BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAsgari ücret belli oldu----

Asgari ücret belli oldu

Asgari ücret belli oldu
22 Aralık 2022 - 12:35 www.finansgundem.com

Merakla beklenen yeni asgari ücret Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyuruldu.

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammı belli oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücretin net 8 bin 500 TL olduğunu açıkladı.

Erdoğan açıklamasında, "Böylece asgari ücrette geçtiğimiz yılın ocak ayına göre yüzde 94 temmuz ayına göre yüzde 50 oranında artış sağlanmış, yıllık ortalama artış oranı yüzde 70’in üzerinde gerçekleşmiştir. Yeni asgari ücretin çalışan ve işverenlerimiz başta olmak üzere ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Gelir Vergisi istisnası tamamına uygulanırsa, asgari ücretin işverene toplam maliyeti 11 bin 750 TL olacak.

Açıklama sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir yanında Çalışma ve Sosyal Bakanı Vedat Bilgin, diğer yanında Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol oturdu. İşçi temsilcisi Türk-İş Başkanı Ergün Atalay masada yer almadı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

– Hükümet olarak biz tüm tarafların teklif ve gerekçelerini saygıyla karşılıyoruz. Bize düşen görev ülkemiz ve milletimiz için en doğru, hakkaniyetli, sürdürülebilir sonucun ortaya çıkmasını sağlamaktır.

– Meseleyi bu açıdan ele alarak taraflar arasında makul noktada uzlaşma sağlanması için samimi gayret sarf ettik. Gönlümüz çalışan temsilcilerinin de aramızda olmasını isterdi ancak taraflardan herhangi biri katılmadığı için çalışanların alacakları en az maaş düzeyini ve buna endeksli pek çok geliri belirleyen asgari ücreti ortada bırakamazdık.

– Ülkemizde 2002 yılında 184 lira olan asgari ücret bizim dönemimizde reel olarak yüzde 142 oranında artmıştır. Geçtiğimiz yıl asgari ücrete yüzde 50 oranında artış yapılmıştı. Gelir ve damga vergisi de kaldırılmıştı. Ara zamla asgari ücret 5 bin 500 liraya çıkarılmıştı. 

– 2023 asgari ücret rakamı ülkemizin genel ekonomik ve sosyal görünümüyle uyumludur. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme gayretlerimizin en somut sonuçlarını çalışma hayatında aldık.

– 37.6 milyonluk istihdamla tarihin en yüksek çalışan rakamına ulaşılmıştır. Küresel krizin gelişmiş ülkeleri dahi ciddi süreçte sarstığında Türkiye’nin kalkınmasını artırarak sürdürmesi tüm dünyada ilgiyle takip edilmektedir. 85 milyon vatandaşımızın tamamının hayat kalitesini yükseltmek için kullanıyoruz.

– Geçtiğimiz haftalarda kamu görevlilerinin ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine kadar anlayışla çözüme kavuşturduk.

2021 yılında 2825 TL olan asgari ücret 2022 yılında 4 bin 253 TL’ye yükseltildi. Geçen temmuz ayında yapılan ara zam sonrası, 1247 lira artışla net 5 bin 500 TL olmuştu. 

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cenap Çetin22 Aralık 2022 22:53

    Enflasyonla mücadele etmek istiyorlarsa kamu artık ZAM YAPMAKTAN kaçınmalıdır. Ama kime ne anlatıyorsun! Bundan sonra zamlar yağmur gibi yağar. İlk zamda tütün ve alkollü içkilere.

  • Koparal22 Aralık 2022 15:08

    Faizleri inatla ilimle bilimle inatlaşarak arap hamasetleri ile yükselmesi gerekirken indirerek ülke tarihinin görülmemiş eko krizi

  • Hasan Talip22 Aralık 2022 13:38

    Daha İlk toplantı tarihinde son kararı  Saray verecek diye yazdım, söyledim. Aynen çıktı. Dağ fare doğurdu. 4000₺ den aşağı kira yok. Doğalgazı, elektriği, suyu ev masrafı... Bu parayla geçinmek çok zor.

  • Eyvah22 Aralık 2022 13:00

    Şebeke suyuna zamdan önce yüzde yetmiş zam geldi şimdi bir okadar daha zam

  • Tarhan22 Aralık 2022 12:50

    Esnaf kapıda bekliyor asgari ücret zammı olmadan verilen zammı hemen alıp cebine koymak için alım gücü şimdikinden dahada düşecek