BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltın alalım mı satalım mı----

Altın alalım mı satalım mı

Altın alalım mı satalım mı
13 Nisan 2013 - 20:08 www.finansgundem.com

Yılbaşından beri istikrarsız bir seyir izleyen altın fiyatlarının geleceği ne olacak? Almalı mı satmalı mı...

Altındaki kararsız seyir yatırımcıyı her geçen gün daha fazla ikilemde bırakıyor son hafta uluslararası piyasada 11 ayın kapalıçarşıda ise 20 ayın en düşük seviyesini gören altında karar ne olmalı alım mı yapılmalı yoksa satılmalı mı? Zaman'dan M. Ali Yıldırımtürk bugünkü köşe yazısında bu sorunun cevabını aradı...
Altın fiyatları yılbaşından beri kararsız bir seyir izlediğinden birçok çevreden altın fiyatının geleceği ile ilgili sorular yoğunlaştı. Her gün şahsen veya değişik iletişim araçlarıyla ‘Altın alalım mı, satalım mı?’ diye soruluyor.
ABD’de Obama’nın ikinci iktidar döneminin başlamasıyla birlikte ABD’nin ekonomik görünümünde ılımlı bir toparlanma dönemi başladı. Bu süreçte piyasa oyuncuları ABD Merkez Bankası FED’in 31 Ocak 2013’teki toplantısında, ekonomideki ılımlı toparlanmanın sürmesi halinde parasal genişleme programına daha kısa sürede son verilebileceği ifade edilmişti. Bu açıklama sonrası büyük fon yöneticilerinin kulağına ‘kar suyu’ kaçtı. Fonların altın satma amaçlı spekülatif yorum ve işlemleri arttı.
Nitekim, hafta başında FED eyalet başkanlarından ekonomiyi destekleme açısından parasal genişleme programının devam etmesine yönelik açıklamalarıyla onsu (31,10 gram) 1.600 dolara yaklaşan altın fiyatı; hafta ortasında FED’in mart ayı toplantı tutanaklarında parasal genişleme programının zamanından önce sınırlandırılması gerektiğinin savunulmasıyla dün kademeli olarak 1527 dolar/onsa kadar geriledi.
Bu arada büyük fon yöneticilerinin de altının geleceğine yönelik tahminlerinde fiyatları aşağı çektikleri gözleniyor. Amerikan finans kuruluşu devi Goldman Sachs 2013 yılı için altın fiyatları tahminini ons başına 1.615 dolardan 1.530 dolara indirdi. 12 aylık tahminini ise 1.550 dolardan 1.390 dolara düşürdü. Goldman Sachs 2013 yıl sonu tahminini 1.600 dolardan 1.450 dolara revize etti. 2014 yıl sonu tahmini ise 1.450 dolardan 1.270 dolara revize edildi. Büyük fonların altın tahminlerine tersinden bakmak gerekir. Altın fiyatı düşecek yorumları sırasında düşen fiyatlardan alım yapıyor olabilirler. Genelde mayıs aylarında hisse senedinden çıkan yatırımcıları altına yönelenlere satmak üzere yatırım fonları düşük fiyatlardan altın alıyor olabilirler.
Haziran ayı sonuna kadar altın 1.530-1.600 dolar/ons bandındaki dalgalı seyrini sürdürebilir. Yılın ikinci yarısında ABD ekonomisindeki olası toparlanmaya duyarlı olarak altın fiyatı 1.500 dolar/onsun aşağısına sarkması sonrası 1.450-1.400 dolar/onsa kadar da gerileyebilir.
Merkez Bankası’nın (MB) uyguladığı para politikasıyla istikrarlı seyir izleyen döviz fiyatları 24 ayar altının şekillenmesinde geçen aylara göre daha az etkilediği gözleniyor. Dün doları 1,7900 TL’den işlem görmesiyle Kapalıçarşı Altın Piyasası’nda 24 ayar altının gram fiyatı son 20 ayın en düşük seviyesine geriledi. Gün sonunda 24 ayar altının gram fiyatı 87,50 TL’den kapandı. İç piyasada da doların 1,8000-1,8500 TL aralığında dalgalanması şartıyla 24 ayar altının gramı da 80-85 TL/gr’a kadar gerilerken, düğün mevsimi olan yaz aylarında halkın en çok talep ettiği çeyrek altın 135 TL’ye kadar gerileyebilir.
Aylık gelirinizin bir kısmıyla her ay belirli miktarda altın alıyorsanız ve 10’lu yıllar sonra bir ihtiyacınız için satmayı düşünüyorsanız, her fiyattan altın alabilirsiniz. Eğer paranızla altın alıp, satarak para kazanmak istiyorsanız; o zaman altın fiyatlarını daha yakından izlemeniz gerekir. Global finansal krizin etkisi ABD’den başlamak üzere şiddetinin her geçen gün azalmasıyla birlikte altın fiyatında aşağı yönlü dalgalı seyir izlerken, siz de yükselişleri satış fırsatı; düşüşleri de, kısa vadeli yükselişlerde satmak üzere alış fırsatı olarak değerlendirmeniz gerekir. Elinizde yüksek maliyetli altın varsa da bu yöntemi uygulamanız gerekir. Altın fiyatının düşüşü ve yükselişi için kendinize bir hedef belirleyip, o hedefe sadık kalarak al-sat yapmalısınız. Ben tahminlerimi belirttim. Altında alım, satım yapmanın kararını siz verin.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)