BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAsaf Hoca'nın derin Anadolu izlenimleri----

Asaf Hoca'nın derin Anadolu izlenimleri

Asaf Hoca'nın derin Anadolu izlenimleri
26 Eylül 2013 - 12:02 www.finansgundem.com

Çözüm süreci, Türkiye ekonomisi için yeni bir çıkış noktası olabilir mi? İşte Prof. Dr. Asaf Savaş Akat'ın Gaziantep gezisi sonrası izlenimleri...

Asaf Hoca, İstanbul dışına çıktı, Anadolu'nun nabzını tuttu ve "Derin Anadolu izlenimleri" başlığıyla bugün Vatan Gazetesi'ndeki köşesinde okurlarıyla paylaştı.
Ancak bizim bu yazıda daha çok Prof. Dr. Asaf Savaş'ın "barış temettüsü" söylemi dikkatimizi çekti. Daha önce de söylenmiş olabilir ama, hocanın bu yazısından sonra ekonomi terminolojisi yeni bir kavram kazanabilir. İşte Akat'ın o yazısı;
Pazartesi Gaziantep’e gittim. Büyük bir kuruluşun civar illerden 450 bayisine konuştum. Ekonomik gelişmeleri ve tahminlerimi anlattım. Sorularını cevapladım. Öncesinde ve sonrasında bir bölümü ile sohbet ettim.
Bu tür buluşmalar derin Anadolu’nun nabzını tutma fırsatını sağlıyor. Urfa, Adıyaman, Hatay vs. bölge insanı ekonomik ve siyasi gidişatı nasıl görüyor? Nelerden rahatsız? Neler umut veriyor? Çok yararlandım.
Kriz olur mu?
Beklediğim soruyu Urfalı işadamı sordu. “Hocam, önümüzde kriz var mı?” Geçmiş krizlerin toplumda yol açtığı travmanın tortusudur. Kriz korkusu müşterek hafızadan çok zor siliniyor. Koşullar biraz bozulunca anında depreşiyor.
Krizden kastedilen aslında eski usul mali çalkantıdır. İyi biliniyor. Kur, faiz, enflasyon patlar, ekonomi çöker, zam yağar vs. “Hayır, olmaz” dedim. Geçmiş mali hastalıkların tedavi edildiğini anlattım. Bunları uzun süredir yazıyorum.
Diyelim ki ABD parayı sert sıksın ve AB küçülmeye devam etsin. Ne olur? Fatura reel ekonomiye çıkar. 2012’de yüzde 2’ye inen ve bu yıl yüzde 3’e çıkan büyüme tekrar düşer. İşsizlik artar. Gündeme resesyon gelir. Dikkat: Her resesyon mali çalkantı gerektirmez.
Barış temettüsü
Çözüm sürecinin bölgeyi rahatlattığı medyaya yansıdı. Gözlemim aynı yöndedir. Konuştuğum Kürt işadamları çok olumlu bir tablo çizdi. Geri dönen insanlar, hareketlenen ekonomi, canlanan üretim ve yatırımlar örneklerle anlatıldı.
Çözümün ekonomiye uzun dönemde yararları biliniyordu. "Barış temettüsü" deniyor. Ama kısa dönemde de katkı yapabilir. Bölgede talep ve üretimin güçlü seyretmesi büyüme açısından iyi haberdir.
Bölge insanının barış çabalarına sıcak tavrı toplantıda çok net ortaya çıktı. Söz alan Kürt işadamları barışın önemini vurguladı ve mutlaka desteklenmesini istedi. Gaziantep’ten gelecek için umutlanarak döndüğümü söylemeliyim.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)