BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAlev topuna dönen uçaktan 379 yolcu nasıl kurtarıldı----

Alev topuna dönen uçaktan 379 yolcu nasıl kurtarıldı

Alev topuna dönen uçaktan 379 yolcu nasıl kurtarıldı
03 Ocak 2024 - 17:12 www.finansgundem.com

Japonya'nın başkenti Tokyo'da iki uçağın pistte çarpışmasıyla başlayan yangında alevler içinde kalan yolcu uçağında tam bir can pazarı yaşandı. 379 kişi tahliye edilirken tüm kurtarma çalışmaları sadece 20 dakika sürdü

Japonya, 2024'e kötü bir başlangıç yaptı. Önce İşikawa'nın Noto Yarımadası'nda meydana gelen depremler ve ardından yaşanan tsunami. Sonrasında ise başkent Tokyo'daki Haneda Havalimanında meydana gelen iki uçağın pistte çarpışması. Depremde 60'ın üzerinde can kaybı yaşandı. Uçak kazasında 5 can kaybı yaşanmasına rağmen 379 kişinin alevler içinde kalan yolcu uçağından tahliye edilmesi 'mucize' olarak değerlendirildi. 

Japonya'nın Haneda Havalimanına iniş yaptığı sırada kaza yaparak alev topuna dönen uçaktaki tüm yolcular başarılı tahliye operasyonuyla kurtarıldı.

Euronews'taki habere göre bazılarının mucizevi olarak nitelendirdiği sorunsuz kurtarma operasyonu sırasında neler yaşandı?

Japonya Havayolları'na (JAL) ait Airbus (AIR.PA) A350 uçağı kuzeydeki Sapporo kentinden Tokyo'daki Haneda havalimanına iniş yaptığı sırada bir küçük bir Sahil Güvenlik uçağıyla çarpıştıktan sonra alev topuna dönüştü.

Yolcu uçağı kayarak dururken, Sahil Güvenlik uçağının kaptanı 39 yaşındaki Genki Miyamoto kendini enkazdan çıkardı ve telsizle üssüne haber verdi.

Miyamoto, "Uçak pistte patladı. Ben kaçtım. Sahil Güvenlik'e göre diğer mürettebatın durumu bilinmiyor" dedi. Yaşları 27 ile 56 arasında değişen diğer beş mürettebat öldü.

Yolcu uçağının kabini hızla dumanla dolmaya başlarken, bazı endişeli yolcular koridorlarda aşağı yukarı doğru koşturdu, diğerleri ise çığlık atan çocuklara sarıldı.

Reuters ile paylaşılan bir videoda bir kadın uçağın içinden "Lütfen beni buradan çıkarın" diye bağırdı. Bir çocuk ise "Neden kapıları açmıyorsunuz?" diye sordu.

"Bu bir mucizeydi"

Kız arkadaşıyla Sapporo'daki bir tatilden dönmekte olan 28 yaşındaki Tokyo sakini Tsubasa Sawada, "Gerçekten öleceğimi sandım" dedi.

Sawada, "Kaza olduktan sonra çıkan kıvılcımları gördüğümde önce biraz güldüm ama yangın başladığında bunun bir şeyden daha fazlası olduğunu anladım." diye konuştu.

Uçaktan indikten yaklaşık 10 dakika sonra uçakta bir patlama olduğunu söyleyen Sawada, "Bunun sadece bir mucize olduğunu söyleyebilirim, geç kalsaydık ölebilirdik." şeklinde konuştu.

Videoda, yolcuların el bagajları olmadan sakin bir şekilde tahliye edildikleri görülüyor.

İngiltere merkezli havacılık danışmanlık şirketi Ascend by Cirium'un hava güvenliği direktörü Paul Hayes, "Kabin ekibi mükemmel bir iş çıkarmış olmalı. Hiç eşya taşınmamış gibi görünüyor. Tüm yolcuların kurtulması bir mucizeydi," dedi.

20 dakikada tahliye tamamlandı

Bir Japon ulaştırma bakanlığı yetkilisi medya brifinginde havayolu şirketinin tahliye prosedürlerinin "uygun bir şekilde yürütüldüğünü" kaydetti.

Uçuş görevlileri insanları "lütfen işbirliği yapın" diyerek sakin olmaya çağırıyordu.

Dışarıda, uçağın arka kısmında başlayan ve sonunda tüm uçağı kaplayan yangına müdahale etmek için olay yerine 115 yangın söndürme birimi sevk edildi.

Ön tarafa yakın bir yerde oturan Yamake, bazı yolcuların çok endişeli olmasına rağmen mürettebatın tahliye paraşütlerini hızla açtığını ve insanların düzenli bir şekilde uçaktan inmeye başladığını söyledi.

Havayolu şirketi, tahliyenin uçak durduktan hemen sonra başladığını ve tüm yolcuların 20 dakikadan kısa bir süre içinde güvenli bir yere götürüldüğünü kaydetti.

Tokyo'da pistte facia, yolcu uçağında yangın!

 

Japonya'daki depremde ölenlerin sayısı 60'ı geçti

 

Deprem uyarı sistemi 15 saniye önce haber verdi!

 

Japonya'da 7.6 büyüklüğünde deprem!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)