BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisAmazon hisseleri Jeff Bezos’un umurunda değil----

Amazon hisseleri Jeff Bezos’un umurunda değil

Amazon hisseleri Jeff Bezos’un umurunda değil
06 Aralık 2023 - 16:26 www.finansgundem.com

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un borsa dinamikleri ve şirket büyümesine ilişkin farklı yaklaşımı, Amazon’un başarısının altında yatan nedenler olarak kabul ediliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amazon’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, şirket içi temel ölçümler ve müşteri etkileşimi odaklı yönetim anlayışıyla dünyanın en büyük şirketlerinden birini yarattı. Bezos’un bu başarısında, yaptıklarının yanı sıra yapmadıklarının da önemli bir payı olduğu kabul ediliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, aykırı yönetim yaklaşımıyla Amazon’u 1 trilyon doların üzerinde piyasa değerine sahip birkaç şirketten biri haline getiren Bezos’un yenilikçi iş stratejileri, bugünün yatırımcılarına rehber olacak nitelikte.

Hisse senedi şirket değili şirket de hisse senedi değil

Benzinga’dan Jeannine Mancini’nin haberine göre, 2018 yılında Amazon’un kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos, borsa dinamikleri ve şirket büyümesine ilişkin farklı bir bakış açısı dile getirdi. Amazon'un dalgalanan hisse senedi fiyatlarına rağmen Bezos o günlerde ısrarla şunları söyledi: “Günlük hisse senedi fiyatlarını düşünmeye hiç vakit ayırmıyorum, bunu gerçekten yapmıyorum.”

Washington D.C. Ekonomi Kulübü'ndeki bir röportaj sırasında ise felsefesini detaylandıran Bezos, şunları söyledi: “Hemen hemen her toplantıda şunu söylüyorum: Hisse senedi bir ayda yüzde 30 arttığında, o ay kendinizi yüzde 30 daha akıllı hissetmeyin çünkü hisse senedi bir ayda yüzde 30 değer kaybettiğinde o ay kendinizi yüzde 30 daha aptal hissetmek size pek iyi hissettirmeyecektir.”

Bezos’un bu yaklaşımı onun daha geniş perspektife sahip bir başka anlayışını da yansıtıyor: “Hisse senedi şirket değil ve şirket de hisse senedi değil.”

Temel iş ölçümleri ve müşteri etkileşimi

Borsanın değişken doğasına rağmen Bezos, Amazon'un temel iş ölçümlerine ve müşteri etkileşimi stratejilerine odaklanmayı sürdürdü. Önemli bir dönüm noktası olarak Amazon, 4 Eylül 2018'de 1 trilyon doların üzerinde bir piyasa değerine ulaştı ve bu seviyeye ulaşan halka açık birkaç ABD şirketinden biri olarak Apple’a katıldı. Bu başarı, Amazon'un oldukça çeşitli portföyüne ve yenilikçi iş stratejilerine bağlandı. Bezos, iş modeli, liderlik ve pazar konumu gibi bir şirketin temellerini oluşturan unsurların, o şirketin kısa vadeli hisse senedi performansından çok daha önemli olduğunu da vurgulamış oldu.

Amazon’un yolculuğu

Bezos'un Amazon'la yolculuğu 1994 yılında internetin hızla büyümesinden ilham alarak başladı. Amazon, Bezos’un ebeveynlerinin 245.573 doları tutarındaki ilk yatırımıyla, bir garaj girişiminden şu anda 1,6 trilyon dolar değerinde çok uluslu bir şirkete dönüştü. Şirketin büyümesi, yenilikçi iş modeline ve lojistik, tüketici teknolojisi, bulut bilişim, medya ve eğlencenin yanı sıra internete doğru genişlemesine bağlanıyor.

Aralık ayı itibarıyla Bezos'un Amazon'daki hisselerinin değeri yaklaşık 144,9 milyar dolar değerinde. Son beş yılda Amazon'un geliri, yüzde 121 oranında artarak 2018'deki 232 milyar dolardan 2022'de 514 milyar dolara yükseldi. Şirketin büyümesi, hizmetlerinin daha fazla pazara genişletilmesi ve e-ticaret iş modelinin geliştirilmesiyle sağlanıyor. Buna rağmen Amazon'un 2022'de 2,7 milyar dolarlık net zarar yaşaması, önemli piyasa değeri ile kârlılık arasındaki ikilemi ortaya koyuyor.

Girişimciler ve yatırımcılar için önemli dersler

Bezos'un içgörüleri hem yatırımcılar hem de girişimciler için değerli dersler sunuyor. Geçici piyasa trendleri yerine bir şirketin temellerine odaklanması, iş kararlarında derin anlayış ve uzun vadeli stratejinin önemini vurguluyor.

Bu felsefe özellikle yeni kurulan şirketlere ve gelişen teknolojilere yatırım yapma bağlamında geçerli. Bu sektörler, bireylere, genellikle halka arz edilmeden önce, yenilikçi girişimlerde erken yatırımcı olma fırsatları sağlıyor. Bu erken aşamadaki yatırım, özellikle startup'ın yenilikçi potansiyelinin tam olarak gerçekleşmesi durumunda, gelecekte önemli getirilere açılan bir kapı olabiliyor.

Başarının anahtarı, bir şirketin vizyonunu, liderliğini ve pazar potansiyelini dikkatle değerlendirmekte yatıyor. Startup'lara yapılan temel düzeyde yatırım, yatırımcıların yeni teknolojilerin ve iş modellerinin büyümesine katkıda bulunmasına ve olgunlaştıkça şirketin başarısından potansiyel olarak faydalanmasına olanak tanıyor. Bu strateji, potansiyele yönelik keskin bir bakış ve erken aşamadaki yatırımlarla ilgili riskleri kucaklama isteğini gerektiriyor.

Brezilyalı politikacı, Bezos'u hedef aldı: Telif istedi!

 

Bezos’un eski eşi servetinin yarısını bağışladı

 

AB'den Amazon'a 'iRobot' uyarısı

 

Amazon, bazı çalışanlarını işten çıkardı

 

Amazon'dan 'otomotiv' hamlesi

 

FTC'den Amazon iddiası: Algoritma ile 1 milyar dolar fazla kâr etti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)