BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAlman Bakan'dan gaz uyarısı: Bu kış zor geçecek----

Alman Bakan'dan gaz uyarısı: Bu kış zor geçecek

Alman Bakan'dan gaz uyarısı: Bu kış zor geçecek
19 Haziran 2022 - 13:21 www.finansgundem.com

Doğal gaz ithalatında Rusya’ya bağımlılığın yol açtığı zararı en aza indirmeyi amaçlayan Alman hükümeti, endüstriyel doğal gaz tüketimini azaltmak istiyor. Bu nedenle milyarlarca euro yatırım yapılacak.

Geçtiğimiz günlerde Almanya'da tüketici ve sanayicilere gazda tasarruf çağrısı yapılmıştı.

Almanya'nın enerji piyasası düzenleyici kurumu (Bundesnetzagentur-BNetzA) Başkanı Klaus Müller, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Rus gaz sevkiyatındaki mevcut kesintiler hepimizi-tüketicileri olduğu kadar sanayiyi de-çok ciddi bir duruma sokabilir. Yapabildiğimiz kadar gaz tasarrufu yapalım ve depolama yoluyla bundan (ciddi durumdan) kaçınalım." ifadelerini kullanmıştı.

Son olarak Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck'in, Almanya'da doğal gaz tasarrufunu amaçlayan planlarının ayrıntıları belli oldu.

Gaz depolarının doluluk oranını artırmayı amaçlıyor

Alman haber ajansı dpa'nın hükümete yakın çevrelerden aldığı bilgilere göre, Habeck, bu önlemlerle elektrik üretimi ve sanayii için kullanılan doğal gaz miktarını azaltmayı ve böylece gaz depolarının doluluk oranını artırmayı amaçlıyor. Söz konusu plan çerçevesinde federal hükümetin milyarlarca euro yatırım yapması gündemde.

Gaz tasarrufunu garanti altına almak amacıyla, Alman devletine bağlı kalkınma bankası KfW üzerinden 15 milyar euro değerinde kredi verilecek. Bu kredi ile, doğal gaz pazarından sorumlu şirket Trading Hub Europe, doğal gaz satın almak ve depoları doldurmak için likidite elde etmiş olacak.

Gaz depolarının mevcut durumda hâlâ doldurulabildiğini ancak bunun maliyetinin yüksek olduğunu belirten Habeck, "Duruma göre yeni önlemler almayı sürdüreceğiz" dedi.

"Kış zor geçebilir" uyarısı

Dpa'nın ulaştığı beş sayfalık rapora göre, "durumun ciddi" olduğunu söyleyen Habeck, "Doğal gaz tüketimi daha da düşmeli ve böylece depolarda daha fazla gaz biriktirilmeli. Yoksa kışın gaz zar zor yetecek" diye konuştu.

Bakan Habeck aynı zamanda bu yaz, doğal gaz tasarrufu yapan şirketlere bir çeşit teşvik pakedi planlıyor. Bu çerçevede, gaz tüketimini azaltan şirketlere belirli mali teşvikler sağlanacak ve aynı zamanda tüketilmeyen doğal gaz depolanmış olacak.

"Tüketmekten sakındığımız her şey bir katkıdır" diyen Habeck, içinde bulunulan sıkıntılı durum ve yüksek enerji fiyatlarının nedeninin doğrudan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş olduğunun altını çizdi. Habeck, "Putin'in bizleri güvensizleştirme, fiyatları artırma ve bizleri bölme stratejisi izlediği çok açıktır" ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte Almanya’da enerji güvenliği tartışması yeniden ivme kazanmış bulunuyor. Rus devletine bağlı doğal gaz şirketi Gazprom, son günlerde Almanya’ya doğal gaz sevkiyatını azalttı. Şirket söz konusu gelişmeye bir teknik tamiratı gerekçe gösterirken, Habeck ise Gazprom'un adımını "siyasi  motivasyona sahip" olmakla suçladı.

Halihazırda ülkenin Rus gazından bağımsızlaşması yönünde çalışmalar yürüterek diplomatik girişimlerde bulunan Habeck, son aylarda Katar ile görüşmeler yürütmüştü.

Almanya'da Rusya'nın savaş suçlarına soruşturma

 

TürkAkım'da gaz kesiliyor! İşte nedeni

 

Rus doğalgazının Fransa'ya akışı durdu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)