BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltın'da ihracat Şubat’ta arttı----

Altın'da ihracat Şubat’ta arttı

Altın'da ihracat Şubat’ta arttı
29 Mart 2013 - 12:45 www.finansgundem.com

Türkiye'nin altın ihracatı, Şubat'ta ağırlıklı İran ve BAE'ye olmak üzere yüzde 18,4 artış gösterdi

ABD yaptırımlarıyla gerileme eğilimindeki Türkiye'nin altın ihracatı, Şubat'ta ağırlıklı İran ve BAE'ye olmak üzere yüzde 18,4 artışla 552 milyon dolar oldu.
TÜİK’in açıkladığı dış ticaret verilerine göre son aylarda ABD yaptırımlarının etkisiyle azalma eğilimi gösteren Türkiye’nin altın ihracatı Şubat’ta arttı.
Türkiye'nin ABD yaptırımları nedeniyle İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) son aylarda düşüş eğiliminde olan altın ihracatının Şubat ayında bir önceki aya göre yeniden yükselmesinin etkisiyle toplam altın ihracatı yüzde 18,4 artışla 551,6 milyon dolara yükseldi.
ARTIŞ GÖRÜLDÜ
Ocak ayında altın ihracatı yapılmayan İran'a Şubat'ta 117,9 milyon dolarlık ihracat yapılırken, Ocak'ta 371 milyon dolar olan BAE'ye altın ihracatı, Şubat'ta 402,3 milyon dolara yükseldi.
Toplam altın ihracatı Ocak ayında 466 milyon dolar olmuştu. 
Aralık ayında ise toplamda 570,9 milyon dolar olmak üzere BAE'ye 402,7 milyon dolar, İran'a ise 10,1 milyon dolarlık altın ihracatı yapılmıştı.
TÜİK verilerine göre Şubat'ta kıymetli ve yarı kıymetli metaller ve taşlar ihracatı birönceki aya göre yüzde 21 artışla 837 milyon dolar oldu.
Söz konusu kalemde Aralık 2012'de 786,4 milyon dolar, Ocak ayında ise 689,8 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı.
SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
Türkiye, en büyük ikinci doğalgaz tedarikçisi olan İran'a ithal ettiği doğalgazın bedelini Halkbank'taki hesaplarına lira olarak ödüyor. İranlılar ise bu nakdi kullanarak Türkiye'den altın alıyor ve geçen yılın ilk yarısında doğrudan, Temmuz'daki ABD yaptırımları sonrasında ise Dubai üzerinden ülkesine sokuyordu. 
Geçen yılın tamamında Türkiye'nin altın ihracatı önceki yıla göre yüzde 805 artışla 13,34 milyar dolara yükselirken, ihracatın 6,53 milyar doları İran'a, 4,6 milyar doları ise Birleşik Arap Emirlikleri'ne gerçekleştirildi. Ancak sektör kaynakları altın resmi olarak BAE'ye gidiyor olsa da Dubai üzerinden tekrar İran'a yöneldiğine işaret ediyordu.
ABD yetkilileri, Türkiye'nin İran'a artan altın ihracatını, nükleer programı nedeniyle büyük ölçüde global finans sisteminin dışına itilen Tahran'a mali destek sağladığı gerekçesiyle endişe verici bulduklarını belirtiyorlardı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)