BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAmerikan tüketicisi FED korkusunu artırıyor----

Amerikan tüketicisi FED korkusunu artırıyor

Amerikan tüketicisi FED korkusunu artırıyor
18 Ekim 2023 - 18:00 www.finansgundem.com

ABD’de tüketici harcamaları istihdamla birlikte yükseliyor. Ancak bu güçlü ekonomik veriler FED’in üzerindeki enflasyon baskısını artırabilir. Uzmanlar aralık ayında yeni bir faiz artışı gerçekleşmesinden endişeleniyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan istihdam piyasası ülkede yükselen enflasyona rağmen tüketici harcamalarını desteklemeye devam ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre dün açıklanan ABD perakende satış veriler eylül ayında bir önceki aya göre %0,7’lik yükseliş gösterdi. Wall Street çevreleri ise yalnızca %0,3’lük bir yükseliş yaşanmasını bekliyordu. Perakende satışlar altı aydır üst üste yükselerek tüketici harcamalarında tutarlı bir eğilime işaret ediyor.

YahooFinance’in haberine göre ekonomistler tüketici harcamalarındaki artışın aynı dönemde tarım dışı istihdamda görülen 270 binlik artışla desteklendiğini düşünüyor. İşgücü piyasasının yavaşladığına dair herhangi bir işaret olmadan 2023’ün dördüncü çeyreğine giren Amerikalı tüketicilerin güçlü konumu enflasyona yönelik endişeleri de artırdı. Zira söz konusu tablo halihazırda kalıcılık ibareleri gösteren enflasyonu daha da ciddi bir sorun haline getirebilir ve ABD Merkez Bankası (FED) tekrar faiz artırmak zorunda kalabilir.

Oxford Economics’in ABD Baş Ekonomisti Michael Pearce konuyla ilgili paylaştığı notta, “Ekonomi dördüncü çeyreğe daha önce beklediğimizden güçlü bir momentumla giriyor. 4. çeyrekte tüketimde hafif bir daralma tahminimize yönelik riskler kesinlikle yukarı yönlü. Ekonominin gücü, FED yetkililerinin ek faiz artırımları için kapıyı açık bırakacağı anlamına da geliyor” ifadelerine yer verdi.

FED Başkanı Jerome Powell geçmişte, daha güçlü bir ABD ekonomisinin, fiyatların düşmesini sağlamak için FED’in daha fazla Faiz artırımı yapabileceği anlamına geldiğini belirtmişti.

Powell, eylül ayında, "Tüketici harcamalarında bir düşüş beklemiyoruz. Ekonominin güçlü olması iyi bir şey. Ekonomi beklenenden daha güçlü gelirse, bu sadece %2'lik enflasyon hedefine geri dönmek için para politikası açısından daha fazlasını yapmamız gerekenler olduğu anlamına gelir. Zira %2'ye geri döneceğiz” açıklamasında bulunmuştu.

Geçtiğimiz hafta boyunca, FED yetkilileri artan tahvil getirilerinin neden olduğu kredi sıkılaştırmasının etkili bir şekilde yeni bir FED faiz artırımının yerini alabileceğini açıklamıştı. FED yetkililerinin bu açıklamaları yeni bir faiz artırımından endişelerin piyasaları yatıştırmıştı. Tartışma tahvil getirileri için de bir rahatlama sağlamış ve hisse senetleri yükselişe geçmişti.

Ancak söz konusu durum salı günü açıklanan perakende satış verileriyle değişti. CME Group’un FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar aralık ayı toplantısında FED’in yeni bir faiz artışı gerçekleştirmesi senaryosuna %40 ihtimal veriyor. Bu oran bir hafta öncesinde ise sadece %25’ti. 10 yıllık Hazine getirisi, bir haftadan uzun bir sürenin en yüksek seviyesi olan %4,9’u aştı.

EY-Parthenon Kıdemli Ekonomisti Lydia Boussour konuyla ilgili salı günü yaptığı açıklamada, “Bugünkü güçlü raporun yanı sıra son zamanlarda gelen bir dizi olumlu ekonomik sürpriz, ekonominin yaz boyunca daha önce düşünülenden daha fazla ivme kazandığını gösteriyor. Bu, ABD Merkez Bankası’nı yüksek enflasyon konusunda tetikte tutacak ve Federal Açık Piyasa Komitesi'ni kasım toplantısında yeni bir faiz artırımına yöneltmeyecek olsa da, aralık toplantısını büyük ölçüde 'canlı' bir toplantı haline getirecek” ifadelerine yer verdi.

Gözler istihdam piyasasında

Amerikan tüketicisi için genel tablo hala bulanık. Kredi kartı temerrütleri artıyor, bireysel tasarruf oranı 2023'ün en düşük seviyesine ulaştı ve öğrenci kredisi ödemelerinin yeniden başlamasıyla tüketici harcamalarının nasıl zarar görebileceği hâlâ belirsiz.

Wells Fargo'nun Kıdemli Ekonomisti Tim Quinlan araştırma notunda, "Aşırı tasarruf ve ucuz krediye kolay erişim gibi pandemi ile ilgili harcama kaynakları azalıyor. Ancak bu raporun bize söylediği şey, hanelerin yüksek faiz oranlarda daha rahat harcama yaptığıdır" dedi.

Quinlan, tüketicilerin harcama talebinin hiçbir yere gitmeyebileceğinin altını çiziyor.

Kıdemli ekonomist, “Reel gelirin harcamaların son büyük itici gücü olduğunu uzun süredir vurguluyoruz. İşgücü piyasasında devam eden sıkışıklık, gelirin yakın vadede tüketimi körüklemeye devam edebileceğini gösteriyor. Aslına bakılırsa, bu tüketici harcamalarının belini kırabilecek gibi görünen tek şey, işgücü piyasasındaki zayıflık olacaktır” açıklamasında bulundu.

Ancak işgücü piyasasında tutarlı bir zayıflığa ilişkin şu an için herhangi bir belirgin gösterge yok. Pandemi öncesi normal seviyelerine doğru gerileyen ücretler dışında, işgücü piyasası güçlü kalmaya devam ediyor. ABD ekonomisi eylül ayında ocak ayına göre çok daha fazla yeni istihdam ekledi. Pandemi öncesinden bu yana çoğu insan iş aradığı için açık pozisyonlar hâlâ tarihsel verilere göre yüksek kalmaya devam ediyor. İşten çıkarılanların sayısının düşük kalmasıyla işsizlik başvurusu rakamları da azalıyor.

Citi'nin ekonomi ekibinin araştırma notunda, "İşgücü piyasası güçlü kaldığı sürece tüketicinin önümüzdeki birkaç çeyrekte desteklenmeye devam etmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Perşembe günü, Powell'ın New York Ekonomi Kulübü'nde yapacağı konuşmada ekonomiye ilişkin yeni bir açıklama yapması bekleniyor.

S&P'den "Jeopolitik riskler artıyor" uyarısı

 

ABD'de konut başlangıçları beklentilerinin altında kaldı

 

ABD'de mortgage faizleri 23 yılın zirvesinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)