BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAlmanya haftada 4 gün çalışmaya karşı: Daha az çalışarak refah artırılmaz----

Almanya haftada 4 gün çalışmaya karşı: Daha az çalışarak refah artırılmaz

Almanya haftada 4 gün çalışmaya karşı: Daha az çalışarak refah artırılmaz
07 Kasım 2023 - 14:00 www.finansgundem.com

Alman siyasetçilerden 4 günlük çalışma haftası planına itirazlar geliyor: "Tarihte hiçbir zaman bir toplum daha az çalışarak refahını artırmadı."

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi süreci sonrası ortaya çıkan yeni çalışma modelleri arasında en dikkat çekici olan kuşkusuz haftada 4 gün çalışma modeli. Birçok ülkede denenen bu modelin Almanya’da kalıcı olması zor gözüküyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, 4 günlük çalışma haftasının benimsenmesine karşı uyarıda bulundu: “Tarihin hiçbir döneminde bir toplum daha az çalışarak refahını artırmadı.”

Ücretlerde düzeltme şartı

Fortune’dan Chirstiaan Hetzner’in haberine göre, Almanya'nın kamu kasasından sorumlu kişi olarak kabul edilen Maliye Bakanı Christian Lindner, dört günlük çalışma haftasına inanmadığını ifade ediyor. Lindner, ücretlerde karşılık gelen bir azalma olmadan çalışma saatlerinin sayısını azaltmak isteyen sendikalara açıkça karşı olduğunu dile getiriyor.

Cuma akşamı İsviçre'de düzenlenen bir etkinlik sırasında konuşan Lindner, “Tarihte hiçbir zaman bir toplum daha az çalışarak refahını artırmadı” dedi. Ancak işçi sendikaları tarafından finanse edilen Hans Böckler Enstitüsü'nün geniş çapta alıntılanan bir anketine göre, Almanlar ezici bir çoğunlukla bu fikri destekliyor.

Almanlar haftada 4 gün çalışmayı destekliyor

Rakamlara göre Almanların yüzde 73'ü, aynı maaşı aldıklarını varsayarak haftada dört günlük çalışma sistemine geçişi destekliyor. Yalnızca yüzde 8'i ücretlerin düşürülmesini kabul ederken, yüzde 17'si bu fikre açıkça karşı çıkıyor.

Nitelikli iş gücü eksikliğiyle mücadele eden bir dizi Alman şirketi, çalışanlarına bir gün daha verme karşılığında 9 saat, hatta 10 saat gibi daha uzun çalışma günleri uygulayarak bu fikri denemeye başladı. Araştırmacılar bunun daha optimal bir sonuca yol açabileceğini iddia ediyor ve olası avantajlar olarak daha motive çalışanlar ve daha az hastalık günü gösteriliyor.

Başlangıç çelik sektöründe

Öte yanda bu durum, Almanya'daki imalat sendikası IG Metall'in, gelecek tur toplu pazarlık görüşmeleri için hedef olarak tam ücretle haftada 32 saatlik çalışma ilan etmesine yol açtı. İlk testin, ülkenin büyük bölümünde 80.000 işçi için ücret görüşmelerinin önümüzdeki hafta başlamasıyla birlikte çelik sektöründe uygulanması planlanıyor.

Bu görüşmelerde genellikle işçi liderleri, işverenlerle orta noktada buluşmadan önce maksimalist taleplerle sürece başlıyor. Almanya’nın sendikalara şirket yönetim kurullarında sandalye hakkı tanıyan fikir birliğine dayalı bir kültürü bulunuyor.

İşadamları daha uzun çalışmanın vatanseverlik görevi olduğunu savunuyor

Ancak dünyanın diğer yerlerindeki şirket sahipleri bu duruma karşı daha az heyecan duyuyor ve daha az çalışma, hatta haftanın sadece bir bölümünde evden çalışma fikrine bile şiddetle karşı çıkıyor.

Infosys'in milyarder kurucusu ve Hindistan'ın en zengin iş adamlarından biri olan Narayana Murthy, geçtiğimiz günlerde çalışanlarını ulusa karşı bir vatanseverlik görevi olarak haftanın 70 saatini işverenlerine ayırmaya çağırdı. Murthy, “Gençlerimiz 'burası benim ülkem, haftada 70 saat çalışmak istiyorum' demeli” şeklinde konuştu.

Bu arada Tesla'nın en büyük hissedarı ve CEO'su Elon Musk da, son üç aylık kazanç açıklamasında evden çalışma düşüncesi ortaya çıkınca öfkesine yenik düştü. Geçen ay, araç satışlarını artırmak için Tesla arabalarının fiyatlarını düşürme stratejisinin sonuç verip vermediği sorulduğunda Musk, uzaktan çalışmanın toplumsal açıdan çöküntü olduğunu ilan etti. Aynı zamanda Almanya'da büyük bir üretim tesisini işleten Musk, “Neden gecemi gündüzüme katıp bu kadar çok kez fabrikada sabahladım? Çünkü önemliydi” dedi.

İşverenlerin rekabet güçlerine büyük bir darbe

Kendisi bir girişimci olmasa da, Almanya Maliye Bakanı Lindner'in, hükümetinin zayıf ekonomik sicilini iyileştirmeye çalışmanın ötesine geçen işçi yanlısı politikalara karşı çıkmak için de nedenleri bulunuyor.

Lindner, Almanya'nın ekonomik açıdan liberal küçük koalisyon ortağı Özgür Demokratlar'a (Free Democrats) liderlik ediyor. Bu partinin çekirdek oy kitlesi küçük işletme sahipleri ve serbest meslek sahibi kişilerden oluşuyor ve muhtemelen en çok bu kesim, dört günlük çalışma haftasının rekabet güçlerine yönelik potansiyel bir tehlike olmasından endişe duyuyor. Lindner, “Refahımızın anahtarı çok çalışmaktır” diyerek haftada 4 gün çalışma modeline açıkça karşı çıkmayı sürdüreceğinin altını çiziyor.

Bir ülke daha haftada 4 gün çalışmayı deneyecek

 

Dünya '4 gün çalışma' modeline hazırlanıyor

 

Belçika'da haftada 4 gün çalışmaya rağbet edilmedi

 

4 gün çalışmanın kapsamlı faydaları tespit edildi

 

Haftada 4 gün mesai sonrası şirketlerin verimliliği arttı

 

İngiltere`de haftada 4 gün çalışma kalıcı hale geliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)