otomotivde yeni gelen zamlarla rekorlar kırılacak