BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAliyev: Güney Kafkasya'da barış zamanı----

Aliyev: Güney Kafkasya'da barış zamanı

Aliyev: Güney Kafkasya'da barış zamanı
08 Ekim 2023 - 17:51 www.finansgundem.com

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Güney Kafkasya'da barışın sağlanmasının zamanının geldiğini belirterek Ermenistan'la Azerbaycan arasındaki normalleşme sürecinde arabulucu olarak en doğru seçimin Gürcistan'ın olacağını söyledi


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan'a gerçekleştirdiği çalışma ziyareti kapsamında Başbakan İrakli Garibaşvili ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısına konuşan Aliyev, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerini güçlendirdiklerini, bunun için hiçbir çabadan kaçınmadıklarını belirtti.

Aliyev, Azerbaycan ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin iki ülkenin yanı sıra Güney Kafkasya için büyük önem arz ettiğini söyleyerek Azerbaycan'ın ulusal lideri Haydar Aliyev'in anısına gösterilen saygı nedeniyle Gürcü hükümetine ve halkına teşekkür etti.

Bölgede henüz barışın sağlanmadığını ifade eden Aliyev, "Güney Kafkasya'da barışın sağlanmasının zamanı geldi. Gürcistan ve Azerbaycan her zaman birbirinin toprak bütünlüğünü desteklemiştir ve desteklemektedir. Tüm uluslararası kuruluşlarda birbirimizi destekliyoruz. Ülkelerin toprak bütünlüğü uluslararası hukukun temel ilkesidir. Toprak bütünlüğünün ihlali kabul edilemez." dedi.

Aliyev, Garibaşvili ile Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki normalleşme sürecine de değindiklerini belirterek şunları kaydetti:

"Üç yıl önce toprak bütünlüğümüzü temin ettik. Geçen ay ülkenin tamamında egemenliğimizi tam sağladık. Şimdi ise Ermenistan'la Azerbaycan arasında imzalanacak barış anlaşması üzerinde faal çalışmamız lazım. Bunu başarırsak Güney Kafkasya'da yeni bir siyasi durum oluşacaktır. Güney Kafkasya ülkeleri üçlü işbirliğine başlayabilir. Birçok alanda başarılı işbirlikleri yapılabilir. Ulaştırma, enerji güvenliği, ticaret, karşılıklı yatırım gibi işbirlikleri mümkündür. Biz tüm bunlardan mahrumduk. Çünkü Azerbaycan toprakları uzun yıllardır işgal altındaydı ve bu durum normalleşme adımlarını engelliyordu. Şimdi zamanı gelmiştir ve bu şansı kaçırmak büyük hata olur."

Bazı ülke ve uluslararası kuruluşların Ermenistan'la Azerbaycan arasındaki normalleşme sürecine destek olmaya çalıştığını söyleyen Aliyev, "Biz bunu takdirle karşılıyoruz. Eğer taraflı ve ön yargılı değilse arabuluculuklarını kabul ederiz. Fakat en doğru seçim, tarihi ilişkileri ve coğrafi etkenleri göz önünde bulundurduğumuzda Gürcistan olabilir. Sayın Başbakan (Garibaşvili) arabuluculuk olanaklarını ortaya koyuyor. Biz buna hazırız. Ermenistan'dan aynı yaklaşımı bekliyoruz. Ermenistan da kabul ederse ilgili kurumlarımızın yöneticileri hem ikili hem de üçlü görüşme için derhal Gürcistan'a gelebilir." ifadelerini kullandı.

Aliyev, ortak enerji ve ulaştırma projelerinden de bahsederek, "Birlikte yaptığımız projeler birçok ülkenin enerji ve ulaştırma güvenliğine hizmet ediyor. İşbirliğimizi derinleştirmeye yönelik gündemimiz var. Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattının kapasitesinin 5 defadan fazla büyütülmesi Orta Koridoru güçlendirecektir." şeklinde konuştu.

Garibaşvili, Azerbaycan ile Ermenistan'ın yakında barış anlaşması imzalayacağını umduğunu söyledi

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşmasının imzalanmasının Güney Kafkasya'nın güvenliğine katkı sağlayacağını belirterek, bu konuda çok umutlu olduğunu söyledi.

Garibaşvili, ülkesine çalışma ziyareti gerçekleştiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Aliyev'in ülkesine gelmesinden büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Garibaşvili, ortak basın toplantısından önce yapılan ikili görüşmede bölgesel ve küresel gelişmeler gibi önemli konuları ele aldıklarını söyledi.

Azerbaycan ile Gürcistan'ın iki stratejik ortak ve komşu, birbirinin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine destek veren ülkeler olduğunu vurgulayan Garibaşvili, "Sayın Cumhurbaşkanı'na Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine desteğimizi ve saygımızı bir kez daha teyit ettim. Azerbaycan'ın, ülkemizin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini her zaman kararlılıkla desteklediği için de minnettarız." ifadelerini kullandı.

Garibaşvili, Güney Kafkasya bölgesinde barışın sürdürülmesi için Ermenistan'ın Azerbaycan'la barış anlaşmasını imzalaması gerektiğinin altını çizerek, "Ermenistan'la yakın zamanda bir barış anlaşması imzalanacağına dair çok umutlu olduğumu ifade etmek isterim." dedi.

Bu anlaşmanın imzalanması halinde bölgede kalıcı istikrarın mümkün olacağına işaret eden Garibaşvili, "Ben de bu konuda görüşümüzü belirtmek isterim. Barış anlaşmasının, genel olarak Güney Kafkasya'da uzun vadeli barışın tesisine katkıda bulunacağı konusunda (Aliyev ile) hemfikiriz." görüşünü paylaştı.

"Bölgenin sorunlarına ve daha fazla kalkınmamıza kendi başımıza karar verebilmeliyiz"

Garibaşvili, Gürcistan olarak Azerbaycan ile Ermenistan arasında barışın sağlanmasına katkıda bulunmaya hazır olduklarını vurgulayarak, "Tiflis, her zaman bu sürece katılmaya hazırdır. Geleceğimiz barışçıl ve istikrarlı olmalı, Güney Kafkasya'nın üç ülkesi olarak biz de bölgenin sorunlarına ve daha fazla kalkınmamıza kendi başımıza karar verebilmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan'ın, Gürcistan'ın en önemli ticaret ortaklarından olduğunu kaydeden Garibaşvili, bölgesel altyapı projelerinde yakın işbirliğini sürdürdüklerini belirtti.

Garibaşvili, "Tarihi ve stratejik öneme sahip ve şu anda çok başarılı şekilde devam eden Bakü-Tiflis-Kars (BTDK) Demir Yolu Projesi, birkaç ayda tamamlanacak." dedi.

Aliyev: Yeni bir çatışma yaşanırsa müsebbibi Fransa'dır

 

Aliyev ve Putin’den telefon görüşmesi

 

Paşinyan ile Aliyev Granada'da görüşecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)