BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiAkıllı telefon kullananlar dikkat ----

Akıllı telefon kullananlar dikkat

Akıllı telefon kullananlar dikkat
21 Şubat 2013 - 16:52 www.finansgundem.com

TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen, yasadışı dinlemeleri önlemek için yeni bir öneri gündeme getirdi

TBMM Yasa Dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Zeyid Aslan, TİB Başkanvekili Şen'in komisyona yaptığı sunuma ilişkin bilgi verdi. Buna göre, komisyonda milletvekillerinin "Dinlendiğimizi nasıl anlarız? Konuşurken telefondan cızırtılar geliyor" sorusuna Şen, "Telefonla dinlendiğinizi bu tür şeylerle tespit etmeniz kesinlikle mümkün değil, çok temiz dinleniyor hiçbir cızırtı yok. Sesti, mandaldı, aradaki birtakım kesilmelerdi... Bunlar dinlemeyle ilgili konular değil" dedi.
Şen dinlemeye karşı milletvekillerine, 'eski tip klasik, akılsız telefon cep telefonu' kullanmalarını önerdi, kendisinin de kullandığı bu tip bir telefonu milletvekillerine gösterdi.
"TELEFONU KİMSEYE DOKUNDURMAYIN"
Milletvekillerinin dinlenip dinlenmediğine, böyle bir endişesinin olup olmadığına yönelik sorusu üzerine de Şen, bilgisayarcı olduğunu ve bu işlerin nasıl yapıldığını bildiğini anlattı. Şen, bu yüzden eski tip telefonu tercih ettiğini söyledi.
TİB Başkanvekili Şen, milletvekillerine, telefonlarını kimseye dokundurmamalarını da önerdi, yasa dışı dinleme yapan kişilerin bu telefonlardan kendilerine mesaj attığını ve dinleme programını telefona yüklediğini söyledi.
"YASA DIŞI DİNLEMELERİN TESPİTİ MÜMKÜN DEĞİL"
AKP Tokat Milletvekili Aslan komisyon olarak yasa dışı dinlemeleri tespit etmelerinin mümkün olmadığını söyleyerek, "Yasal olmayan bir şeyi Emniyet, MİT tespit edememiş, ben nasıl burada, komisyonda tespit edeceğim. Biz ağırlıklı olarak kurumsal yapılar içinde suisttimal yoluyla dinleme var mı, ona bakacağız. Resmi dinleme içinde, suça ilişkin şeylerin dışında, senin özel hayatını da mahkeme dosyasına koyuyorlar. Bizim belki önüne geçeceğimiz ya da üzerinde çalışacağımız konu, daha çok yargı kararıyla yapılan dinleme ve izlemeler olacak" diye konuştu.
Aslan, TİB'in, mahkemelerden gelen 25.000 dinleme kararını kanunun şekli şartlarına uymadığı için geri çevirdiğini söyledi.
GSM şirketlerinin konuşma kayıtlarını saklayıp saklamadığı konusunun Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) sorulduğunu söyleyen Aslan, şirketlerin bu kayıtları ancak gayriresmi saklayabileceklerinden bahsetti. Aslan, bunlarla ilgili cezai müeyyidelerin çok ağır olduğuna işaret etti.
"DİNLEME CİHAZI HER YERDE SATILIYOR"
Bu denetimi TİB'in yaptığını anlatan Aslan, şöyle devam etti:
"Onlar yapabildiklerini söylüyorlar ve özellikle de teknik ağlarının çok güvenli olduğunu ifade ediyorlar. Ben kanaat getirdim. TİB Başkan Vekili'nin kullandığı telefon numarasıyla ilgili mahkemeden TİB'e yazı gelmiş. Adamın kendisiyle telefon numarasıyla ilgili gelen bilgiden dahi haberi yok. Karakola çağrıldığını öğreniyor. O kadar güvenli bir sistem var. Şunun yaptığını bunun, bunun yaptığı şunun bilme şansı yok. Sistemin güvenliği çok iyi sağlanmış. GSM şirketlerinin bunları muhafaza etme, depolama, kayıtları saklamasının teknik olarak mümkün olmadığını ifade ediyorlar.
Dinleme cihazlarını istediğiniz yerden alabilirsiniz. Hatta internete girin her yerde reklamları var. Bunların tespiti çok zor. Bu tür cihazlar belli ruhsat numaralarına bağlanmalı. Bunlardan yapılan çekimlerin tespiti teknik olarak mümkün müdür? Kafamda olan şeylerden biri süreç içinde bunu da araştırtmak. Çok mümkün olmadığını zannediyorum ama teknolojik olarak böyle bir imkan mümkünse bunları numaralandırılıp ruhsata bağlamak ve kimde varsa... Bir de 'sen bu cihazı alıyorsun bir dakika kardeşim ne yapacaksın, senin mesleğin ne, yaptığın iş ne, bunu nerede kullanabilirsin' diye sormak lazım. Şimdi silah alıyoruz, 'silahı ben şu şartlarda, şu şartları taşıyan insanlara veririm, onun dışındakilere vermem' diyor. Burada da benzer birtakım yöntemler olabilir."
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)