BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAnkara-Bağdat hattında neler oluyor----

Ankara-Bağdat hattında neler oluyor

Ankara-Bağdat hattında neler oluyor
28 Kasım 2013 - 13:17 www.finansgundem.com

Diyarbakır buluşması Barzani için büyük bir dönemeç oldu…

Son günlerin en önemli konusu tartışmasız, Recep Tayyip Erdoğan ile Mesut Barzani’nin buluşması. Diyarbakır’daki zirvede başbaşa yapılan ve Kuzey Irak petrolünün ele alındığı görüşmenin ardından bu kez de Neçirvan Barzani Ankara’ya geldi. Peki, PKK'nın da izlediği bu trafiğin 'perde arkası'nın anlamı ne, nasıl okumalı? Yalçın Doğan, Hürriyet’teki köşesinde yazdı…
PETROL ÜZERİNDEN DEVLET KURMAK
Kuruluşunun otuz beşinci yılında PKK, Barzani-Türkiye ilişkilerini öfkeyle izliyor, dışarıda kalmış aktör olarak.
Buna karşılık, içeride PKK isteklerini İmralı ve Kandil üzerinden kimseye fark ettirmeden gerçekleştiriyor. Kuruluş yıldönümü için kutlama yerleri belirliyor, Güneydoğu’da bazı illerde belediye başkan adaylarını kesinleştiriyor, sesi fazla çıkmış bazı BDP ya da HDP milletvekillerini hizaya getiriyor.
Ancak, PKK’dan daha üstün, Washington ve Moskova ile birlikte, bölgede ve Ankara’da sözü geçen aktör artık Barzani. PKK Barzani’ye boşuna içerlemiyor.
DİYARBAKIR SONRASI
Diyarbakır’a gelişi Barzani için büyük dönemeç. O günden sonraki gelişmeler çorap söküğü gibi.
1- Tayyip Erdoğan Putin’le görüşmek için Rusya’ya gidiyor.
2- Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani Ankara’ya geliyor.
3- PKK seyrediyor.
Önce Erdoğan’ın Rusya gezisi. Erdoğan, Putin’e muhtemelen, “Kuzey Irak’taki PYD’nin siyasal varlığını tanıma” diyor. Erdoğan ile Barzani’nin anlaşmasında bu var. Erdoğan bunu Putin’e kabul ettirmeye çalışıyor.
BAĞDAT-ANKARA
Neçirvan Barzani’nin Ankara’ya gelişi ise Diyarbakır’da Erdoğan-Barzani arasındaki siyasal anlaşmanın petrol yönü.
Petrol her ne kadar Kuzey Irak’ın malı ise de, yine de Bağdat’ın onayı gerek. Gerçi, Barzani hiçbir şeyi Bağdat’a sormuyor ama, Ankara bu diyaloğun kurulmasını istiyor. Barzani ile Bağdat arasındaki buzların erimesinde Ankara rol oynuyor. Neçirvan’ı Bağdat’a gitmeye ikna eden, Bağdat’a da petrol bilgisini veren Ankara. Neçirvan onay için Bağdat’a, imza için Ankara’ya geliyor.
TEK BAŞINA
Mesud Barzani en mutlu günlerini yaşıyor. PKK saf dışı kalmış, petrol üzerinden Ankara ile anlaşmış, Suriye’de kendisini rahatsız edebilecek PYD Moskova’nın denetimine girmiş, geriye şu kalıyor:
Barzani’nin Kürdistan’ı tek başına ilan etmesi. Barzani Kuzey Irak’ta her şeye zaten hâkim, Ankara buna ses çıkarmayacak, o Yumurtalık’a akacak petrol sesiyle meşgul.
Bu olup bitenlere karşı İmralı hamlesini beklemek gerek.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)