BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAli Erbaş: Şans oyunları haramdır----

Ali Erbaş: Şans oyunları haramdır

Ali Erbaş: Şans oyunları haramdır
23 Aralık 2022 - 15:54 www.finansgundem.com

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Kumarın farklı bir çeşidi olan piyango, toto, loto ve bütün şans oyunları da dinimizce haramdır, günahtır" dedi. Yılbaşı eğlencelerinin, çam ağaçlarının Müslümanlıkta yeri olmadığını dile getirdi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Yozgat’ta Çapanoğlu Büyük Cami’de irat ettiği, “Bizi biz yapan değerlere sahip çıkalım” konulu cuma hutbesinde, İslam'ın hedefinin Kur'an ve sünnet çerçevesinde bir Müslüman kimliği inşa etmek olduğunu söyledi.

Bu kimliği inşa ederken de İslam'ın temel ölçüsünün Allah Resulü ile hayat bulan ahlaki ilkeler olduğunu ifade eden Erbaş, bu ilkelerle İslam kültür ve medeniyetinin vücut bulduğunu anlattı. Adabımuaşeret kurallarının varlıkları anlamlı kıldığını vurgulayan Erbaş, şöyle devam etti:

EVRENSEL DEĞERLERE SAHİP ÇIKILMALI

 “Dinimiz, bizi biz yapan bu evrensel değerlere sahip çıkmayı, öz benliğimizden uzaklaştıracak her türlü söz ve davranıştan kaçınmayı emreder. Müslüman kimliğini oluşturan en yüce değer, yaratılış gayemizi hatırlatan, sorumluluklarımızı öğreten ve bizlere şahsiyet kazandıran imandır. Rabbimizin rızasını kazandıran ibadetler, huzur ve mutluluğun kaynağı güzel ahlaktır. Allah Resulü sevgili peygamberimiz Hazreti Muhammed’in ifadesiyle ‘Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.’ buyurmakta ve bütün insanlığı en güzel ahlaka davet etmektedir.”

Erbaş, Müslümanların kulluktan sosyal hayata, giyim kuşamdan yeme içmeye kadar her alanda bu değerlere sahip çıktığında inançlarını ve kültürlerini muhafaza edebildiğini, çağ kapatıp çağ açan medeniyetler kurduklarını, ilim ve bilimde, kültür, sanat ve edebiyatta bütün insanlara önder ve örnek olduklarını anımsattı.

Müslümanların ne zaman kendi inanç ve değerlerinden uzaklaşıp yabancı kültürlerin etkisi altına girmişlerse o zaman kimlik ve aidiyetlerini kaybettiklerine dikkati çeken Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kimliğini muhafaza eden Müslüman'dan beklenen, İslam'ın şiarına yani İslam'ın sembol ve nişanelerine saygı duyması ve onları korumasıdır. Tevhidin sembolü Kabe, ümmet olma bilincinin tazelendiği hac, teslimiyetin simgesi kurban, birlik ve beraberliğimizin nişanesi camiler, şehadetleri dinin temeli olan ezan-ı Muhammedi, kulluğun zirvesi namaz bizi biz yapan İslam’ın şiarlarındandır. Cenabıhak, ‘Kim Allah'a ait nişanelere saygılı davranırsa bu, kalplerin takvalı olmasındandır.’ buyurmuş, bu sembol ve nişaneleri muhafaza etmenin takvamızın bir gereği olduğunu haber vermiştir.

KÜLTÜREL YOZLAŞMA HIZLA ARTIYOR

Ahlaki değerlerin, örf ve adetlerin bozulmaya başladığı, kültürel yabancılaşmanın hızla arttığı bir dönemde yaşıyoruz maalesef. Bu kültürel yozlaşmalardan biri de yılbaşı kutlamalarıdır. Oysaki yılbaşı adı altında yapılan eğlencelerin, bu eğlencelerde yer alan sembolik figürlerin, çam ağaçlarının kesilmesinin tarihimizle, kültürümüzle, inancımızla, medeniyetimizle hiçbir ilgisi yoktur. Yüce dinimiz İslam, bütün kötülüklerin anası olan alkolü, ocakları söndüren, cinayetlerin işlenmesine sebep olan kumarı, alkollü içecekleri haram kılmıştır. Kumarın farklı bir çeşidi olan piyango, toto, loto ve bütün şans oyunları da dinimizce haramdır, günahtır.”

Erbaş, toplumların değerleriyle bilindiğini ve onlarla anıldığını, değerleriyle yaşadığını ve onlarla ayakta durduğunu vurguladı.

Hazreti Muhammed’in bu hususta ümmetini uyardığına dikkati çeken Erbaş, şunları kaydetti:

“Peygamber Efendimiz, ‘Kim bir kavme benzerse o da onlardandır.’ buyuruyor. Öyleyse bizi biz yapan, bizi ayakta tutan ve en güçlü sığınağımız olan değerlerimize sımsıkı sarılalım. İnancımız, tarihimiz ve kültürümüzle bağdaşmayan batıl örf, adet ve gelenekleri hayatımıza yansıtmayalım. İnancımızın ve karakterimizin şekillendiği ailemizi, göz aydınlığı çocuklarımızı, milletimizin umudu gençlerimizi milli ve manevi değerlerimizle buluşturalım. Yabancı kültürlerin esiri olmamaları için hep birlikte gayret gösterelim. Unutmayalım ki hiçbir millet bir başka toplumun değerleriyle yükselemez. Kültürüne yabancılaşan bir toplum medeniyet inşa edemez. Tarihini bilmeyenler geleceklerini sağlam bir zemine oturtamaz. Hutbemi, Yüce Rabbimizin şu ayetiyle bitiriyorum, ‘Sizin dostunuz ancak Allah'tır, Resulüdür ve Allah’ın emirlerine boyun eğerek namazı kılan, zekatı veren müminlerdir’.”

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan işe alım duyurusu

 

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş Antalya'da

 

Diyanet faizin adını değiştirdi

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tuana 24 Aralık 2022 12:00

    Halkın insanların birikimi olan bunlardan umut taşıyan bu birikimlerden devletin her kurumunun faydalanıp nemalandıgı helalin helali olan ikramiyeye haram demek aklın dışındadır asıl haram buna haram diyerek bu birikimlerin nerelere sarfedilip iç edilip piyangonun asıl sahibi olacak kişilere dagıtılmaması sorgulamayanların sorgulamaması haramdır

  • Kerim Yıldız24 Aralık 2022 00:03

    Vatandaş Cuma namazına gitmekten bile soğudu. Her hafta olmaz ki! Hem bir yere de değil. Bir kaç yere birden yardım talep ediliyor. Bu ne yahu dilenci gibi her hafta aynı şey, nasıl kullanıldığı, nereye gittiği de meçhul. Siz önce bunu düzeltin.

  • Cevap24 Aralık 2022 12:03

    İşte gerçek inananın önce bu helal olan piyango paralarının nerelere gittiği kimseye neden cıkartılmadıgı gercek haramzadeleri sorgulayamıyorlarda birde onları savunuyorlar nasıl hesap verecekler